30
jan

6 krachtige eigenschappen van critical thinkers

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2389
  • 0 reactie
  • Afdrukken

'Critical Thinking’ is geen vaardigheid die iemand zich in korte tijd volledig eigen kan maken door te leren wat het is en hoe het toepasbaar is. De meest krachtige Critical Thinkers onderscheiden zich van anderen dankzij een aantal eigenschappen die Critical Thinking versterkt.

Hoe lang zal de organisatie overleven als medewerkers de verkeerde beslissingen nemen? Critical Thinking is een onmisbare vaardigheid om vandaag de dag de juiste beslissingen te kunnen nemen. Feiten zijn steeds lastiger van aannames te onderscheiden en beslissingen moeten vaak in korte tijd worden genomen. Door tijdens het selectieproces Critical Thinking vaardigheden van kandidaten te meten, is de organisatie verzekerd van medewerkers die in staat zijn om op basis van complexe materie in korte tijd de juiste beslissingen te nemen.

 Een aantal voorbeelden van eigenschappen van Critical Thinkers:

1. Nieuwsgierigheid: échte Critical Thinkers hebben een continue honger naar nieuwe ideeën en inzichten. Wees over alles nieuwsgierig en stel vragen die anderen ook wel hebben, maar niet willen stellen.

2. Nederigheid: goede Critical Thinkers erkennen dat hun opvattingen en ideeën niet altijd de beste zijn en dat ook zij niet alles kunnen weten. Een oud oosters gezegde: ‘Kennis is het resultaat van nederig zijn’. Accepteer dus dat het onmogelijk is om alles te weten, dan is immers ook de kans groter dat je vaker op zoek zult gaan naar antwoorden.

3. Onderzoeken: heb je ergens geen antwoord op? Of bent je niet tevreden met een bepaald antwoord? Wanneer je verder graaft in een onderwerp komt vaak nieuwe informatie tevoorschijn die je dichter bij het antwoord brengt waar je naar op zoek bent.

4. Actief luisteren: wees geen passieve luisteraar tijdens een gesprek of discussie, maar neem actief deel. Zo dwing je jezelf om vragen te stellen waarmee je feiten van aannames kan onderscheiden.

5. Objectiviteit: goede Critical Thinkers zijn in staat om objectief te blijven. Zij hebben oog voor hun doelstelling, blijven gefocust en laten niet toe dat hun persoonlijke emoties (of die van anderen) van invloed zijn op hun beoordelingsvermogen.

6. Creativiteit: wees creatief en ga bijvoorbeeld een brainstormsessie in zonder daarbij vooroordelen of meningen toe te staan. Je zult verbaasd zijn over de ideeën en oplossingen die dan ontstaan! Vaak staan we onszelf (onbewust) niet toe vrijuit te denken en zijn we vooral op zoek naar ideeën die onze bestaande standpunten versterken.

Banner Critical05x

 

Wil je meer ontdekken over Critical Thinking en leren hoe je hiermee de kwaliteit van je beslissingen kunt verbeteren? Schrijf je dan in voor de (gratis!) webinar 'Critical Thinking: #1 vaardigheid van de 21e eeuw!'

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Goed werkgeverschap

Nina heeft Organisatie Psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Leiden, waar zij in 2014 haar Mastertitel behaalde. Na haar studie heeft zij als recruiter en assessment consultant gewerkt. Zij heeft ervaring met het opzetten van complexe selectietrajecten, het opstellen van een gewenst functieprofiel en het inzichtelijk maken van competenties, drijfveren en persoonlijkheid. Inmiddels heeft zij meer dan 200 assessments geanalyseerd en op basis hiervan diverse organisaties en kandidaten geadviseerd. Nina is gepassioneerd om opdrachtgevers te helpen die passend talent zoeken. Typisch Nina: vrolijk, ondernemend en servicegericht.

Reacties