30
juni

4 tips om sociale verbinding te houden in een digitale werkwereld

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4391
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Veel organisaties digitaliseren in rap tempo en experimenteren met allerlei instrumenten. Hartstikke handig, maar toch hoor ik ook vaak bezorgde geluiden: 'Al mijn updates deel ik via ons online platform, vragen stel ik via WhatsApp en omdat we allemaal flexwerken, zijn we zelden met het hele team tegelijk op kantoor. Waar gaat dit naartoe?' In deze blog 4 tips om sociale verbinding te houden in een digitale werkwereld.

Van digitaal flink de baal?

Kijk je wel eens om je heen in de trein? Wat ik vaak zie: twintig mensen in een coupé, één leest een (gratis) krant, één luistert naar muziek, en de rest? Voorover gebogen, starend naar een schermpje en in een andere wereld. De digitale wereld.

Deze digitalisering verplaatst zich ook steeds meer naar bedrijven. De communicatie verloopt digitaal. We zitten minder vaak bij elkaar voor een overleg, alle updates zijn immers al digitaal gecommuniceerd en eventuele discussies online gevoerd. En alles moet opgeslagen worden 'in de cloud' en je leest de stukken op je tablet of laptop; printen is er niet meer bij.

Digitalisering is vaak een stuk minder gezellig. De communicatie verloopt kort en zakelijk. Dat is effectief en snel, maar informele (één-op-één) gesprekken zorgen vaak voor extra informatie en gezamenlijke nieuwe inzichten. Daarnaast is persoonlijk contact belangrijk bij het behouden en versterken van het teamgevoel. Wij zijn kuddedieren en willen het gevoel hebben ergens bij te horen.

Toch zijn digitale middelen wel vaak versnellers van werkprocessen. Zo kun je in de trein even snel een collega op de hoogte stellen over de stand van zaken rondom dat ene project. Je kunt een vraag stellen via interne communicatiemiddelen, de agenda van een meeting bekijken en jouw mededelingen voor die meeting alvast delen. En in de cloud kunnen jij en je collega's gemakkelijk altijd bij belangrijke documenten, informatie en kennis. Bijkomend voordeel, je hoeft ze niet meer mee te slepen: happy biceps!

4 tips om het gezellig te houden!

Kortom, aan de stroom van digitale middelen en mogelijkheden lijkt vooralsnog geen eind te komen. Maar hoe houd je verbinding met je collega's? Hoe gaan we van 'digitaal flink de baal' naar het behouden van de gezelligheid op ons werk? Vier tips:

Tip 1: organiseer regelmatig een team-momentje

Als je graag op de hoogte wilt blijven van waar je collega's mee bezig zijn (werk en/of privé), kan het slim zijn om regelmatig een moment in te plannen waarop alle teamleden aanwezig zijn. Dit kan een officiële meeting zijn waarbij je elkaar bijpraat over jullie werkzaamheden. Maar het kan bijvoorbeeld ook een vrijdagmiddagborrel zijn of een vast koffie-kwartiertje.

Tip 2: een telefoon is ook om te bellen... bel elkaar eens op!

Je zult het niet geloven, maar een smartphone is ook om te bellen. Echt waar! En dat komt goed uit tijdens het wachten op een vertraagde trein of stilstaan in de file. De tijd die je toch al kwijt bent aan reizen, kun je ook gebruiken om je collega's eens op te bellen; gewoon om te kijken hoe het met ze gaat of om te vragen hoe die presentatie ging, hoe het contact met die klant verloopt en of die aanbesteding al gewonnen is. Grote kans dat zij zich ook net zaten te vervelen in de auto, dus jullie hebben deze tijd goed kunnen benutten.

Tip 3: is thuiswerken wel altijd handig?

Thuiswerken kan heerlijk zijn: tijdens het werken een wasje draaien, de kinderen naar school brengen en ophalen of gewoon heerlijk ongestoord knallen aan dat ene verslag. Hartstikke handig en ook zeker een aanrader. Bedenk je echter of het wel handig is om vaak thuis te zitten. Thuis is er namelijk geen mogelijkheid voor persoonlijk (informeel) contact met je collega's. En als iedereen in jouw team een andere vaste thuiswerkdag heeft, is het dan nog wel mogelijk om met elkaar een meeting te plannen? Probeer iets flexibeler om te gaan met je thuiswerkmomenten. Ga bijvoorbeeld alleen thuis werken als je je echt even moet concentreren of als het handiger is in verband met reistijd. Werk, met andere woorden, activiteitengericht.

Tip 4: niet alles moet of kan digitaal

Digitaal werken is vaak snel en gemakkelijk, maar sommige dingen kunnen nou eenmaal veel beter face-to-face. Denk bijvoorbeeld aan dingen als feedback geven en brainstormen. En tijdens een groot project is het ook belangrijk om af en toe eens uitgebreid te kunnen overleggen over hoe de zaken ervoor staan. Zorg dus dat je niet alléén digitaal werkt.

Online? That's fine!

Vergeet niet, het digitale is ook leuk! Denk maar eens aan de mogelijkheden om te Skypen met een collega aan de andere kant van Nederland of de wereld. Of dat je er ineens achter komt dat die ene collega meer weet over SCRUM, Excel 2013 en projectmanagement doordat je zijn profiel bekijkt via het intranet.

Oftewel, benut het de mogelijkheden, maar verlies elkaar niet uit het oog. Want gezelligheid, kent geen (digitale) tijd!

Waardeer dit blogbericht:
0

Jessy Winkels heeft een passie voor digitaal werken. Slimme apparaten, samenwerkomgevingen en communicatiemiddelen maken het werken een stuk efficiënter en effectiever. Maar dat gaat zomaar niet! Organisaties moeten eerst goed nadenken waarom ze bepaalde digitale technieken in willen voeren. Wat vraagt dit van de beschikbare ICT middelen? Wat gaat er voor de medewerkers veranderen en wat wordt er van hen verwacht? En welke werkafspraken zijn nodig om deze digitalisering tot een succes te maken?


twitter icon linkedin icon