15
jan

Hoe kan HR zijn Learning Agility verbeteren?

Geplaatst door op in Wetenschap
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2849
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Ruim twee jaar geleden onderzochten HFMtalentindex en HRcommunity hoe het ervoor stond met de Learning Agility van HR-professionals. Hoe snel waren we in staat om ons aan te passen aan een veranderende omgeving? Hoe staat het er twee jaar later voor? We hebben goed én slecht nieuws.

Heeft het HR-vak zich verder ontwikkeld? Dat was de vraag in het achterhoofd toen de tweede meting werd gedaan. Want hoewel we allemaal weten dat het credo ‘adapt or die’ geldt in het tegenwoordige werkende leven (zij het in iets subtielere vorm), doen we daar dan ook daadwerkelijk iets mee? Aanpassen is tenslotte geen optie meer, maar een noodzaak geworden. Ben je niet in staat om snel aan nieuwe situaties en omgevingen aan te passen, dan kan dat wel eens fataal uitpakken op de arbeidsmarkt.

Hoe Learning Agile zijn we?

Opvallend is dat in 2015 twee keer zoveel HR-managers meededen als in 2017. En dat zorgt voor een duidelijk verschil in de Learning Agility-score, deze is namelijk nu lager dan twee jaar terug. Maar dat betekent niet dat de Learning Agility van het gehele HR-vak ook achteruit is gegaan. Het bevestigt dat HR-managers over het gemiddeld genomen simpelweg een hogere Learning Agility hebben. Zo blijkt bijvoorbeeld ook: hoe hoger de functie, des te hoger de Learning Agility.

Learning Agility HR – vergelijking 2017-2015

Waar we hoog op scoren zijn Change Agility en Self-awareness. HR kan dus wel degelijk goed met veranderingen omgaan en daar vervolgens ook iets mee doen. En het is dat laatste, je Self-awareness, die er ook voor zorgt dat je Learning Agility kan groeien op bepaalde vlakken. Beschik je weinig tot helemaal niet over deze belangrijke kwaliteit, dan kun je er eigenlijk net zo goed de brui aan geven. Het vergroten van je Learning Agility zal een hele kluif worden – zo niet onmogelijk, simpelweg omdat je niet inziet waarom en hoe je kan veranderen. Ignorance is bliss, maar niet in dit geval.

Welke gebieden blijven achter?

Gelukkig scoort HR daar dus behoorlijk hoog. Positief, want een aantal gebieden blijft achter. Met name Results en Mental Agility. Verrassend, want dat heeft bijvoorbeeld te maken met conceptueel denken. Beleid uitvoeren is niet het probleem, maar een concept bedenken én neerzetten vraagt bijvoorbeeld veel van je Mental Agility. Structureel en analytisch werken; daar schort het dus nog wel eens aan. Opleidingsniveau speelt daar overigens ook een rol, want hoe hoger de opleiding, hoe groter de leervaardigheid. Maar nog niet helemaal tijd voor gejuich, hbo’ers en wo’ers. Want pakken we de benchmark erbij, dan blijven we écht achter op dat analytisch vermogen. Werk aan de winkel dus.

En daar steekt die Self-awareness weer de kop op. Want om te verbeteren, hebben we een hoge Self-awareness nodig. We hadden al geconstateerd: daar zit het wel snor mee. Dus hoe verhoog je nu bijvoorbeeld je Results en Mental Agility?

Twee tips voor het verbeteren van je Mental Agility:

  1. Vraag door als zaken onduidelijk zijn en zorg dat je altijd een helder beeld hebt van wat er is besproken.
  2. Plan bewust momenten in om na te denken over jouw eigen aanpak en wat er beter kan.

Twee tips voor het verbeteren van je Results Agility:

  1. Bedenk regelmatig wat de te behalen doelstellingen zijn: voor het team én voor jezelf.
  2. Houd de resultaten bij van de projecten waar je deel van uitmaakt en bepaal ook jouw eigen doelstellingen daarin.

Dus HR: we wéten dat het beter en anders kan, we hebben de handvatten, dus laten we het nu ook gaan doen. Tenslotte zat het met die Change Agility meer dan goed. Nu de rest nog.

hfmonderzoek2

 

(Resultaten met alle grafieken als (interactieve) pdf)

Wil je graag de resultaten van het HR Learning Agility Onderzoek  2017 in druk ontvangen? Mail dan naar jouw naam, organisatie, volledige adres en telefoonnummer. Wij sturen je dan het boekje direct toe.

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Goed werkgeverschap Leren

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32

Reacties