25
aug

Zelfsturing en dynamisch leiderschap

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3661
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Een zelfsturend team zou teveel polderen, soft zijn of geen sturing hebben. Ook is het idee dat er geen manager nodig is bedreigend voor sommige managers. Het tegendeel is waar.

Dynamisch leiderschap

Het tegendeel is waar: zelfsturende teams nemen besluiten, spreken elkaar aan en hebben leiding. De leiding komt uit het team zelf; iedereen beschikt over persoonlijk leiderschap en de context bepaalt welk teamlid voorlopig de lead heeft, op inhoud, niet door overwicht of een functiebeschrijving. Een zelfsturend team kenmerkt zich door dynamisch leiderschap, feedbackcultuur, resultaatgerichtheid, eigenaarschap en professionaliteit.

  1. Dynamisch leiderschap is leiderschap dat niet persoonsgebonden is. De inhoud van een project of de context van de werkzaamheden bepalen welk teamlid voorlopig en op inhoud in de lead is. De leiding hebben is een natuurlijke uitkomst van expertise en toegevoegde waarde voor de fase waarin een project of taakstelling zich bevindt. Voor creatie of ontwikkeling zijn andere expertises relevant dan voor de fase van operationalisering. Ook vragen plannen en doelen stellen andere kwaliteiten dan omgaan met de klant. Met dynamisch leiderschap volgt het team de inhoud en de persoon, in die volgorde.
  2. Feedbackcultuur: dynamisch leiderschap en zelfsturing eisen een cultuur waarin mensen elkaar durven aanspreken op gedrag, op afspraken, op resultaat. De wijze waarop je dat doet, maakt je effectief of minder effectief. In een zelfsturend team praten mensen met elkaar, niet over elkaar. Zij hebben een grondhouding die reflectief is en die openstaat voor kritiek. Hoe beter de inhoud verdeeld is naar expertise, hoe meer de soft skills de mate van succes bepalen.
  3. Resultaatgerichtheid: een zelfsturend team weet waarom het team bestaat, het team moet een bepaald resultaat opleveren. Dit kunnen deelresultaten zijn, een hoofddoel, lange termijn doelen of korte termijn doelen of een combinatie hiervan. Vanuit de concrete en duidelijke doelstelling, wordt het team geformeerd. Er kunnen leden aan toegevoegd worden en/of leden uit het team gaan. De doelen bepalen de benodigde expertise, ook als deze in het team nog niet aanwezig is. Het is goed mogelijk dat een zelfsturend team een tijdelijk team is of een team dat steeds van samenstelling verandert.
  4. Eigenaarschap: ieder teamlid in een zelfsturend team beschikt over persoonlijk leiderschap. De motivatie is intrinsiek, waardoor de teamleden weten hoeveel tijd zij nodig hebben, wanneer zij op hun best zijn om die taak uit te voeren en hoe zij dit doen. Ook zorgt ‘eigenaarschap’ ervoor, dat feedback wordt geabsorbeerd en verantwoordelijkheid wordt genomen in verbetering.
  5. Professionaliteit: teamleden in een zelfsturend team hebben naast inhoudelijke expertise voor een (deel)taak een professionele werkhouding. Zij willen kwaliteit leveren en hebben voortdurend aandacht voor de persoonlijke effectiviteit en de effectiviteit van anderen in het team. Ze durven te confronteren, feedback te geven en vooral complimenten te maken als iets geslaagd is!

Deze vijf ingrediënten maken van een zelfsturend team geen soft team zonder sturing, maar een team dat voortgang boekt, efficiënt werkt, kwaliteit levert en ‘om een boodschap’ gestuurd kan worden.

Change Day: Veranderverhalen in de spotlight

Tijdens Change Day staan jouw verhalen centraal. We gaan op een swingende manier aan de slag met change. Niet luisteren, maar doen! Van lean tot organisch veranderen; het komt allemaal aan bod. De sprekers en inspiratoren hebben hun sporen ruimschoots verdiend en ze komen uit alle takken van het bedrijfsleven: profit, non profit, goede doelen en multinationals.

Datum: 31 oktober

Locatie: Landgoed Zonneheuvel Doorn

Prijs: 150 euro p.p.

Klik hier voor meer informatie of om gelijk je kaarten te bestellen! 

Waardeer dit blogbericht:
0

Mariëlle Brink is lid van het Kernteam HRCommunity en eigenaar van Flowganics. Zij heeft door eigen ervaringen met vallen en opstaan geleerd wat de zin en onzin is van management én HR procedures en schrijft hierover in blogs, artikelen en het boek 'Als mensen wérken, werkt het niet'. Ook spreekt zij op congressen en seminars over Talent in de Praktijk en Verandermanagement zonder Management.


Ze heeft passie voor mensen en organiseren en wil iets veranderen in organiserend Nederland. Wat drijft iemand? En hoe maken we effectiever gebruik van de overvloed aan talenten op de werkvloer? Haar visie is dat innoveren en slimmer organiseren mogelijk zijn zonder grote financiële investeringen. Mensen continu uitnodigen om zelf verbeteracties te initiëren in het eigen werk, bewijst dat werknemers persoonlijk leiderschap tonen. Ze helpt managers in het loslaten van controledrift en activeert mensen om eigenaarschap te nemen in hun eigen context. Als teamcoach en personal coach werkt zij vanuit de belofte dat iedereen alle oplossingen zelf al heeft. Geen vooropgezette trajecten, maar steeds werken vanuit de kracht van het moment en de dynamiek tussen mensen.


In haar vrije tijd zet zij zich in voor vernieuwing in het onderwijs en schrijfwerk voor diverse platforms.


www.mariellesblog.nl