21
juli

Weg met de manager!

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3179
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Management en managers worden steeds minder serieus genomen. Door de samenleving én door medewerkers. Alleen de managers zelf lijken het nog niet altijd door te hebben. Ik pleit dan ook voor het afschaffen van de term manager.

Veel medewerkers hebben sterk het idee dat zij hun werk doen ondanks hun manager/management in plaats van dankzij hun manager. Zo'n 'manager' willen ze helemaal niet!

Daar hebben zij natuurlijk een goede reden voor:

Leiden, dirigeren en besturen

Om te beginnen is de term management volgens de definitie van Wikipedia afgeleid van 'dirigeren', 'leiden' en 'besturen' van een onderneming of organisatie. Hierdoor is de functie 'manager' aantrekkelijk geworden. Want, wie wil er nu niet leiden, dirigeren, besturen?

Het gevolg is echter dat hele hordes functionarissen zichzelf manager zijn gaan noemen. Vanuit deze rol blinken zij misschien in veel dingen, maar zelden in zaken als dirigeren, leiden of besturen. Vooral in grote organisaties komt het veel voor: veel mensen = veel management!

Meer volgend dan leidend

Zo ervaren we dagelijks dat de bovenste laag van veel management wel (be)stuurt, maar vooral richting eigenbelang. Met alle gevolgen van dien. Voor de middenlaag geldt vaak dat zij wel enigszins dirigeren, maar daarbij zo nauwgezet de noten 'van boven' volgen, dat het meer instrueren en controleren is. Meer volgend dan leidend dus.

Gelukkig hebben veel professionele medewerkers van grote organisaties geleerd om in de praktijk zo'n beetje 'om het management' heen te werken en zo alsnog wat resultaat te behalen.

Vandaar mijn conclusie dat de term management zo langzamerhand teveel gedevalueerd is om nog constructief te kunnen gebruiken. Ik raad professionele functionarissen aan de term daarom niet meer op zichzelf toe te passen.

Beter is te vertellen welk proces je leidt; waar je je mee bezig houdt. Zeg bijvoorbeeld: 'Ik leid de marketingacties'. Dat je daarmee verantwoordelijk bent voor (een deel van de) marketing, begrijpt iedereen. Het is ook een mooie test: Wanneer het lastig voor je is om aan te geven waar je precies mee bezig bent, ben je waarschijnlijk een 'manager'. En als je functie inhoudt dat je een organisatie leidt, dan kun je dat natuurlijk ook uitspreken: 'Ik leid de organisatie'.

Op deze manier weet iedereen direct waar je je echt verantwoordelijk voor voelt en werkelijk mee bezig bent. Heerlijk duidelijk voor echte professionals, maar doodeng voor het ego van veel managers.

De afbeelding bij dit artikel is van Luurd van der Dussen.

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Leiderschap Management

Peter ter Haak werkt bij ORMIT aan Talent en Leiderschapsontwikkeling. Als ontwerper van programma's onderscheidt hij zich door zijn waarderend perspectief en creatieve aanpak. Peters' vermogen écht te zien wat er gebeurt en datgene te benoemen waar het om gaat, maakt hem een veelgevraagde facilitator, trainer en coach.


linkedin hover 32