28
mei

Volgerschapsontwikkeling

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3143
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Kent u dat, dat u in een gesprek met vakgenoten zo enthousiast wordt over een nieuw leiderschaps-ontwikkelprogramma dat u de kop van de wervende tekst op intranet al verzonnen heeft? Dat u in uw hoofd al bezig bent met de eerstvolgende bijeenkomst om dit lumineuze plan te delen?

Verantwoordelijkheid

En dan ineens is er die ene, altijd scherpe collega die de ontnuchterende opmerking plaatst waardoor u weer met beide benen op de grond staat: 'Mensen worden geen leider door te volgen. We moeten het niet vóór ze bedenken, niet ons idee als dé manier presenteren.'

Dat is waar ook, maar wat is het jammer van dat prachtige plan. Kunnen we dat echt niet gebruiken? Want als mensen dit zouden doorlopen, maken we de wereld weer een stukje mooier. Die kans moeten we toch niet laten liggen? Daar hebben we toch verantwoordelijkheid voor als opleiders en hr-professionals? Daarbij moeten we ons toch niet afhankelijk maken van anderen? Van mensen die soms helemaal niet zien dat er iets te leren of te ontwikkelen valt.

Onbenut potentieel

Ik zal eerlijk bekennen dat mijn handen dan wel eens jeuken. Als mensen niet staan te trappelen bij een mooi ontwikkelplan, vol interactieve, stimulerende en inspirerende werkvormen waarmee ze aan zichzelf kunnen werken. Het idee dat daarmee potentieel onbenut blijft, kwaliteiten het risico lopen te verstoffen en niet (meer) gezien te worden, frustreert me.

Want we kunnen zoveel meer bereiken als alle mensen in organisaties hun talenten werkelijk gaan inzetten en niet langer zouden volgen. En wat draag ik graag bij aan het leiderschap dat hier oog voor heeft en mensen ertoe aanzet het beste uit zichzelf naar boven te halen en in te zetten.

Hoe toepasbaar en effectief is ons huidige hr-instrumentarium om mensen uit de volgersstand te halen? Hoe werken we aan echte leiderschapsontwikkeling? Is ons huidige ontwikkelaanbod hier wel toereikend voor? Of zitten we gevangen in ons eigen paradigma en ontwikkelen we met al het mooie aanbod alleen maar meer volgerschap?

Laten we ons daarom focussen op leiderschap dat geen volgers maar leiders creëert. Leiders die zonder terughoudendheid investeren in het ontwikkelen van het leiderschap van medewerkers. Die zonder angst voor hun eigen positie medewerkers proberen boven zichzelf te laten uitstijgen. Die geen kans onbenut laten om hun mensen uit te dagen. Ze bij succes complimenteren en op het podium zetten om de credits in ontvangst te nemen. En ze bij mislukking een hart onder de riem steken en te prijzen voor de getoonde moed en inzet.

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: Leiderschap Leren

In tien jaar tijd heb ik een groot aantal bedrijven begeleid in het structureel ontwikkelen van hun personeel, het verder vormgeven van hun opleidingsbeleid, het opzetten van werkende, menselijke kennismanagementsystemen en het coachen van (startend) leidinggevenden. In 2007 heb ik de overstap gemaakt naar Nyenrode, waar ik sindsdien als programma manager verbonden ben aan de afdeling Executive Education & Organisation Development.


In die rol ontwerp en begeleid ik customized management development programma's voor grote, in Nederland gevestigde bedrijven. Deze programma's zijn hoofdzakelijk gericht op het versterken van leiderschap en samenwerking.


Ik houd mij bezig met de acquisitie, ontwikkeling en uitvoering van deze programma's en ben eindverantwoordelijk voor de gekozen methodieken en gedoceerde inhouden. Tijdens de programma's treed ik op als procesbegeleider, begeleid ik de docenten en geef ik de deelnemers feedback op hun persoonlijke leerproces.

Reacties