19
juli

The Working Dead: de HR manager als zombiekiller

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3431
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Waarschijnlijk kent iedereen binnen zijn bedrijf wel een paar working dead. Van die mensen die doen alsof ze werken en dit tot in de puntjes beheersen. (het Engels kent er zelfs een woord voor: shirking. Wat houdt het in? Is dat erg? Wat zijn de gevolgen? Wat zijn de oorzaken en wat kan er aan gedaan worden?

Verzuimen zonder ziek te zijn

Ik schrok toen ik in de krant las dat meer dan de helft van de mensen die verzuimt niet medisch ziek is. Maar hoe veel mensen melden zich niet ziek en zijn wel aanwezig, maar emotioneel absent? Niet met hun hart bij de zaak? Deze mensen, die geen initiatieven meer tonen, tijd gebruiken om zich in te dekken, nooit meer de nek uitsteken, geen innovatieve ideeën ontplooien en vooral niet dat stapje extra doen; is het echt zo erg dan? De Gallup Company (Inc, z.d.) meet jaarlijks de betrokkenheid en bevlogenheid van medewerkers in een groot aantal landen. Uit deze onderzoeken komt het schrikbarende gegeven dat maar 9 procent van de Nederlandse medewerkers betrokken is bij zijn werk en 11 procent zelfs actief disengaged oftewel afhaakt.

Oorzaken

Een eerste oorzaak kun je zoeken in de manier waarop wij vaak dingen georganiseerd hebben. We weten echt wel uit verschillende onderzoeken dat het belangrijk is om mensen zeggenschap te geven over hun werk. Dat mensen behoefte hebben om zinvol werk te doen. Sociale contacten op het werk en enige mate van zeggenschap. (Appelbaum, 2000).

Ontwikkelmogelijkheden

Toch organiseren we werk nog steeds volgens de principes van het Romeinse leger, geperfectioneerd door Taylor en Fayol. Ook al weten we wel beter. We hakken het werk in klein beheersbare stukjes en we scheiden het denkwerk van de uitvoering, zorgen dat vooral efficiency voorop staat. (En TQM heeft dat alleen maar geperfectioneerd) En vervolgens is je directeur voortaan ook niet meer de baas, maar een aantal anonieme aandeelhouders dat elke drie maanden weer meer rendement wil. Een wonder dat zo veel mensen zich toch nog verantwoordelijk voelen voor ‘hun’ werk?

Een andere oorzaak zou je kunnen vinden in de nog steeds populaire transactionele leiderschapsstijl. Hoe wil je mensen enig gevoel geven voor hun werk, enthousiasmeren en betrokkenheid vergroten als je als leidinggevende vooral bezig bent met straffen en belonen, met lijstjes rondlopen en afvinken op je spreadsheets?

Verandermoeheid

En laten we het fenomeen verandermoeheid niet vergeten. Wat iedereen ook beweert, mensen gedijen met enige vastigheid om zich heen, bekende gezichten en wat zekerheden voor de toekomst. Maar soms kom je binnen bij een organisatie en je ziet het al: de mensen hier hebben veel te veel over zich heen gehad. Ze hebben soms meerdere reorganisaties meegemaakt en hebben geleerd om niet op te vallen omdat de kans anders groot is dat zij de volgende keer aan de beurt zijn. Wezenloos voor zich uit kijkend, hun gezicht bleek verlicht door het beeldscherm. Drie reorganisaties achter elkaar, of de eeuwigdurende reorganisatie moe. De interimmers die als krijsende zeemeeuwen naar binnen en buiten vliegen. Waarop medewerkers reageren als mosselen met de klep dicht vastgeklampt aan de rots, tot de storm weer over is. Ook hiervoor bestaat een mooie Engelse term: change fatigue. (Beaudan, 2006)

Remedie

Eigenlijk is de remedie ook niet zo moeilijk. Draai alles om wat hierboven staat en je zult omgekeerd gedrag van mensen bereiken. Want als je geen stiptheidsacties van mentaal gepensioneerden wilt, maar dat stapje extra van de betrokken en bevlogen medewerkers, moet je ze weer eigenaarschap geven van een zinvol product, mee laten denken en weer behandelen als mens. Een levend mens wel te verstaan. Een mooie taak voor de HR manager zombiekiller.

Bronnen

  • Appelbaum, E. (2000). Manufacturing Advantage: Why High-performance Work Systems Pay Off. Cornell University Press.
  • Beaudan, E. (2006). Making change last: how to get beyond change fatigue. Ivey Business Journal, 70(3), 1–7.
  • Inc, G. (z.d.). The Worldwide Employee Engagement Crisis. Geraadpleegd 4 juli 2016, van http://www.gallup.com/businessjournal/188033/worldwide-employee-engagement-crisis.aspx
Waardeer dit blogbericht:
0

Na jaren in verschillende HR-rollen en functies te hebben gewerkt in de produktie, een symfonie-orkest, een gemeente en een onderwijsinstelling vond ik het tijd om mijn passie te volgen; mensen opleiden en een duwtje in de goede richting meegeven! Ik ben overtuigd van het etcetera-principe en geloof in mensen, niet in bullshit-management.


linkedin hover 32 twitter hover 32