27
juni

Professor Leo Witvliet: ‘weerstand is goed’

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2616
  • 0 reactie
  • Afdrukken

In aanloop naar de Leadership Experience publiceren we een aantal interviews met sprekers waarin we dieper ingaan op hun visie op leiderschap. Vandaag deel 2: Leo Witvliet.

Leo Witvliet is sinds 2009 Professor Interim Management aan de Nyenrode Business Universiteit. In de periode hiervoor was hij o.a. jarenlang zelfstandig interim manager. Deze praktijkervaring heeft hij ingezet voor o.a. onderzoek naar de vraagzijde van de flexibele arbeids- en kennismarkt en naar permanente educatie van interim managers en -professionals.

Naast zijn verbondenheid aan Nyenrode is Leo Directeur van Instituut Interventiemanagement, van waaruit hij zich bezighoudt met de vraag hoe interventies in organisaties vorm gegeven kunnen worden. Leo is tevens lid van de Raad van Toezicht van het Kennis Instituut Zelfstandige Ondernemers (KIZO).

TomTom

‘Ieder mens heeft zijn eigen TomTom en iedereen geeft op zijn eigen unieke manier richting aan het leven. Ik ben nieuwsgierig naar hoe je deze persoonlijke TomTom kunt aanpassen op de TomTom van anderen en de veranderende wereld.’

Weerstand is goed

‘Een mens verandert pas wanneer hij betekenis kan geven aan die verandering, wanneer het voor hem of haar een verbetering oplevert, bij intrinsieke motivatie. Weerstand op verandering is daarom juist goed, want dat brengt het gesprek op gang waarom iemand iets wel of niet doet.’

Ideale organisatie

‘Mijn ideale organisatie is gebaseerd op het principe van Mission Command. Hierbij leun je op de kennis en kunde van de mensen in het veld en experts. Je vertrouwt er bij dit principe op dat deze experts naar eer en geweten handelen. De top bepaalt de WHY; vervolgens kunnen andere delen van de organisaties, die beschikken over de benodigde expertise en het contact met de klant hebben, de HOW en WHAT ontwikkelen.

Leo nodigt je uit

‘Ik ben heel benieuwd naar jouw opvattingen over je eigen TomTom, jij bepaalt immers samen met je collega’s de werkelijkheid. Ik wil graag met je in gesprek over mijn denkbeelden en hoe jij jezélf verhoudt tot je organisatie, en tot anderen. Hoe jij je TomTom kunt instellen, aangepast op de veranderende wereld.
Ik nodig je uit om een standpunt in te nemen ten opzichte van je organisatie, en van anderen, maar daar ook continu wijzigingen in aan te brengen.’

Waarom naar Leo?

Het is je ethische plicht als mens en collega om continu te reflecteren op je eigen leven, je standpunt in de organisatie waarin je werkt en richting je medemens. Je TomTom moet af en toe geüpdatet worden, ik bied jou die update. Maar wel in de vorm van proconsumeren; zelf produceren én consumeren, onder mijn persoonlijke begeleiding.

Lees hier het interview met Freek Peters. Houd HRzone in de gaten, want binnenkort publiceren we interviews met andere smaakmakers van de Leadership Experience! 

Waardeer dit blogbericht:
0

Mensen helpen hun volledige potentieel aan talenten en kwaliteiten te ontsluiten, is wat ons drijft in het werk dat wij doen. Al meer dan tien jaar werkt Insights Benelux met de methodiek en programma’s van Insights Discovery. Met behulp van een eenvoudige en aansprekende kleurentaal geven we inzicht in gedragsvoorkeuren en leggen we de basis voor diverse ontwikkelprogramma’s waarmee managers, medewerkers en teams hun interactie, samenwerking en performance kunnen versterken. Samen met een groeiende community van inmiddels ruim 1300 Insights practitioners werken we met passie aan de ontwikkeling van individuen, teams en organisaties.


In het programma Insights On Topic werkt de community van Insights practitioners samen rondom een actueel thema op het gebied van Learning & Development. Inspirerende publicaties die voortkomen uit dit programma zijn te vinden op www.insightsontopic.com


linkedin hover 32 facebook hover 32 twitter hover 32