15
feb

Ga met sabbatical en definieer HR opnieuw!

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2880
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Laten we eens een gedachtenexperiment doen. Ik heb voor u geregeld dat u morgen met sabbatical mag en natuurlijk gaat de hele HR-afdeling mee. Wat gebeurt er de komende maanden dan bij u op de werkvloer? Gaan ze HR vreselijk missen? Loopt alles in het honderd? En zo ja wat dan? En, belangrijker nog: wat wilt u zelf dat er op u wacht als u over zes maanden weer begint?

Een sabbatical is goed voor u. In de academische wereld is een sabbatical volkomen geaccepteerd.Ondernemers doen het ook. Ik snap dat wel. Tijdens een sabbatical krijg je de tijd om even wat gas terug te nemen en je hoofd eens leeg te maken. Noem het een opfris- of bezinningsperiode. Het lijkt me heerlijk. Tijdens deze sabbatical komt ook de organisatie tot bezinning en komen we tot een definitie van wat HR betekent in de organisatie en of dat nog is wat we zo willen houden in de toekomst. Veel interessanter is dus de vraag in welke situatie ik terug zou willen komen.

Afwijkende perceptie

Wat zou ik willen dat er op me ligt te wachten als ik terugkom? Heeft niemand het personeelshandboek kunnen vinden? Heeft Performance Management zes maanden stilgelegen? Of zou ik me op iets heel anders willen richten? Begin september mocht ik als HR Director van SAP Nederland spreken tijdens de HR Inspiration Day. Ik vergeleek HR met Buckler (Kent u dit biertje nog?) refererend aan de manier waarop de perceptie totaal kan gaan afwijken van de ‘bedoeling’. Nieuwsgierig? Kijk dan even naar onderstaande video.

 

 

En nu u deze video gezien heeft, bent u natuurlijk benieuwd naar mijn antwoord. Ik heb er de afgelopen weken eens rustig over nagedacht.

Juiste antwoorden op de juiste vragen

Als u me een beetje kent, weet u dat ik geloof in mogelijkheden, niet in beperkingen. Kan niet, bestaat niet. Helaas komt HR-werk nu nog te vaak neer op het compenseren van tekortkomingen van anderen en tekortkomingen van systemen. Het zou mooi zijn als dat na mijn afwezigheid allemaal is opgelost. Want als dat opgelost is, kan ik me helemaal gaan richten op het helpen van mensen bij het bereiken van hun doelen. Volgens mij is dát namelijk de kern van het werken met mensen, wat HR feitelijk is.

Alles is mogelijk tot het tegendeel bewezen is, dát is mijn motto. Vanuit dat motto help ik graag mensen naar hun doel. Het doel dat ze écht willen bereiken. Natuurlijk ligt dat soms iets te ver van de mogelijkheden op korte termijn. Maar negen van de tien keer is er veel meer mogelijk dan men een kans geeft. De antwoorden zijn er al. Het is echter zaak om de op de juiste vragen te komen om die antwoorden te verzamelen. Daar help ik ze graag bij.

En nu bent u aan de beurt. Wat wilt u dat er op u ligt te wachten na uw sabbatical?

beeld: pixabay

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Innovatie Leren Organiseren

Als Human Resources Director van SAP Nederland is Jim van der Wardt verantwoordelijk voor het verder ontwikkelen en uitvoeren van de HR-strategie. Het continueren van een inspirerend en duurzaam werkklimaat met vrijheid en ruimte voor talentontwikkeling zijn hierbij belangrijke aandachtsgebieden.


linkedin hover 32 twitter hover 32