23
sept

De Toekomst van HR deel 22 - 10 manieren waarop HR kan helpen (wereldwijde) samenwerking te verbeteren

Geplaatst door op in Opinie
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 5243
 • 0 reactie
 • Afdrukken

In onze organisaties, en in vele andere organisaties, is een belangrijke vraag: hoe kunnen we de samenwerking verbeteren? Samenwerking op alle niveaus in de organisatie. Globaal, regionaal, landelijk, tussen landen, in teams en binnen projecten. Er ligt een enorme kans voor hr om hun impact te vergroten door interventies te ontwerpen die kunnen helpen bij het verbeteren van samenwerking.

10 voorbeelden

 1. Maak de competentie om samen te kunnen werken een belangrijk onderdeel van de selectie van nieuwe mensen.
 2. Neem mensen aan die al een goed (internationaal) netwerk hebben en die al bewezen hebben samen te kunnen werken.
 3. Neem geen individuen aan, maar neem mensen aan die al jaren in teams met elkaar samenwerken (hoe langer een team samenwerkt, hoe effectiever het team is).
 4. Investeer in tools voor samenwerking (zoals Yammer) en geef als hr het goede voorbeeld door deze tools te gebruiken in projecten en programma's.
 5. Maak samenwerking een integraal onderdeel van alle trainings-/ontwikkelingsactiviteiten. Al onze wereldwijde leiderschapsprogramma's starten nu met een virtuele teambuildingfase, waar de deelnemer in een virtueel team samenwerken aan een strategische opdracht, vóórdat ze elkaar in het echt ontmoeten.
 6. Breng de relevante netwerken in je organisatie in kaart. Lokaliseer vervolgens de mensen die van nature samenwerken en verplaats die naar strategische knooppunten om hun impact te vergroten.
 7. Beloon samenwerking door het belonen van teams en van mensen die de samenwerking verbeteren.
 8. Investeer in Community Facilitators (zie De Toekomst van HR deel 20), die communities en leren binnen de communities stimuleren.
 9. Verander de functietitel van CHRO naar CCO (Chief Collaboration Officer), om het belang van samenwerking te benadrukken.
 10. Betrek de jonge generaties (Gen Y) in al je projecten, aangezien zij gewend zijn om te werken in teams en de oudere generaties kunnen leren van hun aanpak.

Andere suggesties zijn meer dan welkom!

Deze blog post is een vertaling van 'The Future of HR, part 22: 10 ways HR can help to improve (global) collaboration', op 28 april 2013 gepubliceerd op de HR blog van Tom Haak,

Vertaling: Michael Voeten.

Waardeer dit blogbericht:
0

Tom is the founder and director of the HR Trend Institute. He is also partner at Crunchrapps.com, a SAAS solution for workforce analytics. He has more than 30 years experience in international HR. He led HR Globally in ARCADIS, until April 2014. Prior to ARCADIS he worked for multinationals as Philips Electronics, KPMG and Aon Risk Services. He is interested in HR trends and innovations, that can increase the impact of HR.


Specialties: HR architecture, recruitment, executive development, management development, talent management, International HR strategies, knowledge management, internal communication, executive compensation, performance management, HR innovations- en trends, people analytics


linkedin hover 32twitter hover 32about me-icon


 

Reacties