13
nov

Liz Wiseman in Nederland

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2943
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Afgelopen dinsdag was Liz Wiseman in Nederland; zij is de grondlegger van de Multipliers-gedachte en behoort tot de top tien ‘leadership thinkers’ wereldwijd. De redactie van HRzone was erbij en in dit blog lees je onze belangrijkste inzichten.

Gooiconsult en VDS organiseerden, in samenwerking met MT en HRcommunity, dit unieke Multipliers-event. Dinsdagmiddag kwamen zo’n honderddertig enthousiaste professionals samen in Bunnik om te luisteren naar een inspirerende presentatie van Liz Wiseman en voor de bekendmaking van de eerste Multiplier van het jaar.

Hoe creëer je een briljant team?

Een van de centrale vragen tijdens de presentatie van Liz was hoe je in deze dynamische tijden kunt zorgen voor een briljant team. Een briljante leider biedt hierop helaas geen garantie. Maar wat dan wel? Samen met Greg McKeown heeft Liz dit uitgebreid onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat je twee soorten leiders hebt; zij die ervoor zorgen dat de teamleden tot grote hoogte stijgen en zij die ervoor zorgen dat teamleden niet hun volledige potentieel benutten. In haar boek heeft Wiseman het over Multipliers en Diminishers.

Diminishers

Veel leidinggevende remmen onbedoeld hun teamleden af. Een paar voorbeelden:

  • De energieke leider: Met mijn passie wakker ik het vuur van het team aan.
  • De ideeënbom: Als ik genoeg ideeën spui, komt de rest van het team vanzelf ook met briljante ingevingen.
  • De hoogvlieger: Als ik de lat maar hoog genoeg leg, zullen de andere teamleden dit ook doen.

Wat blijkt? Energie pompen in een team levert geen energiek team op, jouw ideeën zorgen niet voor brainwaves en jouw hoge lat is niet de hoge standaard van de rest van het team. Multipliers pakken het anders aan.

Multipliers

Je kunt je team laten groeien door het de ruimte te geven. Je voorziet je teamleden niet van antwoorden, maar stelt ze de juiste vragen. Een ander belangrijk inzicht: Het is niet erg om fouten te maken. Een goede leider behoedt het team niet voor fouten; je leert alleen maar fietsen als je een keer flink op je snufferd gaat.

Multipliers in Nederland

VDS en Gooiconsult organiseerden dit jaar voor het eerst de Multiplier of the year verkiezing. Arjan Mengerink, sectorhoofd/districtschef Politie IJsselland mocht aan het einde van de dag de bokaal mee naar huis nemen.

Meer weten over Multipliers?

Kijk hier naar de boektrailer en lees het interview met Arjan Mengerink.

beeld: Unsplash

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Leiderschap Leren Motivatie