04
juli

HRtop100: de wildcards!

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 5406
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Dit jaar interviewen we niet alleen HR-directeuren van grote bedrijven, maar geven we ook een aantal wildcards weg aan start-ups, jonge organisatie en bedrijven die innovatief zijn op HR-gebied. Waarom? En wat houden deze wildcards precies in? We spraken Emke Daniëls van de HRtop100.

Waarom zijn de wildcards geïntroduceerd?
We hebben het criteria voor het aantal medewerkers waar een organisatie aan moest voldoen opgeschroefd. Dat was 200 en nu is dat 1.000 medewerkers geworden. Het voordeel daarvan is dat we steeds bekendere bedrijven spreken waar mensen nieuwsgierig naar zijn, maar het nadeel is als alle organisaties dezelfde omvang hebben dat er minder diversiteit tussen de organisaties is. Ze worstelen allemaal met dezelfde thema's, dus zien we ook vaak terugkeren. En als je kijkt naar innovatie dan zie je dat het aan de rand van de organisatie wordt gedaan. De bekende mammoettanker met de kleine speedbootjes. We vonden het leuk om zo’n speedbootje te spreken, om zo geïnspireerd te worden door organisaties in een andere levensfase of die proberen het op een andere manier te organiseren.

Wat zijn de criteria voor de wildcards?
Organisaties die een disruptive model hebben. Ze zijn bijvoorbeeld heel ideologisch of pakken het heel anders aan. Eigenlijk organisaties die op een andere manier omgaan met de thema’s dan corporates, zoals bijvoorbeeld een Blendle. Het is ook een deel persoonlijke nieuwsgierigheid; wat betekent dat dan voor HR? Iedereen zegt dat HR de business moet volgen en als de business disruptive is, is HR dan ook disruptive? Jonge organisaties zitten nog heel erg dicht op hun waarde en cultuur, wat doet dat met HR? Zijn de onderwerpen dan anders? We zijn benieuwd of ze andere keuzes maken dan corporates.

Al opvallende gesprekken gehad?
We zijn nu bij Blendle, Tony Chocolonely en Spirit! geweest, dus we hebben nog 2 wildcards over. Je ziet inderdaad echt duidelijk verschil. Waar corporates meer te kampen hebben met het engagen van hun mensen, hebben deze wildcard-organisaties vaak het omgekeerde probleem. Hoe remmen we medewerkers? Hoe zorgen we voor een goede work-life balance? En waar ik benieuwd naar ben, als we over 5 jaar terugkomen, wat blijft er hier van dan overeind? Als zij straks ook met 1000+ medewerkers zijn, hebben ze het dan weten vast te houden? Ik vind het een mooi idee, maar daar heb ik wel sterk mijn twijfels over.

Heb je een tip voor één van de 2 overgebleven wildcards, dan horen we het natuurlijk graag! Je kunt deze tip hier aan ons doorgeven. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: HRtop100

Rachelle is binnen HRcommunity verantwoordelijk voor alle content. Ze redigeert en schrijft er op los. Ze creeërt content en onderhoudt contacten met de bloggers. Hiervoor heeft ze gewerkt als copywriter en redacteur. Ze heeft ervaring opgedaan in tijdschriftenland bij titels zoals JAN Magazine. Sinds begin 2017 zet ze haar eerste stapjes in HR-land. 


twitter-icon

Reacties