20
juli

Hoe word je een succesvolle HR-directeur?

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 7040
  • 0 reactie
  • Afdrukken

4 jaar geleden stelden wij de criteria op waaraan de ideale HR-directeur moet voldoen om de felbegeerde vakjuryprijs van de HRtop100 te winnen. Maar de wereld van toen is een hele andere dan die van nu. Wat zijn de eisen voor een HR-directeur anno 2017? We lieten ons wederom leiden door CEO’s en wetenschappers.

Om te komen tot de criteria, vroegen we 4 jaar geleden CEO´s en wetenschappers om met ons mee te denken. Daar kwamen toen de volgende criteria uit voort: connectivity, impact en ondernemerschap. Hoewel deze lijst prachtige winnaars heeft voortgebracht (Pascal Verheugd van Hutten, Irene Vernie van Rituals en Antoon Vughts van de Universiteit van Maastricht) leven we alweer in 2017 en times are changing. Hoog tijd dus voor een herijking.

Wil je een verslag lezen over hoe deze inspirerende ontbijtsessie dit jaar verliep? Lees het hier!

De input uit de tweede sessie legden wij naast de best practices die wij wekelijks horen van HR-directeuren in onze interviews. We kunnen niet anders dan concluderen dat de tijden inderdaad veranderen. De ideale HR-directeur nu moet zowel zijn hoofd, hart als handen gebruiken om succesvol te kunnen zijn. Dat brengt ons bij de volgende nieuwe criteria:

-        wereldvisie

-        balans

-        resultaat

De HRtop100 is een initiatief van Rvdb en HRcommunity. Op de HRtop100 staan de visies van leiders in HR. Aan het einde van het jaar reikt de HRtop100 een vakjuryprijs én een publieksprijs uit aan de beste visie van het jaar.

In dit artikel zetten we uiteen hoe we tot deze criteria zijn gekomen en waarom we hiervoor gekozen hebben.

Het eerste criterium: wereldvisie

Een HR-leider weet wat er speelt in de maatschappij, zowel lokaal als globaal. Hij heeft een visie op maatschappelijke en technologische ontwikkelingen én weet die te vertalen naar de business. Een goede leider haalt buiten als het ware naar binnen.

 

We staan aan het begin van allerlei disruptieve veranderingen. Er zijn nieuwe vaardigheden, nieuwe competenties nodig. Daar moet HR iets mee. Ze moet die veranderingen ‘vertalen’. – Gerard van Vliet, CEO NCD. 

 

Waarom?
Het tempo van veranderingen ligt steeds hoger en er komt steeds meer op ons af. Leiders moeten continu anticiperen op de dingen die er aankomen - of die er mogelijk aankomen - en een eigen visie op de wereld ontwikkelen. Concreet betekent dit voor de HR-directeur dat hij weet wat er speelt, daar een mening over heeft en dat ook weet te vertalen in de organisatie.

Het tweede criterium: balans

Fons Trompenaars was in 2015 de key note van het HRtop100 event en concludeerde het toen al; we leven in een wereld vol paradoxen en dillema´s. Vrij vertaald weet een leider van de toekomst het onverenigbare met elkaar te verenigen. Het gaat om ‘én én’ in plaats van ‘óf óf’. Het is niet een keuze tussen het ene onderwerp of het andere, maar de 2 moeten worden samengebracht. Balans is hierbij het toverwoord.

Waarom?
Waar een HR-directeur aan de ene kant steeds meer data moet opleveren om aan te tonen wat het effect is van HR-beleid, moet hij aan de andere kant ook steeds meer oog hebben voor wat zich onder de waterlinie bevindt. Welke cultuur en waarden zorgen voor cohesie en verbinding? Maar denk ook aan zaken als globaal de lijnen uitzetten en lokaal handelen, of een heldere visie communiceren versus continu aanpassen en wendbaar blijven. De ideale HR-directeur is dus constant aan het balanceren; tussen IQ en EQ, waarde en cultuur en cijfers en resultaat.

 

HR moet de ‘zachte kant’ overeind houden. In de bestuurskamer ligt veel nadruk op de ‘harde kant’. De zachte kant is alles wat ongrijpbaar is: hoe zitten mensen in hun vel? Hoe beoordelen ze hetgeen jij zegt? – Greet Prins, Voorzitter Raad van Bestuur van Philadelphia Zorg

 

In onze interviews met HR-directeuren toetsen we ook op verschillende actuele HR-thema’s hoe een HR-directeur deze paradoxen verenigd. Hoe handelen ze? Weten ze mee te laveren met wat een organisatie nodig heeft? Zijn ze zich continu bewust van deze uitersten en weten ze deze ook goed in te zetten? 

Het derde criterium: realiseren

In de ideale situatie volgt het laatste criterium op de voorgaande twee. Deze hebben we dan ook niet voor niets ´realiseren´ genoemd. Wat realiseer je in de praktijk? Weet je handen en voeten te geven aan je visie en wat is het resultaat daarvan voor de organisatie? Voor dit criterium is het ook noodzakelijk dat een HR-directeur een goede change agent is. Vrijwel ieder resultaat dat wordt bereikt is immers het gevolg van een succesvol doorgevoerde verandering.

 

Hou het niet alleen bij plannen maken, maar voer de plannen ook uit. HR moet daarin het voortouw nemen en de plannen van de business te helpen realiseren. Elk plan gaat immers uiteindelijk over mensen: aannemen, begeleiden, veranderen en soms afscheid nemen - Hans van der Wind, CEO van The Learning Network

 

Waarom?
Een enorme open deur, maar: een visie hebben is mooi, maar wordt pas magisch als deze gedragen en herkend wordt door de hele organisatie. Hetzelfde geldt voor beleid en plannen. Daar heeft niemand iets aan als ze niet daadwerkelijk worden uitgevoerd. In de context van een complexe organisatie, waar met verschillende stakeholders en tegengestelde belangen rekening moet worden gehouden, heeft een HR-directeur een flinke dosis executiekracht nodig om zaken voor elkaar te krijgen.

Toen versus nu

Stond 4 jaar geleden eigenaarschap en ondernemerschap centraal, dan concluderen we nu dat de huidige tijd meer vraagt om een blik naar buiten, het change aspect en het zoeken naar balans. Maar er is één ding wat overeind is gebleven in de afgelopen jaren. Namelijk: de klik moet er zijn, humor is van het grootste belang. Én je moet plezier met elkaar kunnen hebben, aldus de CEO’s van toen en nu.

Herken jij jezelf of je HR-leider in de nieuwe criteria? Laat het ons weten!

HRtop100 CEO ontbijt infographic 20170721 001

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: HRtop100 Leiderschap

De HRtop100 is een initiatief van Rvdb en HRcommunity. Op de HRtop100 staan de visies van leiders in HR. Aan het einde van het jaar reikt de HRtop100 een vakjuryprijs én een publieksprijs uit aan de beste visie van het jaar. 

Reacties