06
okt

Voorpublicatie deel 3 uit De Schaduwkant van Leiderschap

Geplaatst door op in Boeken
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2372
  • 0 reactie
  • Afdrukken

We besteedden al eerder uitgebreid aandacht aan 'De Schaduwkant van Leiderschap' van Erik de Haan. Dit onlangs gepubliceerde boek is een eerlijke verhandeling over leiderschap. Gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Het nieuwe meesterwerk voor elke coach, manager of hr-professional.

Hierbij geven we je alvast de kans om kennis te maken met het boek. Hoofdstuk 2 en hoofdstuk 5 zijn reeds gepubliceerd en dit keer is hoofdstuk 19 aan de beurt: 'Aantreden, aanblijven en vertrekken als leider'.

Aantreden, aanblijven en vertrekken als leider

Een effectief leider weet wanneer hij op het toneel moet verschijnen en de leiding moet nemen. Een effectief leider weet ook wanneer het tijd is om te gaan, met waardigheid. En verder weet een effectief leider ook, deels omdat hij het zo heeft gepland en deels dankzij het toeval, op het juiste moment op de juiste plek te zijn wanneer er nieuwe kansen ontstaan om de output van het team te vergroten. Een belangrijk aspect van de functie 'leiderschap' is dus de keuze van het moment (timing): wanneer maak je je entree, wanneer grijp je in, wanneer pak je nieuwe kansen op of doe je dat met opzet niet, en wanneer trek je je op een gezonde manier terug? 'Je kunt van iemand niet zeggen dat hij gelukkig is zolang hij nog leeft', zeiden de oude Grieken (een gezegde dat voor het eerst voorkomt in het toneelstuk Agamemnon van Aeschylos). Zo zouden we ook kunnen zeggen dat je geen enkele leider effectief kunt noemen zolang hij nog niet met pensioen is. Zolang een leider actief leiding geeft, blijft de kans bestaan dat hij iets beschamends doet in zijn rol, zich tot ver over zijn 'uiterste houdbaarheidsdatum' heen blijft vastklampen aan zijn positie, in een of ander schadelijk con!ict verzeild raakt of voor aller ogen op een vernederende manier ontspoort. In dit hoofdstuk bekijken we hoe leiders zich in nieuwe rollen begeven, hoe zij omgaan met de stappen omhoog op de carrièreladder en hoe ze hun 'slotakkoorden' inrichten. We kijken daarbij in het bijzonder naar slotakkoorden die fout zijn gegaan en naar ontsporingen van leiders, puttend uit de grote, veelzijdige onderzoeksliteratuur hierover. We zijn vooral veel erkentelijkheid verschuldigd aan het werk van Robert Hogan en het onderzoek naar ontsporend leiderschap van CCL.

Download hoofdstuk 19

h19erikdehaan 

Meer lezen?

Ben je enthousiast geworden van dit hoofdstuk uit het boek van Erik de Haan. Klik dan hier om het boek te bestellen!

 

 

Waardeer dit blogbericht:
0

Eigenaar van de Koning Business Development en lid kernteam HRcommunity. Onder andere verantwoordelijk voor HRzone, HRjob en HRxpress. Onderdeel van redactie HRzone.