08
mrt

Interview Allard Droste over Semco in de Polder: 'Dromen heeft iets magisch'

Geplaatst door op in Boeken
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3647
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Wat is jouw droom? Het is de vraag waar Allard Droste, auteur van Semco in de Polder, zich constant mee bezighoudt. Het kan anders in de werk- en managementsfeer, vindt hij. Niet alleen dat, het móet ook anders. Hoe? ‘Begin zelf met vertrouwen te geven. De rest volgt vanzelf.’

Je noemt jezelf 'professioneel dromer' Kun je daar wat verder op in gaan? Waarom zijn dromen zo belangrijk voor jou? 

Gaandeweg ging ik steeds vaker het woord droom gebruiken. Ik heb de woorden ‘doel’ of ‘missie’ ingewisseld voor droom. Doel heeft iets kils en missie is zeer vaag. Het woord dromen heeft daarentegen iets magisch. Ik merkte dat als je het woord droom gebruikt, je zelf vrolijker en enthousiaster wordt en dat je omgeving mee wil doen in de droom. Nog belangrijker is dat ik merkte dat op het moment dat je de droom al beleeft alsof je er al bent, er krachten gaan opstaan als een soort self fullfilling prophecy. Dus doen alsof je er al bent. Weg met ‘ik zou’ en ‘ik hoop’. Nee je bént er al en je hébt al. Je moet alleen nog even …

Dromen is niet iets softs en zweverig. Het gaat uiteindelijk altijd om iets te bereiken. Om verder te komen.

Als je droomt en doet alsof je er al bent, komen mensen met tips en verzin je zelf al oplossingen om er te komen in plaats van excuses waarom iets niet zou slagen. Kortom, dromen is gewoon fijn en werkt zeer effectief. Voor mij zowel privé als zakelijk. Eigenlijk pas ik dit toe bij veel van wat ik doe. Overigens is dromen niet iets softs en zweverig. Het gaat uiteindelijk altijd om iets te bereiken. Om verder te komen. Zo gaan leuk (werken) en effectiviteit geweldig hand in hand.

Je hebt het in je boek over een 'gedeelde droom', maar hoe kom je daar? Hoe zorg je ervoor dat in je team alle neuzen dezelfde kant op wijzen om zo tot die droom te komen?

Allereerst moet je wel een soort van teamgevoel hebben gesmeed waarbij mensen worden gerespecteerd en zich gewaardeerd voelen. Mensen mogen praten, meningen uiten en met ideeën kunnen komen. Kortom, een setting van vertrouwen, openheid en waar eigen verantwoordelijkheid in past. Om vervolgens tot een gedeelde droom te komen is een iteratief proces. In een aantal stappen de ene keer met de hele groep, dan in kleine teams, dan per individu, dan weer met de hele groep, samen bepalen waar liggen de gemeenschappelijke dromen. In welke droom, koers, kan iedereen zich in meer of mindere mate vinden? 

Hoe maak je die dromen dan uiteindelijk concreet?

Door echt al te beleven alsof je er al bent en mensen inclusief jezelf te laten uittekenen, uitbeelden en benoemen wat die eindsituatie dan is. Niet in vage termen als de beste, mooiste, hoogste, duurzaamste, etc. Maar in hoeveel dan, waar dan en met wie dan? Maak het echt zo concreet mogelijk.

Een van je hoofdstukken gaat over vertrouwen. Is vertrouwen voor jou noodzakelijk voor een goede bedrijfscultuur, maar ook om die dromen waar te maken?

Voor de volle 100%. Dit is de belangrijkste voorwaarde. Eigenlijk is het gewoon een must. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn. Als je samen iets wil bereiken, zal je elkaar moeten vertrouwen. En dat start bij jezelf. Je kan wachten op de ander, maar begin zelf met vertrouwen te geven. De rest volgt vanzelf.

Als je samen iets wil bereiken, zal je elkaar moeten vertrouwen

We leven in een wereld waarin alles veranderd. Dromen staan eigenlijk gelijk aan nieuwe ideeën, en die proberen uit te voeren kan op weerstand stuiten. Hoe ga je daar dan mee om? Kortom: hoe laat je de droom niet vervliegen?

Mijn credo is: het KAN eenvoudig. Maar dit betekent niet dat het ook eenvoudig IS. Vernieuwen, veranderen, dromen waarmaken is durven en keihard werken. Dat is enthousiasmeren, voorbeeldgedrag tonen, discipline hebben wanneer het even tegenzit, elkaar helpen, emoties tonen, ga zo maar door. Dit gaat dus niet vanzelf. Dat is dag in dag uit hard werken aan de cultuur.

Tot slot: wat is jouw (persoonlijk) droom voor de toekomst?

Een mix van gevarieerd werken door operationeel te ondernemen, te investeren, coachen en spreekbeurten te geven. Alles gericht om van medewerkers medeondernemers te maken. Dit vanuit een boerderijachtige setting, landelijk gelegen tegen een dorp of stad aan. Met als middelpunt een grote haard waar ik de mensen ontvang, ontmoet en met ze onderneem, samen met Irene en mijn 2 jongens Maas en Duco.

Eigenlijk zit ik al aardig in die droom, alleen de boerderij met elkaar nog.

 allard drosteAllard Droste is auteur van Semco in de Polder en CEO van Aldowa. Volgens Allard kan het allemaal stukken eenvoudiger. Wil je ook weten hoe dat werkt in de praktijk? Op 16 maart is hij de Firestarter op Transfomation Day 2017.

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Leiderschap Management

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32

Reacties