14
juli

Jaap Boonstra: Vijf perspectieven op leiderschap

Geplaatst door op in Artikelen
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 3291
 • 0 reactie
 • Afdrukken

Op HRzone hebben we onze eigen Zomergasten; we presenteren de visies van de influencers uit het vak. Vandaag deel 1: Jaap Boonstra over leiderschap.

Goede eigenschappen van een leider

Een goede leider:

 • Is inspirerend en een visionair;
 • weet wat er speelt binnen en buiten de organisatie;
 • geeft ruimte en vertrouwen;
 • is communicatief sterk;
 • is gericht op verandering;
 • weet mensen mee te krijgen en te motiveren;
 • heeft aandacht en kan goed luisteren;
 • is gericht op resultaat en laat anderen in dit resultaat delen;
 • is eerlijk, integer en betrouwbaar.

Slechte eigenschappen van een leider

Goede leiders delen echter vaak ook slechte eigenschappen:

 • Ze zijn eigenzinnig;
 • overtuigd van zichzelf;
 • drijven hun eigen visie en zin door;
 • ze zijn wispelturig;
 • machtsbelust;
 • ongeduldig; en
 • ijdel.

Vijf perspectieven van de leider

Henry Mintzberg stelt dat de wereld van hedendaagse leiders gecompliceerd en verwarrend is. Om betekenis te geven aan deze complexiteit pleit hij ervoor om als leider vijf perspectieven te hanteren:

 1. Een wereldwijde kijk. Openstaan voor wat er in de wereld gaande is met oog voor vele gebeurtenissen en de variaties daarin. Het is onvoldoende om te weten wat er globaal en lokaal speelt. Het gaat er om aandacht te hebben voor unieke lokale gebeurtenissen en specifieke acties. Om oog te hebben voor verschil om juist daarop te kunnen inspelen. Deze wereldwijde blik gaat samen met omgevingsbewustzijn.
 2. Oog hebben voor relaties en samenwerking.In de huidige organisatiepraktijk is samenwerking in toenemende mate belangrijk. Het gaat niet alleen om de samenwerking tussen leiders en volgers of tussen verschillende professionals op afdelingen, het gaat ook om samenwerking tussen organisaties, om samenwerking in allianties en netwerken. Bij deze nieuwe vormen van samenwerking gaat het om collegialiteit, het kunnen omgaan met verschil. Vertrouwen in jezelf en de ander is essentieel.
 3. Een analytische kijk op complexe vraagstukken om complexiteit te kunnen analyseren. Een goede analyse is meestal de helft van het werk. Door het delen van de resultaten van je analyse ontstaat er een zekere rust en creëer je een gemeenschappelijk begrip en een vertrekpunt om problemen aan te pakken. Het gaat daarbij om harde gegevens en om zachte gebeurtenissen die lastig te duiden zijn.
 4. Een bewuste kijk op veranderprocessen. Het gaat om het weloverwogen op gang brengen van een verandering. Deze kijk betreft het formuleren van de aanleiding en de ambitie voor de verandering, het inschatten van de aard en impact van de verandering, de gewenste richting, de meest passende veranderstrategie, de benodigde interventies en de mensen die voor deze verandering nodig zijn om er een succes van te maken. Het gaat om veranderingsbewustzijn. Veranderingsbewustzijn draagt bij aan sensitiviteit wat mensen beweegt en aan betrokkenheid en zelfverzekerdheid
 5. Een reflectieve kijk op wat er gaande is en je eigen rol daarin.Het gaat om het nemen van rust en afstand om terug te kijken op je ervaringen en je eigen gedrag. Doordacht reflecteren betekent dat je kijkt naar doorlopende ervaringen en patronen die zich daarin voordoen. Hier past de vraag hoe het komt dat je iedere keer in een situatie verzeilt raakt die je niet ligt. Of wat de kracht is in de successen die je hebt geboekt. Een reflectieve kijk gaat over zelfkennis en het draagt hij aan zelfvertrouwen en een lerend vermogen.

Vijf vragen over leiderschap

Deze vijf perspectieven leiden tot de volgende vijf vragen over leiderschap:

 1. Hoe open sta je voor ontwikkelingen in je omgeving, ben je in gesprek met klanten, begeef je je op onbekende terreinen en betreed je nieuwe culturen?
 2. Hoe verklein je de afstand tussen jezelf, je collega’s en je medewerkers? Wat weet je eigenlijk van hen? Hoe open en toegankelijk ben je en hoeveel tijd ruim je in voor onverwachte gesprekken? Hoe vaak geef je positieve feedback aan anderen?
 3. Hoe veel rust en tijd neem je om lastige situaties te analyseren en hoe betrek je andere perspectieven daarin Hoeveel ongemakkelijke gezichtspunten sta je toe?
 4. Hoeveel tijd besteed je aan het zorgvuldig achterhalen en formuleren waarom een verandering nodig is? En hoeveel tijd neem je om een visie op de toekomst te formuleren? Hoe maak je een keuze voor een veranderstrategie en passende interventies en hoe betrek je anderen in het veranderproces?
 5. Hoe vaak neem je de tijd om in rust terug te kijken op je loopbaan, op je successen en jouw gedragspatronen? Hoe vaak vraag je feedback aan anderen om je functioneren te verbeteren?

Lees hier het volledige artikel van Jaap Boonstra

beeld: pixabay

Waardeer dit blogbericht:
0

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32