13
feb

Personal branding: 5 (niet-eenvoudige) stappen

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 6894
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Iedereen die het wel eens geprobeerd heeft weet dat een personal brand bouwen en onderhouden niet 1-2-3 is gedaan. Er is helaas geen simpel stappenplan, maar er is wél een beproefde manier om door deze worsteling met jezelf te komen. Belangrijkste les? Zoals Hulk Hogan al zei: worstelen doe je niet in je eentje.

Vorige maand schreef ik dat een sterk personal brand van de moderne leider is gebaseerd op je identiteit: het moet jouw waarden, drijfveren en overtuigingen laten zien. Veel mensen vroegen: hoe pak ik dat nu concreet aan?

Jouw brand is wel personal, maar niet van jou. Zoals elk succesvol merk moet het gaan werken als een levend organisme.

Mensen gaan er online en offline mee aan de haal, zien er hun eigen dingen in en leven er op een manier mee die je nooit had kunnen bedenken. Uitgesproken voorbeelden hiervan zijn platformmerken zoals Facebook en Snapchat, maar ook bij een brand als Apple of Nike zien we hoe gebruikers het zich toe-eigenen. Deze merken zetten er bewust op in dat de doelgroep het merk mede tot leven brengt. Dat geldt ook voor de personal brand van de moderne leider: volgers en stakeholders vormen en laden het merk. Een collega vertelt enthousiast over je aanpak op een netwerkevent, een klant bezingt je creativiteit of de directie spreekt lovende woorden over je rechte rug; dat bepaalt mede jouw merk.

Een merk bouw je niet alleen

Ik kom vaak bij organisaties die al jaren bezig zijn met een visiedocument. Zo'n stuk blijft maar op papier in de organisatie rondgaan, zonder dat er een concrete stap wordt genomen, laat staan dat het naar buiten wordt gecommuniceerd. Dit geldt ook voor veel personal brands: het blijft hangen in een eenmalige workshop, wordt een papieren tijger, maar komt niet tot leven.

Wat is nodig om dit patroon te doorbreken? Er moet samen worden geworsteld! Volgens mij kun je je omgeving hierbij op drie manieren goed inzetten.

  1. Je wil een extern oog: iemand die besliskracht vrijmaakt, die de schroom doorbreekt, die 'dwingt' beslissingen te nemen en je daar ook op aanspreekt.
  2. Je omgeving voorziet je van feedback: organisaties gebruiken tools als marktonderzoeken, klantpanels, tevredenheidsonderzoeken, etc.; voor je personal branding geldt in een vereenvoudigde vorm hetzelfde.
  3. Kies een cheerleader: in een bedrijf zijn dat je in- en externe ambassadeurs. Voor personal branding geldt dat je op zoek gaat naar mensen die enthousiast over je zijn en je helpen je sterke kanten uit te vergroten en vervolgens je merk uitdragen.

Stap 1 Zelfonderzoek

De eerste stap is: wie ben ik? Of nog beter: wie wil ik zijn? Je kunt op verschillende manieren onderzoeken wat je kunt en wat je drijft.

Kwaliteiten: Ook wel competenties, vaardigheden of talenten. Persoonlijkheidsvragenlijsten laten je reflecteren op je gedrag en gedachten in veel verschillende situaties. Ben je gefocust op het proces of op de inhoud? Ben je gericht op mensen of meer op technische details? Wat kan je van nature goed of wat heb je in de loop der jaren geleerd? Waar complimenteren mensen je mee? Maak deze competenties concreet, benoem ze. Maar bekijk ook: wat zit er een abstractieniveau boven? Bijvoorbeeld: je kunt goed ordenen en je werkt precies. Wat kun je nog meer met deze gestructureerde geest?

Drijfveren: Waar word je gelukkig van? Standaardvragen zijn hier: wat wilde je als kind worden; wat zou je doen als je niet meer hoefde te werken? Vervolgens kijk je naar de waarden waar deze drijfveren op gebaseerd zijn. Immers, net als voor organisaties wordt het voor individuen steeds belangrijker te weten waaróm je iets doet. Voor organisaties gebruik ik vaak de Rokeach Values: het door Milton Rokeach ontwikkelde instrument met een lijst van 36 waarden. Door een directie te vragen deze te ordenen naar wat hun handelen dagelijks bepaalt, krijg je een interessantere discussie dan wanneer je direct vraagt naar de kernwaarden (Ondernemend! Klantgericht! Kwaliteit!). Dat de keuze voor een eindwaarde een groot verschil maakt, zien wij aan onze politieke leiders: Lodewijk Asscher maakt vanuit de eindwaarde 'gelijkwaardigheid' andere keuzes dan Mark Rutte op basis van 'vrijheid' of 'veiligheid' doet.

Stap 2 Ambitie formuleren

Als je jezelf goed in kaart hebt gebracht, volgt de vraag: wanneer kan ik dit maximaal inzetten? Een heldere ambitie geeft vaart aan ontwikkeling en focus aan je merk. Definieer het domein waarin je actief bent en vervolgens de thema's waarmee je je het liefst bezighoudt. Hierbij hoef je je niet te beperken tot je eigen domein, kijk vooral breder. Een voorbeeld van hoe dit voor organisatiemerken werkt: een IT-bedrijf dat in de zorg opereert wil niet alleen een goede IT'er zijn (domein IT), maar ook wat toevoegen aan de zorgorganisaties waarmee ze samenwerken. Hieruit volgt een zorgmerk met als merkbelofte: de beste zorg voor de 21ste eeuw! Definieer dus je branche en daarbinnen je uitdaging: het thema waar jij je mee gaat bezighouden. Formuleer dan je visie hierop, deze heb je ook nodig voor je contentstrategie. Een visie op het vak onderscheidt de senior van de junior professional en de leider van de manager.

Formuleer dan je visie hierop, deze heb je ook nodig voor je contentstrategie. Een visie op het vak onderscheidt de senior van de junior professional en de leider van de manager. 

Stap 3 Doelgroepenonderzoek

Hoe zien mensen jou? Denk aan collega’s, (interne) klanten, vrienden, kennissen en je partner. Maar bijvoorbeeld ook de baas van je baas of die klant die je zo graag wilt hebben. Je kan dat doen met veel koppen koffie, of een instrument als een 360˚-scan. Als je dat doet in een persoonlijk gesprek gelden de 'wetten van liefde en aandacht', zoals executive psycholoog Paul Kop dat noemt. Iemand moet volstrekt gefocust zijn op jou en heel open de vraag kunnen beantwoorden: wat vind je van me en wat raad je mij aan? Het is belangrijk dit van tevoren te bevestigen, want we zijn nu eenmaal gauw geneigd onszelf in het gesprek te betrekken. Welke vragen stel je in zo'n gesprek? Bijvoorbeeld: Welke talenten zie je bij mij? In welke situaties kom ik goed tot mijn recht? Welke rol zie je voor mij in de toekomst? Welke talenten kan ik beter benutten? Probeer het zo concreet mogelijk te maken.

Deze gesprekken zijn ook bedoeld om je ambitie extern te valideren. Klopt dat wat je tot nu toe hebt gedefinieerd met hoe je omgeving je ziet? En denkt je omgeving dat je ambities reëel en haalbaar zijn? Als er een discrepantie is tussen jouw ambities en wat je omgeving van je verwacht, hoe komt dat dan? Moet je terug naar stap twee voor een herdefiniëring of kun je door middel van coaching, opleiding of een cheerleader toch je ambities waarmaken?

Stap 4 Ontwerp je merk

Vervolgens ga je al je zelfonderzoek en mooie gesprekken samenvatten in een plaatje. Daar zijn veel modellen voor, bijvoorbeeld Het merk ik of Businessmodel You. Ik haal er voor nu twee dingen uit: je merkbelofte en je merkpersoonlijkheid.

Je merkbelofte borduurt voort op de thema’s waarvoor je hebt gekozen. Je gaat deze concreet, tastbaar maken. Stel, je bent directeur in de zorg en je thema's zijn organisatieverandering en nieuwe zorgmodellen. Dat ga je verbijzonderen. Dus: in welke gevallen moeten je collega's een beroep op je doen; wanneer ben je onmisbaar? Beschrijf de momenten, leg het weg en kijk er dan door je oogharen naar. Wat belooft jouw merk? Vat dat in een zin. Dat lukt (wederom) niet in één keer. Het is schrijven, schrappen, nog eens bekijken, bespreken en dan heb je ‘m: je merkbelofte!

Wat hierbij kan helpen is een mooie vergelijking maken. Zo ontmoette ik eens een man die zich de Steve Jobs van de uitvaartwereld noemde. Ik weet niet of hij het doodgraven echt zo heeft kunnen vernieuwen, maar vijf jaar later herinner ik het me wel.

Het tweede belangrijke aspect dat ik er hier uitpik is je merkpersoonlijkheid: probeer in enkele woorden jouw stijl te pakken, jouw signatuur. Als iemand jou op een borrel is tegengekomen, wat vertelt zij dan over jou? (ga uit van een positief scenario!). Daarna kun je deze stijl uitwerken in wat je maar leuk vindt, denk eens na over je kleding, een kleur, een beeld en, als je los wilt gaan, de auto die daarbij hoort.

Stap 5 Manage je personal brand

En dan de belangrijkste stap. Als je deze niet neemt, dan kun je de eerste vier ook laten. Hier draait het om consistentie, de kracht van herhaling, en de discipline jezelf steeds bij de les te houden: is dit in lijn met mijn personal brand? Je moet kiezen om gekozen te worden; dat betekent dat je ook scherp kiest wat je niet doet. Vraag je steeds af: brengt dit mij dichter bij mijn ambitie? Blijf ik trouw aan mijn thema? Mijn waarden? Mijn belofte? Een hulpmiddel hierbij is coaching of peer coaching. Dit laatste kan ervoor zorgen dat het gesprek binnen je organisatie niet alleen gaat over functionele zaken, maar juist ook over de waarden en de doelen die je stelt. Stel daarnaast voor jezelf een beknopte content- en sociale media-strategie op. Blog, vlog en spreek over de thema’s die je bij stap 2 hebt gedefinieerd. Zorg dat jij bekend wordt om deze thema's. Binnen de organisatie door juist in die bestuursvergadering het woord te voeren, buiten de organisatie als key note. Die verhalen verspreid je dan weer in je netwerk. Gebruik daarvoor de platforms die je doelgroep gebruikt. Voor de meesten zal dat toch LinkedIn of een intern netwerk zijn. Maar ook in mijn WhatsApp-groepen komt heel wat zelfpromotie voorbij. Direct op je doelgroep. Als je dit twee jaar volhoudt kun je gaan spreken van een sterk persoonlijk merk.

Het is dus jammer genoeg niet eenvoudig, maar het is wel een waardevol proces met een resultaat dat je een waardevollere leider maakt voor je organisatie, je mensen en jezelf. Of zoals Hulk Hogan het zegt: 'I woke up and realised life is great and people are awesome and life is worth living!'

Verder lezen?

Beeld: Wikicommons

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: Employer branding

Jitze Reeder maakt potentie vrij bij bedrijven en personen. Zijn jarenlange ervaring als communicatiestrateeg en merkbouwer in binnen- en buitenland zet hij nu in in het HR-veld. Als commercieel directeur en senior consultant bij Lagerweij, richt hij zich het formuleren van een collectieve ambitie, het positioneren van de leiders van morgen en het betrekken van bevlogen mensen.


Lagerweij is het HR-adviesbureau voor maximaal mens effect op uw organisatiedoelen. Wij verzorgen al meer dan 20 jaar assessments, coaching, training en advies voor organisaties die vertrouwen op hun menselijk kapitaal. Samen met u ontwikkelen onze specialisten programma’s voor duurzame effectiviteit, doelgericht leiderschap en nieuwe vormen van samenwerking. Altijd op basis van harde data en een waarderende benadering. Want hoe uitdagend uw organisatiedoel ook is, uiteindelijk maakt een unieke menselijke eigenschap het verschil. Dat noemen wij Het Mens Effect.

Reacties