10
mei

Maak van je problemen een succes

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 1841
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Hoewel je dagelijks problemen ervaart zul je je waarschijnlijk niet vaak de vraag stellen: Wat is een probleem eigenlijk? Problemen zijn onprettig en ongewenst. Als je er echter bij stilstaat dan zie je dat een probleem allereerst een ervaring is - je ervaart die specifieke omstandigheid als problematisch. Dat is echter geen vaststaand feit.


Waar ligt de oplossing?

Hoewel je omstandigheden wel gegeven zijn geldt dat niet voor je perceptie. Je problemen zijn een interpretatie van bestaande omstandigheden. Omstandigheden en anderen zijn, in tegenstelling tot populair geloof, niet de werkelijke oorzaak van je problemen maar wel een aanleiding voor je reactie. Als je gelooft dat omstandigheden en anderen wel de oorzaak zijn van je probleem, dan ontstaat er meteen een volgend probleem: de mogelijke oplossing ligt dan in het veranderen van die omstandigheden en anderen. Je weet uit eigen ervaring hoe succesvol dat meestal is.

Inzicht in je opvattingen die je ervaring problematisch maken, is de sleutel tot de oplossing. Door opmerkzaam te zijn en zicht te krijgen op je onderliggende opvattingen zie je dat de werkelijke oorzaak van je ervaringen in je eigen geest besloten ligt. Dit wordt ook wel een 'mindset' genoemd en een beroemd voorbeeld daarvan is de selffulfilling prophecy - als je eigenlijk gelooft dat je niet OK bent, dan zul je dat ook aan jezelf 'bewijzen.' Herkenbaar?


Hoe ontdek ik wat mijn onderliggende geloof over mijzelf is? 

De meest voor de hand liggende manier wordt meestal niet gebruikt - je problemen zelf! Juist dat wat je als probleem ervaart - en ze ook zo benadert en in stand houdt - laat je zien waar je het makkelijkst en snelst kunt ontwikkelen voor betere resultaten en meer tevredenheid. Je problemen laten als geen ander zien hoe je perceptie gekleurd is en hoe je jezelf beperkt. Anders gezegd - als je bereid bent om je eigen aandeel in je ervaren omstandigheden onder ogen te zien dan is het probleem in essentie opgelost!


Als je perceptie van een situatie verandert, verandert ook je gedrag.

Een ander gedrag brengt andere resultaten, zowel in jouw perceptie als in de daadwerkelijke situatie. Als je bijvoorbeeld het gebrek aan plezier in je werk uitsluitend bij die vervelende manager of collega legt en niet ziet wat jouw eigen aandeel in die interactie is, dan zul je in die vicieuze cirkel blijven. Door het trainen van je gewaarzijn heb je een sleutel om je perceptie te gebruiken als oorzaak van je succes, in plaats van als aanleiding voor je problemen.

Door je geest te trainen in gerichte aandacht en opmerkzaamheid stap je uit je vicieuze cirkel en stuur je je perceptie en je omstandigheden. Je wordt effectiever en productiever in je werk en leven met meer zelfvertrouwen, plezier en tevredenheid.

Zin om heft in eigen hand te nemen? Kom mee doen met een open training of kijk naar de InCompany training(en).

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Conditionering Motivatie

Ramo de Boer is trainer/coach/therapeut/schrijver. Een intellectuele doener, met hart voor vormgeving, filosofie en psychologie en lezen, schrijven en beeldhouwen.


Hij begon zijn spirituele reis in 1980 toen hij vertrok naar India. In de zes maanden die hij verbleef in Pune in de ashram van Shree Rajneesh, onderging hij diverse trai ningen op het gebied van encounter, meditatie, centering en satori.


In '83 reisde hij nogmaals naar India voor een verblijf bij Babaji (Herakan Baba) in de uitlopers van de Himalaya. Zijn professionele ontwikkeling zette hij voort met een tweejarige oplei- ding Lichaamsgerichte Therapie, gebaseerd op het gedachtegoed en de werkwijze van Ad Stemerding. Tijdens deze training kwam hij in aanraking met aspecten van Gestalttherapie.


Deze therapeutische benadering, waarin gewaarzijn een cen- trale rol speelt, sprak hem zo aan dat hij hierin een vierjarige beroepsopleiding volgde. Later studeerde hij aan de Open Universiteit filosofie en (Organisatie)psychologie. In '97 werd hij student van de Tibetaanse leraar Sogyal Rinpoche. Zijn onderricht, en in het bijzonder dat over Dzogchen en Lojong, is vanaf die tijd de beoefening en leidraad geweest van zijn spirituele ontwikkeling.


Van 2000 - 2009 was hij verbonden aan MultidiMens, opleidingsinstituut voor gestaltherapeuten en -coaches, als staflid, docent en opleider. Gedurende de afgelopen 30 jaar werkte Ramo als therapeut, coach en trainer. Hij ontwikkelde vele trainingen op het snijvlak van psychotherapie en spiritualiteit. De laatste jaren richt hij zich meer op het geven van trainingen in meditatie, mindfulness, het lojong onderricht en het schrijven hierover.

Reacties