09
feb

Leiderschap, bevrijden van kwaliteit!

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2226
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Waarom is het gras bij de buurman vaak groener? Dat komt omdat er daar meer shit is. Het is opvallend hoe vaak de leiding van een organisatie de eigen medewerkers onderwaardeert en die van de collega of concurrent over waardeert. De aanpak van organisatie ontwikkeling
door andere organisaties lijkt ook vaak beter te zijn dan die van de eigen collega's.

Soms is er dan sprake van romantisering, maar het komt vaker voor dat men onderschat hoe hard die andere organisaties hebben gewerkt om te komen waar ze nu zijn. En in de meeste gevallen deden die organisaties dat met de medewerkers van dat moment. Wat kunnen we van bijvoorbeeld Toyota leren?

Iemand zei laatst dat we in een tijdperk vol van veranderingen leven. Een ander antwoordde: 'Nee hoor, het is een verandering van tijdperk!'. Interessante omkering en de waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Hoe het ook zij, elke dag is er wel een publicatie die over leiderschap gaat. De auteurs beschrijven trends en ontwikkelingen en betogen welke leiders daardoor nodig zijn. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Bij de start van een congres over servant leadership toonde men een mooie film. Ondersteund door aanzwellende muziek werd duidelijk met welke veranderingen we te maken hebben. Milieuvraagstukken, toenemende hebzucht, verzadiging, klimaatproblemen, overbevolking, steeds meer geweld en eenzaamheid. De filmmaker kreeg terecht een ferm applaus. Wat helaas niet duidelijk werd is dat de film aantoonde dat er juist niets verandert. De getoonde turbulentie en problemen zijn er al heel lang blijkbaar niets aan doen. Het wordt alleen maar nijpender en dat vraagt om ander leiderschap. Klik hier om het volledige artikel te lezen. 

Rijnconsult kennismakingsworkshops | 18 juni 2015

Wil jij je effectiviteit als intern adviseur verhogen of wil je doorgroeien naar hr-professional? Rijnconsult start in oktober twee leergangen waarin je jouw kwaliteiten als hr-professional kunt uitbreiden en verbeteren. Ben je benieuwd en wil je alvast inspiratie opdoen? Schrijf je dan in voor de gratis kennismakingsworkshops in juni voor deze opleidingen.

Lees hier meer over de kennismakingsworkshops voor de opleidingen Strategisch Adviseren voor HRM'ers en Adviseren als tweede beroep.

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Leiderschap

De afgelopen dertig jaar hebben voor mij vooral in het teken gestaan van ontwikkeling. Zowel als HR manager en als ontwikkelaar/ adviseur kreeg ik de kans om met honderden talenten in organisaties te werken aan hun eigen ontwikkeling en/ of aan de ontwikkeling van de organisatie. Het maakt niet uit of het over het oplossen van problemen gaat of het pakken van kansen in de markt. Werken aan ontwikkeling geeft energie en bundelt de krachten in een organisatie.


Geniet van
Momenten waarin mensen even echt aandacht hebben voor elkaar. Wie ben jij en wat drijft jou? Hoe zit jouw levensverhaal in elkaar? Wat kan ik van jou leren? Wat kan ik jou mee geven? Wat mij betreft gaat het dan om inclusief denken en doen. Iedereen heeft zijn of haar eigen-aardigheden. In een bos is niet een boom hetzelfde. Samen vormen ze een prachtig bos waarin ik graag wandel. Zo is het ook in organisaties.


linkedin hover 32

Reacties