28
mrt

Leiderschap 2.7

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4290
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Goed leiderschap weet mensen te motiveren tot de best mogelijke prestaties, althans: zo was het in de 20ste eeuw. In de 21ste eeuw dient goed leiderschap mensen gelukkig te maken. Dit vereist echter een heel nieuwe manier van motiveren. Ik noem het motivatie 3.0: een term die ik ontleen aan het boek Drive van Daniel H. Pink. Motivatie 3.0 gaat over het opnieuw aanwakkeren van de intrinsieke motivatie in mensen.

Omdat ik er vanuit ga dat we nog heel wat stappen moeten zetten voor we motivatie 3.0 weten te realiseren, doe ik in dit artikel een aanzet tot een tussenstap: een model voor leiderschap onder de naam leiderschap 2.7. Dit baseer ik op recente inzichten in de menselijke motivatie en drijfveren, in combinatie met meer dan twintig jaar ervaring in het assessen en coachen van leidinggevenden en in het begeleiden van organisaties in leiderschapsontwikkeling en veranderingsprocessen.

Dit artikel is meer een opiniestuk dan een zuiver wetenschappelijke publicatie. Naast verwijzingen naar experimenten en wetenschappelijke publicaties bevat het namelijk ook heel wat veronderstellingen vanuit bovenvermelde ervaring. Het is mijn ambitie deze tekst verder uit te werken, scherp de onderliggende uitgangspunten op een rij te zetten en te bepalen voor welke nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek voorhanden is. Elke lezer van dit artikel wil ik dan ook graag uitnodigen feedback te geven en de eigen inzichten en ervaringen op dit vlak met mij te delen. Dit kan via

Download/Lees hier het volledige artikel

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: Leiderschap Motivatie

Ik heb meer dan 25 jaar ervaring in leiderschaps assessment & development en dit binnen een internationaal kader. Mijn passie is het faciliteren van effectief leidershap, hetgeen een waarachtig en mooi iets is. Ik maak deel uit van Time To Grow.

Reacties