08
sept

Interview HR2020: ‘HR moet van bijrijder naar bestuurder groeien’

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3205
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Het is een cliché geworden: de wereld verandert snel, en HR dus ook. HR moet dus een andere plek gaan claimen in organisaties om deze verandering bij te blijven. Meer ontwikkelen, meer naar voren treden, om zo koploper te worden. En met name in de zorg. Maar waar te beginnen?

We spraken Gerard van Vliet en Maria Menger, 2 van de gidsen tijdens True North, over het belang van HR, de toekomst van HR en welke ontwikkelingen zij nu zien in het snel veranderende vakgebied.

Gerard van Vliet

geradvanvliet

Kan je iets meer over je zelf vertellen?

Door opleiding en ervaring, maar vooral ook door de vele uitdagingen die ik heb opgezocht heb ik een multifunctionele achtergrond. Door de rol van Directeur bij de NCD (Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren) zit ik in het centrum van leiderschap en toezicht. Ik heb net een boek geschreven over change, en ben nu bezig met het boek ‘Digitale Diarree 2’. Verder ben ik voorzitter van de HRtop100 die elk jaar de HR-directeur van het jaar kiest. Maar bovenal vind ik mezelf een social entrepreneur. Een voorbeeld van dat ondernemerschap is Food2Smile, dat gezondere snoep en snacks maakt voor kinderen (zonder toegevoegde suiker en foute e-nummers).

Welke belangrijke ontwikkelingen zie jij voor HR-leiders in de komende jaren?

Ik heb eigenlijk maar één tip: zorg dat je erbij bent als de échte beslissingen worden genomen! HR moet van bijrijder naar bestuurder groeien, letterlijk en figuurlijk. Nederland wordt meer en meer een kennisland, waarbij juist de mensen de sleutel vormen tot het succes van elke organisatie. Traditionele bestuurders, die vaak afkomstig zijn uit de juridische of financiële hoek, benaderen veranderingstrajecten vaak ééndimensionaal. Terwijl het boosten van veranderingsbereidheid en het ontwikkelen van verandervermogen van medewerkers én organisatie iemand met een HR-achtergrond het beste ligt.

Wat zijn de belangrijkste sleutels voor succes voor de HR-leiders in de komende jaren?

Behalve erbij zijn, zullen talentdevelopment en talentmanagement, life time learning, engagement meer moeten worden dan holle HR frasen. Niet alleen wetenschap, maar vooral doenschap! Dat betekent: experimenteren, lef hebben om te veranderen, weten hoe je de apenrots beklimt én beheerst, nieuwsgierig zijn en jezelf ter discussie zetten.

Welk advies wil jij elke HR-leider meegeven?

Zorg dat je ín de boardroom komt! Ontwikkel business sense en begrijp de boardroom dynamics. Dat zijn essentiële skills om van HR een hoofdrolspeler te maken in de boardroom, in plaats van een verplicht nummertje. Claim je plek aan de top!

Welke bijdrage kunnen de deelnemers van True North van jou verwachten?

Wakker schudden, schuren, anders aanpakken. Ik ga je uitdagen je bestaande kaders te doorbreken en ik ga je verleiden om andere wegen te onderzoeken en je te gaan richten op het succes van morgen in plaats van vandaag.

Wat zijn voor jou betreft de belangrijkste uitkomsten van deze dagen voor de deelnemers, wat levert het de deelnemers op?

Het is ongelofelijk nuttig om van tijd tot tijd jezelf uit te dagen, uit de dagelijkse sleur te treden en met collega’s de degens te kruisen over wat anders en beter kan. Als je niet uitkijkt, ben je alleen maar operationele brandjes aan het blussen. Terwijl je juist bezig moet zijn die van morgen te voorkomen en een beter huis te bouwen! Je leert jezelf beter kennen, maar verlegt ook je grenzen. Meedoen aan deze 3-daagse, betekent dat je 3 dagen lang het lef hebt om je nek uit te steken, ongeacht de uitkomsten. Meedoen vraagt karakter! 

 

Maria Menger

mariamengerKan je iets meer over je zelf vertellen?

De afgelopen jaren ben ik intensief betrokken geweest bij diverse projecten in de zorg, waarbij ik gesprekken voerde met de directie en van daaruit gekeken wat nodig is en passend. Van management coaching, team- en procesbegeleiding tot individuele coaching van medewerkers. Waarbij het voor mij belangrijk is om te kijken naar het gehele plaatje. Dit doe ik vanuit mijn achtergrond als directeur, psycholoog en corporate antropologie.

Kan je iets meer vertellen over de werkwijze van de 3-daagse? Wat maakt deze reis zo bijzonder?

We gaan intensief aan de slag met jullie vraagstukken, los van de waan van alle dag.

Geen strak schema. We spelen in op jullie behoeftes, die gedeeltelijk in de intake naar voren zijn gekomen. Op een interactieve, ontspannen wijze, zowel in tweetallen, als in groepsverband. Maar ook krijg je de ruimte in je eentje - samen met een guide als je daar heoefte aan hebt - iets te onderzoeken.

Het bijzondere aan deze reis is doordat je de 'oversteek' maakt van het vaste land naar Terschelling, je al gelijk het gevoel hebt ergens anders te zijn. Waardoor je je makkelijker losmaakt van je bestaande patronen en denkwijzen.

Welke bijdrage kunnen de deelnemers van jou verwachten, wat is je rol tijdens de 3- daagse?

De deelnemers mogen van mij een uitdagende en stimulerende rol verwachten. Waarbij ik jullie uitdaag in de gesprekken verder te gaan dan je normaal zou doen. Dit in een veilige en vertrouwde omgeving.

We zullen tijdens de 3-daagse vooral ook stil staan bij de ‘ leidende principes’. Waarom is dit zo belangrijk? Het leidend principe is antwoord op de vraag: Wat in de kern zijn we? Het is niet hetzelfde als missie of visie. Een leidend principe is er al, bewust of onbewust. Bij succesvolle organisaties is dit principe duidelijk en geeft helder aan waar je voor staat. Het geeft een helder profiel zowel binnen als buiten de organisatie.

Wat zijn voor jou betreft de belangrijkste uitkomsten van deze dagen voor de deelnemers, wat levert het de deelnemers op? 

Dat de deelnemers zich uitgedaagd voelen nieuwe ervaringen op te doen. En dat zij daarnaast nog beter inzicht krijgen in zichzelf en wat zij voor hun vakgebied kunnen betekenen.

Welk advies wil jij elke HR-leider mee geven?

Geef jezelf dit cadeau om 3 dagen met soortgenoten te sparren over de het mooie vak van HR. Waarbij het gaat om wat nu, vandaag de dag, nodig is. En dat jij of je organisatie nog beter voorbereid zijn op de komende jaren.


Van 4 t/m 6 oktober organiseert HR2020 True North. Een 3-daagse op Terschelling om HR-leiders in de zorg uit te dagen, te prikkelen en nieuwe inzichten te geven. De deelnemers worden bijgestaan door ervaren guides die je op weg helpen en een inspirerende kijk geven op het HR-werkveld.
Waardeer dit blogbericht:
0

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32

Reacties