08
mei

Hoe pak je leiderschap op de beste manier aan? 10 tips van Yardena Shitrit!

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2373
  • 0 reactie
  • Afdrukken

In januari won ik de HR Talent of the Year Awards. Om die reden mocht ik een dag meelopen met Chief HR Officer van Gemeente Amsterdam, Yardena Shitrit. Een powervrouw met een overvolle agenda. En dat is begrijpelijk, want wist je dat Gemeente Amsterdam een organisatie is met 17.000 medewerkers, een P&O-kolom van circa 500 HR-professionals en een personeelsbegroting van 1,5 miljard euro?

Dat is een schaalgrootte die maar weinig organisaties in Nederland kennen en hier gaat bij gepaard dat de afstand tussen de directie en de medewerkers vele malen groter is dan bijvoorbeeld in mijn Treamsteam. Maar hoe zorg je dan voor verbinding met je mensen? Hoe zorg je voor betrokkenheid van mensen? En hoe ontstaat innovatie in zo’n grote, ambtelijke organisatie? Het antwoord van Yardena: leiderschap! Met de lessen die ik van haar heb geleerd kan iedereen vandaag nog aan de slag.

 1. Werk aan goede relaties

In een ambtelijke organisatie staan relaties centraal, zowel intern als extern. Je interne netwerk zorgt ervoor dat je de weg vindt naar externe contacten met de juiste expertise voor jouw vraagstuk. Terwijl ik snel de neiging heb te denken dat dit één groot moeras is, heb ik ook geleerd dat het een kracht is om te werken aan goede, productieve relaties. Of dat nu met interne collega’s is, of met externe partijen: wees zuinig op je relaties. Zo kun je elkaar helpen en om hulp vragen wanneer dat nodig is.. Productieve relaties inspireren en brengen je steeds weer een stap verder.

2. Geef ruimte voor fouten

“Geen lijstjes, minder regels”, dat is de ambitie van Yardena. Waarom? Omdat mensen dan meer gestimuleerd worden om fouten te durven maken. En als ze dat durven, is er meer ruimte om hun talenten te benutten, ideeën aan te dragen en initiatieven te nemen. In één dag heb ik zó veel initiatieven voorbij zien komen: van kleine experimenten tot een opleidingsprogramma voor meer dan duizend man. Geef je team minder regels, stimuleer ze om fouten te durven maken. Je kunt niet verliezen, alleen maar leren.

3. Ben er op het juiste moment

Ik vroeg me af: hoe kan een leidinggevende betrokken zijn als ze verantwoordelijk is voor zoveel mensen? De teamleden van Yardena vertelden dat zij allemaal elke maand een bila-gesprek hebben, dat ze haar vrijwel elke dag even spreken en dat ze erg toegankelijk is. De drempel om haar aan te spreken ligt laag. Yardena zelf vertelt: “Ik ben er nooit, en ik ben er altijd. Ik weet wanneer er iets is en er een goed gesprek nodig is. Als ik er ben, ben ik met mijn aandacht in het hier en nu.” Dus, lieve drukke managers en CEO’s: ben er op het juiste moment en leef in het hier en nu.

4. Neem de tijd om te praten

Een mooie eigenschap van de medewerkerssamenstelling van de gemeente is dat zij hoog scoort op diversiteit. Zowel de diversiteit in leeftijd als in geslacht zijn de laatste jaren enorm gegroeid. Ook zijn er veel medewerkers met verschillende culturele achtergronden. In het team van Yardena heeft ruim 25% een niet Nederlandse culturele achtergrond. Dat kan wrijving opleveren, maar ook hier valt veel te leren: “Met respect, in alle rust en op de juiste toon kun je alles zeggen en alles bespreken. Stel vragen en ga in gesprek over wat wel en niet acceptabel is.” Als er een ongemakkelijke situatie ontstaat, is het zaak goed de tijd en rust te nemen om erover te praten en het moment niet voorbij te laten gaan. There is no time like the present!

5. Blijf jezelf ontwikkelen

Het is ongelooflijk belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen, vertelt Yardena. “Lees boeken, ga naar de film, ga uit, werk aan je hobby’s en daag jezelf intellectueel uit. Alleen met rust en ruimte in je hoofd kun je blijven leren en ontwikkelen.” Blijf je wereld en referentiekader continu verruimen, wellicht kun je vanavond met je partner naar het theater gaan?

6. Zorg voor je je eigen feedback

“Een goede leider organiseert zelf zijn spiegels en feedback”, aldus Yardena. Niemand gaat dit voor je doen, dus vraag hier zelf naar. Dit kan aan iemand binnen jouw eigen organisatie, of juist iemand uit een andere wereld. Ook je partner of vrienden kunnen je feedback geven. Zorg er in elk geval voor dat je mensen om je heen verzamelt die eerlijk tegen je durven zijn, want alleen dan kan je blijven groeien.

7. Wees open en eerlijk

Wees eerlijk en zeg wat je vindt. Een verborgen agenda is funest voor het bereiken van je doelen als team en organisatie. “Durf kwetsbaar te zijn en geef toe wanneer je een fout maakt”. Met deze openheid en transparantie zal je team jouw voorbeeld vanzelf volgen en is de kans op succes vele malen groter.

8. Doe waar je gelukkig van wordt

Do more of what makes you happy! Plezier in haar werk is Yardena’s grootste drijfveer. Ze heeft aan het begin van haar carrière goed opgelet hoe haar managers het aanpakten. De goede dingen heeft ze overgenomen en de zaken die ze minder goed vond, heeft ze achterwege gelaten. Zo is ze de persoon die ze wil zijn op het werk en dat geeft voldoening!

9. Treed op als coach

Stuur iemand niet het riet in met je kluitje feedback, maar treed op als coach en geef duidelijk aanwijzingen over wat wel en niet gewenst is. Ook dat is een vorm van eerlijk en oprecht zijn. Wees specifiek in wat je bedoelt, zodat voor de medewerker duidelijk is wat er van hem of haar wordt verwacht. We schreven al eerder over de kracht van feedback: lees er hier meer over.

10. Houd van mensen

Wanneer ze dit zegt, gaan haar ogen stralen: “het enige wat je hoeft te doen is van mensen houden. Dan gaat de rest vanzelf.” Daar heb ik uiteraard niets meer aan toe te voegen.

 

Wil jij ook meedoen aan HR Talent of the Year, jezelf en jouw HR-visie laten zien? Wil jij ook zulke mooie kennis opdoen? Geef jezelf dan op voor dit jaar!
Waardeer dit blogbericht:
0

Iris Zonneveldt is CEO en oprichter van haar snelgroeiende softwarebedrijf Treams. Iris werd onlangs bekroond tot 'HR Talent of the Year', terwijl ze de HR-techwereld wakker schudt met haar baanbrekende software voor continue performance, feedback en learning. Ze leidt Treams op basis van haar overtuiging dat wanneer elke werknemer op de juiste plek zit en daardoor groeit, bedrijven sneller groeien dan de som van de delen.

Reacties