12
apr

Hoe maak jij je medewerkers meer milieubewust?

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3257
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Klimaatverandering staat steeds met stip in de top 3 van de lijstjes waar we ons in Nederland (en in Europa) het meest zorgen over maken. Geen wonder dus dat we steeds gevoeliger worden voor milieukwesties. Als persoon kun je heel wat doen om je ecologische voetafdruk kleiner te maken, maar ook als werkgever kun je je steentje bijdragen door je werknemers te betrekken bij de weg richting een schoner milieu. 

Motiveer je medewerkers om mee te werken aan minder energieverbruik 

Sowieso loont het om aan energie vergelijken te doen en daarbij te kiezen voor een voordeliger én vooral ook groener energiecontract. Alle beetjes helpen echter, vooral als het over energieverbruik gaat. Minder gebruiken is minder vervuilen, zo simpel is het. Laten je medewerkers hun computer op stand-by staan als ze ’s avonds naar huis gaan? Idem dito voor alle andere digitale infrastructuur, zoals beamers en smartboards? Hangen er in het weekend allerlei laders van deze digitale infrastructuur in de stopcontacten? Dat zijn stille, maar stevige energievreters. Uitzetten (of uittrekken in het geval van de laders) die handel, zo bespaar je op je energieverbruik en dat is fijn voor Moeder Natuur. Hetzelfde geldt voor verlichting in je bedrijf. Niemand aanwezig in de ruimte? Lichten uit! Idem voor het waterverbruik. Handen gewassen? Kraan dicht!

Of waarom organiseer je geen warmetruiendag op het werk? De verwarming gaat die dag enkele graden lager. Hilariteit verzekerd als je de warmetruiendag linkt aan een thema. Wat dacht je van de schattigste kerstrui of de lelijkste skitrui bijvoorbeeld? Maak er een heuse wedstrijd van, met prijzen voor de winnaar(s), en deelname en heel veel plezier is verzekerd! 

Herbruikbare verpakkingen en slim afvalbeleid

Nog een praktische: motiveer je medewerkers om zo weinig mogelijk verpakkingen te gebruiken. Die lunch kan namelijk net zo goed mee in een leuke lunchbox. Geef zelf ook het goede voorbeeld door herbruikbare kopjes en borden te gebruiken in je kantine. 

Wat dan toch weggegooid moet worden, gebeurt het best zo gescheiden mogelijk. Voorzie in verschillende afvalbakken en maak duidelijk wat waar hoort, zodat je medewerkers zich niet kunnen vergissen. Verzamel samen oud papier, gebruikte batterijen, toners en elektronische apparaten. 

Denk samen na over mobiliteit

Weet je hoe je werknemers naar werk reizen? Het loont de moeite om hier, samen met je werknemers, een analyse van te maken. Meet en weet! Misschien zijn er heel wat mogelijkheden die je als werkgever kunt ondersteunen zodat iedereen gestimuleerd wordt om het reizen zo milieuvriendelijker mogelijk te doen. Denk bijvoorbeeld aan (elektrische) fietsen, deelauto’s, carpoolsystemen en flexibele uren. 

Probeer samen ook te bekijken als er voor het werk gereisd moet worden, hoe dat het minst milieubelastend kan. Maken je medewerkers veel kilometers, dan loont een cursus ‘Het Nieuwe Rijden’ bijvoorbeeld. Daar leren ze een andere rijstijl aan te nemen waardoor er niet alleen minder brandstof wordt gebruikt, maar die ook zorgt voor een minder snelle slijtage van sommige van de auto-onderdelen. En wanneer jullie een evenement organiseren, kunnen jullie een locatie kiezen die bijvoorbeeld gemakkelijk met het openbaar vervoer bereikbaar is.

Zo zijn er heel wat kleine initiatieven die samen een grote impact kunnen hebben. De milieu-impact bij elk project meenemen bijvoorbeeld, en daarbij zoeken naar alternatieven, helpt het milieubewustzijn van je medewerkers al een hele stap vooruit.

Waardeer dit blogbericht:
0

Marlijn Pruim is werkzaam bij vergelijkingswebsite Pricewise. Daar is zij verantwoordelijk voor de content. Hierbinnen vallen alle vergelijkingsmarkten waarop Pricewise zich richt. Daarbuiten schrijft zij teksten voor op haar eigen website: https://marlijnelse.com

Reacties