30
mei

High performance teams: vertragen werkt versnellend

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3070
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Teams die voortdurend moeten presteren, zouden zo nu en dan pas op de plaats moeten maken. Goed doseren leidt tot beter presteren. Een mooie les die teams van mountainbikers kunnen leren. Wij brachten dit met het managementteam van Run2Day in de praktijk door te gaan mountainbiken in de Cevennen.

Door Insights Practitioner Marcel Pennings

Uitdagende teamexpeditie

‘We willen graag als MT van Run2Day een stap maken in onze teamperformance.’Met deze vraag kwam Ewout Braggaar, directeur van deze succesvolle keten van hardloopspeciaalzaken, destijds bij ons. Op dat moment bekend met het programma van onze MTB Leiderschaps Expeditie. Met de ingrediënten van datzelfde programma ontwikkelden we voor hem een uitdagende teamexpeditie. Belangrijk onderdeel van dit programma: iedere dag een pittige mountainbiketocht in de Franse Cevennen.

Locatie telt

We strijken neer in een klein familiepension in Villefort in de Franse Cevennen; een prachtig gebied dat toeristisch gezien nauwelijks een rol speelt. Het is er erg rustig en dat is precies wat we nodig hebben. Het onderkomen is eenvoudig en typisch Frans. Van iedere steen druipt de historie. Onze rustige trainingsruimte ligt ruim 100 treden hoger dan het pension, met een mooi uitzicht op de vallei van Villefort. Op de binnenplaats staat een hele rij goed uitgeruste mountainbikes die van onze gids nog een laatste inspectie krijgen.

Loslaten om controle te krijgen

Tijdens het mountainbiken leer je wat ook voor leiders belangrijk is. Wanneer je in bergachtig gebied rijdt, kom je regelmatig lastige passages tegen. Stel je een pad voor dat steil naar beneden loopt met flink wat losse stenen. Je natuurlijke reactie is waarschijnlijk hard in de remmen knijpen. Snel wordt duidelijk dat dit pijnlijke gevolgen kan hebben, want de kans is groot dat je valt. De kunst is echter om je bike door deze moeilijke passage te loodsen om vervolgens weer te remmen waar dat wel kan. Deze tegenstrijdigheid laat zien dat je los moet laten om controle te krijgen en dat is bij het aansturen van mensen vaak niet anders. En, net als bij het mountainbiken, heel spannend en best lastig!

‘Ons managementteam was net opnieuw samengesteld en als eigenaar van een groot franchisebedrijf wilde ik dat wij elkaar beter zouden leren kennen en versterken. Als MT zijn we daar ruimschoots in geslaagd, we praten nog steeds over onze leerervaringen in termen die we leerden uit het mountainbiken! Dat geeft humor en houdt het speels!’ (Ewout Braggaar, directeur Run2Day)

Hoe haal je als team de eindstreep?

In een beklimming ga je gemakkelijk veel te hard, vooral als je een beetje prestatiegericht bent. Echter, als je niet doseert is de kans groot dat je de eindstreep niet haalt. In het samenspel met je collega’s betekent dit dat je niet altijd met je collega’s meekunt. Hoe ga je daarmee om?

Vertragende oefeningen

Een duidelijk kenmerk van een high performance team zoals het MT van Run2Day is dat de boog bijna altijd gespannen is. De concurrentie is moordend en hardlopen is op dit moment booming. Bij de eerste praktische opdracht die dit team voor de kiezen krijgt, wordt duidelijk dat teamleden niet altijd precies weten wat hen te doen staat. Reden voor ons om aan de slag te gaan met oefeningen die vertragend werken. Bijvoorbeeld echt doorvragen op wat precies bedoeld wordt. Best lastig als je ingesteld bent op snelheid! Gedurende de week treedt er steeds meer begrip voor elkaar op. De kleurensystematiek van Insights helpt daar als geen ander bij.

Zwaarste dag

Midden in de week staat de zwaarste dag op het programma. In de ochtend een teamsessie waarbij door de verschillende teamleden uitgesproken wordt waar de schoen wringt. Geen gemakkelijk gesprek, maar wel nodig. Vervolgens stappen we op de fiets. Na een flinke klim omhoog blijkt het pad weggespoeld te zijn en zijn we genoodzaakt om te keren en een ander pad te nemen. Dit pad blijkt echter onbegaanbaar voor mountainbikes, dus de fietsen gaan op de nek. Met de regen die op dat moment met bakken naar beneden komt, wordt de sfeer er niet beter op en een valpartij blijft helaas niet uit. Zo maken we kennis met de donkere momenten in een teamtraject die onverbiddelijk duidelijk maken hoe men functioneert als het even niet zo voorspoedig verloopt. Dat zijn de momenten waarop je elkaar écht leert kennen. Gelukkig keren we allemaal weer heelhuids terug naar onze basis.

Uitkomsten

Richting het einde van de week worden de gesprekken en de uitkomsten steeds concreter. Er is een nieuwe overlegstructuur bedacht waarin meer aandacht en tijd voor elkaar is. Bovendien wordt er afgesproken om vaker een dag te vertragen. Want wat inmiddels wel gebleken is, vertragen werkt versnellend!

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Insights on Topic

Waardeer dit blogbericht:
0

Mensen helpen hun volledige potentieel aan talenten en kwaliteiten te ontsluiten, is wat ons drijft in het werk dat wij doen. Al meer dan tien jaar werkt Insights Benelux met de methodiek en programma’s van Insights Discovery. Met behulp van een eenvoudige en aansprekende kleurentaal geven we inzicht in gedragsvoorkeuren en leggen we de basis voor diverse ontwikkelprogramma’s waarmee managers, medewerkers en teams hun interactie, samenwerking en performance kunnen versterken. Samen met een groeiende community van inmiddels ruim 1300 Insights practitioners werken we met passie aan de ontwikkeling van individuen, teams en organisaties.


In het programma Insights On Topic werkt de community van Insights practitioners samen rondom een actueel thema op het gebied van Learning & Development. Inspirerende publicaties die voortkomen uit dit programma zijn te vinden op www.insightsontopic.com


linkedin hover 32 facebook hover 32 twitter hover 32