12
juli

Even mens in plaats van leider

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2138
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Michel heeft als board member van een internationaal opererende detailhandel een drukbezet leven. Twee dagen neemt hij deel aan een training vitaal leiderschap: een ervaring buiten zijn comfortzone.

Net 50 jaar geworden. Lid van de board van een internationaal opererende detailhandel. Het bedrijf groeit al jaren en Michel Bogaerts groeit al jaren mee. Begonnen als manager van een kleine afdeling, heeft hij nu een topfunctie bereikt.

Zijn werkdagen zijn lang, zijn nachten kort. Iedere week sport hij. En elke dag heeft hij aandacht voor wat hij eet en drinkt. Als een ‘topsporter’ wil hij optimaal blijven presteren in zijn functie. Graag zou hij zijn vrouw en kinderen vaker zien en zijn hobby, en zijn computer waarmee hij in zijn vrije tijd online games ontwikkelt staat al jaren op zolder te verstoffen.

Tijd om over zijn leven na te denken ontbreekt

Tijd om hierover na te denken ontbreekt. Vanuit zijn bruinleren fauteuil rondt hij nog snel een paper af, dat deze week op de agenda staat voor een conference call met de divisieleiders. Als een medewerker binnen komt met een dilemma, bedenkt hij snel een oplossing. Tevreden gaat Michel naar huis.

De volgende dag begint om 9.00 uur de tweedaagse training Vitaal leiderschap. Als hij bij binnenkomst een kop koffie inschenkt, hoort hij de andere deelnemers praten: ‘Twee hele dagen. Het is wel een aanslag op mijn agenda.’ Michel checkt nog snel of er urgente mails zijn binnengekomen en gaat zitten.

Na een korte uitleg over comfortzones gaat de groep deelnemers naar buiten. Het bos in. De trainers leggen uit wat de bedoeling is en binnen vijftien minuten doen ze datgene wat ze zelf zonder training nooit zouden doen. Alle gêne en ongemakkelijke gevoelens glijden van hen af en voor tien minuten gaan ze helemaal op in de oefening. Geen mobiel komt meer uit de colbertzak.

Met enige verbazing praten de directieleden over datgene wat hen net is overkomen

Als de directeuren en board members teruglopen naar de zaal, gaan de gesprekjes niet meer over de drukke agenda’s en het nut van de training. Ze praten met enige verbazing over datgene wat hen net is overkomen.

De dagen erna delen de deelnemers gedachten en twijfels over zaken waar ze al lange tijd – vaak onbewust – mee rondliepen. Sommigen worstelen met een ziek kind, anderen met loopbaankeuzes die zij hebben gemaakt. Aanbiedingen voor een hogere functie waren soms zo aantrekkelijk, dat de keuze voor de hand lag. Maar was dit werkelijk wat zij wilden? Voor twee dagen zijn de directieleden mens in plaats van leider van een grote onderneming.

Energiek en opgeladen gaan de deelnemers weer naar huis. Michel pakt zijn hobby weer op en kiest er, net als sommige anderen, voor om meer tijd te besteden aan zijn vrouw en kinderen. Lastige gesprekken met collega’s worden niet meer uit de weg gegaan. Ze hebben bijvoorbeeld ontdekt hoeveel het oplevert als je als leidinggevende eerst vijf minuten luistert als een medewerker worstelt met een dilemma. Zonder meteen een oplossing aan te dragen. Michel denkt nog even terug aan het gesprek met zijn medewerker, de avond voor de training. Een volgende keer wil hij voorkomen dat hij zelf meteen een oplossing bedenkt.

En af en toe deelt Michel zijn twijfels met een collega. Het maakt het werken aan de top een stuk minder eenzaam.

Waardeer dit blogbericht:

Rob van Drunen is trainer bij Adaptics. Hij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het programma Vitaal Leiderschap. Gedurende dit programma leren leidinggevenden hoe zij hun persoonlijke vitaliteit kunnen managen en ontwikkelen. Bovendien leren zij hoe zij hun medewerkers zo optimaal mogelijk kunnen ondersteunen dit ook te doen.

Reacties