02
feb

Engaging Leadership: over leiderschap, bevlogenheid en talentontwikkeling

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3082
  • 0 reactie
  • Afdrukken

We horen de vraag "Hoe krijg je ze zo ver?" te vaak. De vraag doet er niet toe, want op het moment dat deze vraag aan de orde is weet je eigenlijk dat je het verkeerd aanpakt. Lang geleden zei Gordon Lippitt: "People do not resist change, people resist being changed". Als je wenst dat mensen vanuit intrinsieke motivatie bijdragen aan het succes van de organisatie is het nodig aan te sluiten op de motivatie die er vaak al is.

Wat is het dat iemand goed kan en graag doet? En wat kan je als leidinggevende doen om de verbinding met de missie en de doelen van de organisatie te optimaliseren?

Bent u in uw element in uw werk? Komen de talenten en kwaliteiten van uw medewerkers tot hun recht en doen zij er toe? In een aantal literatuuronderzoeken heeft men wetenschappelijke publicaties over de rol van betrokkenheid bij medewerkers (employee engagement) onderzocht. De resultaten tonen aan dat zowel het bedrijfsleven als overheidsinstellingen het beschikbaar potentieel ernstig onderbenut en dat veel medewerkers zich niet gezien voelen en zich vervelen. Medewerkers zouden aangeven dat 20 tot 40% van hun capaciteit onbenut blijft. Zo besteden zij veel tijd aan dagdromen, uit het raam staren, roddelen en kletsen met collega's, computerspelletjes op internet, koffie drinken, ruzie maken, et cetera. De onderbenutting van potentieel is ook terug te vinden in onderzoek door Van Aken & Camps. Zij schrijven dat uit hun onderzoek blijkt dat 40% van de in de organisaties aanwezige denkcapaciteit niet wordt benut. Overheid en Non profit haalden toen de slechtste cijfers.

Wat een verspilling van talent en kwaliteit! En dat in een tijd dat steeds meer werk met minder mensen gedaan moet worden. Dat vraagt juist om intrinsieke motivatie en de bevlogen inzet van mensen. 'Engagement' wordt in Nederland vaak vertaald als bevlogenheid of zelfs passie. Het onderzoek naar bevlogenheid toont onder meer aan dat bevlogen medewerkers een directe positieve invloed hebben op organisatie successen. Bevlogen medewerkers zijn vitaal, toegewijd en in hun element. Het zijn gemotiveerde, bekwame medewerkers die creatief zijn en effectief samenwerken. Hun enthousiasme werkt vaak aanstekelijk op anderen. Je hoopt soms dat het epidemische vormen wil aannemen. Wat kunnen leidinggevenden doen om bevlogenheid te stimuleren? Klik hier om het volledige artikel te lezen. 

Rijnconsult kennismakingsworkshops | 18 juni 2015

Wil jij je effectiviteit als intern adviseur verhogen of wil je doorgroeien naar hr-professional? Rijnconsult start in oktober twee leergangen waarin je jouw kwaliteiten als hr-professional kunt uitbreiden en verbeteren. Ben je benieuwd en wil je alvast inspiratie opdoen? Schrijf je dan in voor de gratis kennismakingsworkshops in juni voor deze opleidingen.

Lees hier meer over de kennismakingsworkshops voor de opleidingen Strategisch Adviseren voor HRM'ers en Adviseren als tweede beroep.

Waardeer dit blogbericht:
0

De afgelopen dertig jaar hebben voor mij vooral in het teken gestaan van ontwikkeling. Zowel als HR manager en als ontwikkelaar/ adviseur kreeg ik de kans om met honderden talenten in organisaties te werken aan hun eigen ontwikkeling en/ of aan de ontwikkeling van de organisatie. Het maakt niet uit of het over het oplossen van problemen gaat of het pakken van kansen in de markt. Werken aan ontwikkeling geeft energie en bundelt de krachten in een organisatie.


Geniet van
Momenten waarin mensen even echt aandacht hebben voor elkaar. Wie ben jij en wat drijft jou? Hoe zit jouw levensverhaal in elkaar? Wat kan ik van jou leren? Wat kan ik jou mee geven? Wat mij betreft gaat het dan om inclusief denken en doen. Iedereen heeft zijn of haar eigen-aardigheden. In een bos is niet een boom hetzelfde. Samen vormen ze een prachtig bos waarin ik graag wandel. Zo is het ook in organisaties.


linkedin hover 32

Reacties