10
apr

De HRtop100 2017 gaat van start!

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3154
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Het is weer zover: we gaan van start met de HRtop100 interview reeks van 2017! Wie heeft de meest scherpe en originele visie op ons vakgebied en mag op 7 december de HRtop100 award in ontvangst nemen? 

Dit jaar introduceren we een nieuwe format. Op het gebied van verschillende thema’s die nu relevant zijn in HR, schotelen wij de directeuren pittige paradoxen voor. En om niet alleen de visie van directeuren uit de praktijk te belichten, interviewen we dit jaar ook verschillende wetenschappers over de theorie. Hoe kijken zij naar het HR-werkveld?

Emke Daniëls, binnen HRcommunity verantwoordelijk voor de HRtop100, gaat het hele jaar het land door om de meest interessante en prominente directeuren te interviewen. Voor één keer draaiden we de rollen om en vroegen haar naar het nieuwe format, de eerste opvallende conclusies en waarom we besloten ook wetenschappers te interviewen.

Welke nieuwe criteria zijn er voor de HR-directeuren?
Voorheen moest iemand werkzaam zijn in een organisatie met minimaal  tweehonderdvijftig medewerkers en dat is nu naar duizend opgeschroefd. We zijn gegroeid met de top 100, dus dit is de next step. We merken dat HR-directeuren met een internationale scope interessante cases hebben en dan kom je per definitie bij grotere organisaties uit. Wat we wel hebben gezien in de afgelopen jaren is dat bij kleinere organisaties veel ruimte en vrijheid is om nieuwe dingen uit te proberen. Dat zagen we ook bij de winnaar van vorig jaar, Antoon Vugts, HR Manager bij Gielissen Interiors-Exhibitions-Events. En dat is vaak weer wat lastiger bij grotere organisaties waar het hoofdkantoor bijvoorbeeld niet in Nederland zit. Omdat we als HRcommunity innovatie van het vakgebied heel belangrijk vinden en willen stimuleren, hebben we onszelf de vrijheid gegund om vijf wildcards uit te delen aan organisaties die niet voldoen aan de duizend medewerkerseis, maar die wel iets bijzonders doen. Zo gaan we bijvoorbeeld binnenkort naar TonyChocolonely en een organisatie die helemaal geen HR-afdeling meer heeft.

Wat is er veranderd in het interview format?
We hebben de afgelopen jaren gewerkt met stellingen over actuele thema´s waar HR directeuren het mee eens of oneens konden zijn en dit toelichtten. Daar was de rek een beetje uit en alles was wel gezegd. Dit jaar hebben we de boel wat spannender gemaakt en de stellingen omgebogen naar zogenaamde dilemma´s of paradoxen.

Waarom is er voor dit format gekozen?
We waren geïnspireerd door Fons Trompenaar, keynote spreker op de HRtop100 van 2015. Hij ziet het als dé uitdaging van deze tijd om problemen niet te ervaren als problemen, maar als paradoxen. Het is niet óf óf, maar én én. Je moet niet lokaal of globaal zijn, maar lokaal dingen doen om globaal succesvol te kunnen zijn. Het is het verenigen van schijnbaar onverenigbare verschillen. Om dat soort tegenstellingen op te werpen rondom actuele HR thema’s vonden wij (Rvdb en HRcommunity, die in samenwerking de HRtop100 opzetten) een spannend idee.

De eerste interviews zijn achter de rug, is er al een eerste conclusie?
Die paradoxen zijn heel herkenbaar voor mensen. Dat én-én-principe wordt wel in alle organisaties gevoeld. Je merkt dat sommige onderwerpen al redelijk gemeengoed zijn geworden, zoals dat lokaal of globaal. Terwijl bij andere onderwerpen, zoals inclusie en diversiteit het nog meer zoeken is. Hoe ga je daar mee om? Daar is nog geen breed omarmde visie en verschillen de meningen en de ervaringen meer. Ik ben benieuwd of we daar het komende jaar patronen in kunnen ontdekken. Wat ook heel erg opvalt, is eigenaarschap. Voorop gesteld dat het makkelijk praten is langs de  zijlijn, maar wat mij betreft is dat  toch wel hét paradox van HR op dit moment. Iedere HR-directeur heeft het over eigenaarschap bij de persoon leggen en ze zijn bezig om dat te bereiken. Maar de manier waarop ze dat doen, door het faciliteren van medewerkers en het maken van beleid,  is paradoxaal. Het is eigenlijk gek om eigenaarschap te regisseren. Dan ben je per definitie aan het sturen en neem je die verantwoordelijkheid over. Terwijl je juist wil bereiken dat mensen die verantwoordelijkheid zelf pakken.

Waarom is er dit jaar gekozen om ook wetenschappers te interviewen?
We gaan nu voor het eerst vijf wetenschappers interviewen. Een van onze doelen is het stimuleren van kennisdeling. Tussen organisaties, maar ook tussen verschillende disciplines. We zien dat de wetenschap en de praktijk elkaar niet altijd goed weten te vinden. Dus vinden we het interessant om te zien wat uit onderzoek komt en of dat aansluit bij wat de praktijk ervaart.

Thomas Mulder, HR Directeur Vodafone Group Enterprise bij Vodafone, heeft de eer om de HRtop100 af te trappen. Hoe kijkt hij tegen deze paradoxen aan? En hoe ziet hij de rol van HR? Tipje van de sluier: ‘HR veel meer een business shaper moet worden, waarbij we de business helpen door capabilites te ontwikkelen.' Lees het interview!

Ken je iemand die wij echt moeten spreken, een HR-directeur of een wetenschapper, tip ons!

 

Bekijk het filmpje waarin Fons Trompenaar ingaat op de paradoxen:

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: HRtop100

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32

Reacties