16
juli

​Leiderschap: Ben je op zoek naar de waarheid, de schuldige of een oplossing?

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 6351
  • 0 reactie
  • Afdrukken

De vragen die leiders binnen uw organisatie aan medewerkers stellen hebben een grote invloed op de energie, het vertrouwen en het succes van je organisatie. De blog: "5 common questions leaders should never ask" van Warren Berger herinnerde mij opnieuw hieraan.

De vragen die leiders binnen organisaties stellen aan hun medewerkers zijn volgens Berger nog te vaak gericht op het probleem en de oorzaken van dit probleem. Vragen die gericht zijn op de oplossing van een probleem en het gezamenlijke doel dat voor ogen is, zijn effectiever. Dit biedt een mooie kans voor hr. Zij kan de organisatie op een eenvoudige wijze vooruit helpen door het verder vergroten van het bewustzijn over dit onderwerp.

Wat is het probleem? – Einstein wist het al

"Een probleem kan niet worden opgelost binnen het kader waarbinnen het gecreëerd is", zei Einstein. Of anders gezegd: vaak heeft de oplossing een ander referentiekader dan het probleem.

De eerste vraag die Berger in zijn blog behandelt is: "Wat is het probleem?". David Cooperridder, professor gespecialiseerd in appreciative inquiry, stelt dat deze of soortgelijke vragen het startpunt is van 80% van de management meetings. Of dit klopt weet ik niet maar we kunnen ons allemaal wel een meeting herinneren waarin deze vraag centraal stond, toch? Waarin de deelnemers ellenlang met elkaar discussiëren wat het probleem is, uitleggen wie er bij betrokken zijn en waarom het is zoals het is. Om elkaar vervolgens proberen te overtuigen van elkaars definitie en oorzaken van het probleem en het feit dat zij er keihard aan hebben gewerkt met de juiste intenties. Vaak zijn de deelnemers in dit soort meetings het voor een veel groter deel met elkaar eens dan de discussie doet lijken. Niemand wil echter "ongelijk" hebben of het risico lopen als "schuldige" te worden aangewezen. Er ontstaat daardoor vaak een klassieke welles-nietes-discussie.

In bovenstaand voorbeeld is de centrale vraag: Wat willen we met elkaar bereiken? Willen we écht het probleem oplossen? Of willen we achter de waarheid komen en wie of wat tot deze waarheid heeft geleid?

Samen bouwen, focus op de oplossing

Denk nog even terug aan het effect van de meeting die u in herinnering heeft genomen:

  • Heeft deze meeting de deelnemers extra energie gegeven om met het probleem aan de slag te gaan?
  • Is het onderlinge vertrouwen tussen de deelnemers van de meeting gegroeid?
  • En, is de kans dat u een stapje dichter bij uw doel komt toegenomen?

Waarschijnlijk is dit niet (volledig) het geval. Wat zou er gebeuren als bovenstaande vragen de toets zouden worden voor het houden van een succesvolle meeting binnen uw organisatie? Dat leiders binnen uw organisatie zich extra bewust worden van de kracht van het stellen van versterkende vragen? Vragen waarvan het energieniveau stijgt, het vertrouwen groeit en de kans dat u een stapje dichter bij uw doel komt toeneemt.

Stapelen in plaats van afwegen

Berger noemt in zijn blog een aantal positief gestelde voorbeelden als alternatieve vragen om te stellen zoals: "Wat doen we goed en hoe kunnen we hier op verder bouwen?" En "Wat is de ideale uitkomst en hoe komen we daar nog dichter bij?" Vragen gericht op het stapelen van elkaars ideeën richting het doel in plaats van het naast elkaar afwegen van elkaars beeld, of visie. Een vraag die ik zelf regelmatig gebruik is: "Stel dat jullie het voor het zeggen hebben, wat zou dan nu een mooie volgende stap zijn om dichterbij ons doel te komen?"

One small step for man...

Natuurlijk hebben de meeste leiders in uw organisatie een heel arsenaal aan dit soort versterkende vragen. Binnen mijn dagelijkse praktijk zie ik dat we vaak probleem- en verantwoording georiënteerd werken waardoor deze versterkende vragen minder vaak worden ingezet. Door leiders extra bewust te maken van de kracht van het stellen van de juiste vragen, kunt u op een eenvoudige manier een positieve verandering binnen uw organisatie teweeg brengen. Met als resultaat dat de energie in de organisatie toeneemt, het onderlinge vertrouwen groeit en u dichter bij uw doelen komt.

Ik ben zeer benieuwd naar de vragen die voor u goed werken in het vooruithelpen van uw organisatie? En nodig u van harte uit om deze onderstaand in de comments te plaatsen. Zo helpen we onszelf en elkaar verder op weg. Want zoals David Cooperrider, mijns inziens, terecht stelt: "We live in the world our questions create".

Waardeer dit blogbericht:
0

Don Griffioen is werkzaam bij Effectory en co-auteur van "HR-handboek: hoe moderniseer je je organisatie" en "Het verborgen potentieel van werkend Nederland".


Zijn overtuiging is: Om als organisatie ook in de toekomst succesvol te zijn is het noodzakelijk om het volle potentieel van medewerkers te benutten. Voor veel organisaties betekent dit een transitie naar meer mensgericht organiseren. Dit is waar hij organisaties met veel plezier en energie bij helpt. In dit soort transities komen zijn voorliefde voor nieuwe vormen van organiseren, leiderschap en organisatieverandering samen. Vanuit zijn rol bij Effectory adviseert hij organisaties specifiek over dit soort vraagstukken.


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties