03
aug

Bassisme: grondtoon van leiderschap

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2968
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Verbinden, samenwerken; we willen het allemaal, maar in de praktijk blijkt het moeilijk. Bassisten kunnen het, het is hun natuurlijke gave. Zij zijn in staat om teams in balans te laten samenwerken. Voor organisaties hebben zij goud in handen. Echter, ze zijn zich hier vaak niet van bewust en hun omgeving ook niet.

Een bassist brengt vanaf de achtergrond een orkest of een band in beweging: hij zet de toon, bepaalt het tempo en bewaakt de harmonie. Anders dan een dirigent staat hij niet voor het orkest maar kijkt en luistert hij met zijn collega’s mee. Door zijn spel komt iedereen in hetzelfde ritme. Dat is de magie van de groove. De bas laat je van binnen dansen. Ook managers en bestuurders kunnen leren om hun organisaties into the groove te brengen en te houden.

Of je nu als muzikant of als manager bassist bent, je hebt dezelfde karaktertrekken en hanteert dezelfde mentale gereedschappen om ‘orkesten’ te dienen en te leiden. Zoals de bassist in de muziek zorgt voor de grondtoon, zo is de bassist als (informeel) leidinggevende met ondersteunende talenten onmisbaar voor het functioneren van teams en organisaties. Toch staan doorgaans de solisten en dirigenten in de spotlights. Het is tijd dat 'bassisten' uit de kast komen en hun plek opeisen.

Maak kennis met de kracht van de bassist

Wat is de specifieke rol van de bassist in de muziek en wat herkennen we daarvan in teams en organisaties? Tijdens de Leadership Experience op 6 oktober liet Jeroen Vierdag, bassist van onder meer Caro Emerald en het Metropole Orkest, horen hoe je de bassist kunt herkennen en hoe je als bassist invloed kunt uitoefenen op het totaal. We hebben gekeken naar het samenspel tussen bassist, solist en dirigent. En we leerden hoe de bassist verantwoordelijkheid kan nemen voor de groove en met welke instrumenten hij zijn organisatie (weer) kan laten swingen.

 

beeld: pexels

Waardeer dit blogbericht:
0

Mensen helpen hun volledige potentieel aan talenten en kwaliteiten te ontsluiten, is wat ons drijft in het werk dat wij doen. Al meer dan tien jaar werkt Insights Benelux met de methodiek en programma’s van Insights Discovery. Met behulp van een eenvoudige en aansprekende kleurentaal geven we inzicht in gedragsvoorkeuren en leggen we de basis voor diverse ontwikkelprogramma’s waarmee managers, medewerkers en teams hun interactie, samenwerking en performance kunnen versterken. Samen met een groeiende community van inmiddels ruim 1300 Insights practitioners werken we met passie aan de ontwikkeling van individuen, teams en organisaties.


In het programma Insights On Topic werkt de community van Insights practitioners samen rondom een actueel thema op het gebied van Learning & Development. Inspirerende publicaties die voortkomen uit dit programma zijn te vinden op www.insightsontopic.com


linkedin hover 32 facebook hover 32 twitter hover 32