11
dec

5 bepalers voor een succesvol 2018

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3183
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Wordt 2018 een succesvol jaar voor de mensen in jouw organisatie? Dat hangt af van 5 factoren, schrijft Saskia Geraerts, psycholoog en adviseur bij Lagerweij. Nummer drie zal je waarschijnlijk verbazen!

Succesvol zijn. Het is een begeerlijke kwaliteit in onze westerse maatschappij. We zijn allemaal geconditioneerd om zo optimaal mogelijk te presteren. Dat is gebaseerd op twee angsten: de angst om niet genoeg te hebben en de angst om niet genoeg te zijn. Dat komt uit de oertijd: had je niet genoeg, dan overleefde je niet. Dus we zetten alles op alles om te zorgen dat je altijd kreeg wat je nodig had. Ook in een periode waarin het onvoorspelbaar was of en wanneer er voedsel zou zijn. En daar komt onze tweede angst naar voren: het was nogal lastig in je eentje tegen een mammoet opboksen. Dus had je de groep nodig om het samen tot stand te brengen. Of op zijn minst om ervoor te zorgen dat iemand op je kinderen lette als jij ging jagen. Ons primaire gedrag is er dan ook op gericht om er bij te horen.

Succesvol

Ons gedrag heden ten dage – ervan uitgaande dat Darwin gelijk had en we allemaal nazaten van de meest aangepasten zijn – is dan ook gericht om zo veel mogelijk te vergaren en ons zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de groep . Kijk maar eens in de media om je heen: we zappen van talentshow naar auditieprogramma en plakken onze socialmedia-accounts vol met beelden van de mooie momenten in ons leven. We etaleren onze mooiste kanten in de hoop dat anderen van ons onder de indruk zijn. En in de hoop om het begeerde succes te bereiken. Maar wat zijn nu de criteria van succes?

Volgens experts zijn er vijf criteria geïdentificeerd bij mensen die meer succesvol zijn dan anderen: talent, inzet, grit, hersteltijd en geluk.

1. Talent

Overduidelijk is natuurlijk dat je op een bepaald gebied goed bedeeld moet zijn. Iets moet je van nature gemakkelijk afgaan. Met een fiets met grotere wielen is het nou eenmaal gemakkelijker rondjes rijden dan met hele kleine bandjes. Dan trap je je een sufferdje om ergens te komen.

Lange tijd werd gedacht dat talent het allerbelangrijkste was om iets te bereiken. En dat maten we dan ook vaak aan het IQ, het intelligentie quotiënt. Dat drukt eigenlijk niets meer uit dan je vermogen om patronen te zien, en dan op een snelle manier. ‘Je ziet het pas als je het doorhebt,’ zei Cruijf. En zo is het ook. Als je een patroon ziet, dan  kun je er naar handelen. Wie als snelste complexe patronen doorziet, wordt in onze maatschappij als intelligent bestempeld. Inmiddels weten we ook dat er meerdere vormen van intelligentie zijn: muzikaal talent bijvoorbeeld, of sociaal. Of je sportieve vermogens. Er zijn vaardigheden waarin we op het niveau van gaven van elkaar verschillen.

2. Inzet

De simpele formule is namelijk: talent maal inzet. Met andere woorden. Hoe meer tijd je aan iets besteedt; hoe beter je erin wordt. Stel je voor: je kunt iets niet en je doet  er niets aan. Dat is een vrij hopeloze combinatie. Weinig talent met een hele hoge inzet leidt al tot een beter resultaat, evenals een groot talent met een middelmatige inzet. De gelukkigste combinatie biedt uiteraard een groot talent met een hoge inzet. Roger Federer is niet zomaar meervoudig grandslam kampioen geworden. Dat is geen toeval. Hij heeft een groot talent dat hij heeft gecultiveerd door enorme aantallen uren op de tennisbaan te staan. Hoe meer je er dus aan doet om je talent in te zetten, hoe groter het wordt zo lijkt het.  En hier komt ook passie om de hoek kijken. Hoe leuker je het vindt, hoe vaker je het doet. En hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt. En hoe beter je ergens in bent, hoe meer lol je eraan beleeft. Een vicieuze cirkel dus.

3. Grit

Het nieuwste inzicht in de psychologie over wat de succesvollen van de niet-succesvollen onderscheidt is wat in het Engels wordt genoemd grit. Eenvoudig gezegd betekent het: je vermogen om langdurig stomme dingen te kunnen doen. Ofwel: hoe gedisciplineerd ben je (kun je verleidingen en verlokkingen weerstaan). Hoe hoog is je frustratietolerantie (laat je je uit het veld slaan door onprettige sensaties) en hoe hoog is je doorzettingsvermogen. Onderzoek wijst keer op keer uit dat mensen die in staat zijn om te kiezen voor de uitgestelde beloning (herinner je het marshmallow experiment nog?) het verder brengen in het leven. De kleuters die de frustratie aankonden van het kijken naar een marshmallow, werden beloond met een tweede, na een kwartier wachten. In de jaren dat deze kinderen werden gevolgd, bleken degenen die de verleiding hadden weerstaan het verder in het leven geschopt te hebben dan zij die meteen aan hun impuls toegaven.

4. Hersteltijd

De weg naar succes gaat natuurlijk niet over rozen. Dat blijkt maar weer eens uit het feit dat je langdurig stomme dingen moet kunnen verdragen om ergens te komen. Het kost pijn, frustratie, risico en inspanning. Naar blijkt is dat zij die sneller herstellen van narigheid – emotioneel, mentaal of fysiek – het verder brengen dan mensen die lang in verzuring blijven hangen. Hoe eerder je recupereert, hoe sneller je weer in staat bent om inzet te leveren, het tweede criterium dat we identificeerden als key factor tot succes. Zet jezelf dus af en toe eens in een emotioneel bad met ijsklontjes. Doet wonderen voor je hersteltijd.

5.Geluk

En ten slotte, is er ook nog iets arbitrairs: je moet soms ook gewoon een beetje geluk hebben. Hoe je de vorige vier elementen ook kunt verfijnen en bijspijkeren, uiteindelijk moet het balletje soms ook gewoon in je richting rollen. Moet je op het juiste moment op de juiste plaats zijn. En moeten mensen je ook gewoon iets gunnen (daar kun je dan overigens wel weer aan werken).

Als HR-professional is je er dus alles aan gelegen om de mensen bij je organisatie binnen te halen die optimaal toegerust zijn voor succes. Immers, succesvolle professionals zorgen voor betere resultaten, lager ziekteverzuim en een hogere retentie. Goede selectie op drijfveren, kwaliteiten en gedrag onder druk zorgt voor een hoogwaardige instroom. Maar bepaalde karakteristieken zijn ook te trainen, bijvoorbeeld grit en herstelvermogen.

Verder lezen?
Wil je verder lezen over succes in jouw organisatie? Lees dan de whitepaper Het Mens Effect.

Waardeer dit blogbericht:

Saskia Geraerts is psycholoog NIP op het gebied van arbeid en organisatie en klinische gezondheid. Bij HR-adviesbureau Lagerweij zet zij zich in voor het vergroten van talenten van mensen. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar Personal Branding en de opdrachtgevers in de zorg. Zij is een strategische mensontwikkelaar met 25 jaar ervaring in verschillende rollen in het bedrijfsleven en de zorg. Zij is analytisch en pelt af tot ze bij de kern komt. Saskia houdt van afwisseling en combineert met plezier haar rol als psycholoog, coach, trainer, dagvoorzitter, spreker en executive sparringpartner.

Reacties