09
feb

De 8 onmisbare eigenschappen voor elke leider

Geplaatst door op in Leiderschap
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4345
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Wat kenmerkt een goede leider? Iedereen lijkt het antwoord te weten. Honderden boeken zijn erover geschreven. Een goede leider zet anderen voorop. Een goede leider stimuleert groei. Een goede leider luistert. Maar welke eigenschappen zijn nu écht onmisbaar? De vermeende heilige graal in 8 eigenschappen. 

Managementstructuren zijn anders dan 20 jaar geleden. Althans, volgens Ray Carvey, Executive Vice President of Corporate Learning bij Harvard Business Publishing. De wereld is volgens hem ‘onzeker, complex en ambigu.’ Juist daarom is het cruciaal om productief en voorop te blijven tijdens onzekere tijden waarin alles en iedereen lijkt te veranderen. Maar hoe vind je als leider je weg in deze immer veranderende wereld? Hoe wijs je de weg, wanneer je zelf niet weet waar deze weg precies heen gaat? Of – sterker nog – niet eens weet wélke weg je moet inslaan?

Om effectief te zijn als leider, heb je volgens dit Harvard-onderzoek deze acht eigenschappen nodig om te slagen.

1. Maak complex simpel

Leiders die complexiteit in goede banen weten te leiden zijn goed in het oplossen van problemen en het maken van snelle beslissingen. En dat is noodzakelijk als systemen en structuren snel veranderen. Zelfs als de beschikbare informatie nog niet definitief is, dan moeten effectieve leider snel een situatie kunnen analyseren en de juiste handelswijze kunnen kiezen.

2. Hou de global market in de gaten

Vandaag de dag is het essentieel om jouw global market te begrijpen én te realiseren dat je er zelf ook onderdeel van bent. Globaliteit moet elke dag een rol spelen. Hoe zit het met je klanten, je concurrenten, – en groter – de economie en de politiek van de markt waar jouw bedrijf actief in is? Je bent onderdeel van een wereldwijde markt, dus hou die markt scherp in de gaten.

3. Handel strategisch

Denk na over de toekomst: What’s next? Tegenstrijdig genoeg betekent dat echter juist niet plannen maken voor de lange termijn. Het klinkt misschien onnatuurlijk, maar doordat veranderingen elkaar zo snel opvolgen, moet je in staat zijn om strategieën snel en flexibel te kunnen aanpassen om zo op obstakels of juist mogelijkheden in te springen.

4. Stimuleer innovatie

Vooruitstrevend en innovatief denken en doen stimuleren: het klinkt logisch. Toch vallen veel bedrijven ten prooi aan onderlinge competitie. En dat komt nu juist de innovatie níet ten goede.  Het maakt niet uit hoe succesvol een plan of een strategie is, er is altijd ruimte voor innovatie. En goede leiders weten dat als geen ander.

5. Maak gebruik van je netwerk

Effectieve leiders zien netwerken als méér dan een manier om hun eigen carrière een boost te geven, zegt het onderzoek. Ze netwerken in het belang van hun organisatie en zorgen voor de juiste relaties met klanten, leveranciers en zelfs concurrenten om zo hun organisatie verder te helpen. Cruciaal is wel dat je talent hebt voor samenwerking. Anders kan je, volgens het onderzoek, effectiviteit als leider op deze manier vergeten.

6. Hou het interessant

Wie, waar of wat je ook leiding geeft, het is belangrijk om iedereen betrokken te houden bij het werk en de organisatie. Hoe je dat doet? Door je medewerkers zich gewaardeerd te laten voelen. Wat zij doen maakt het verschil. Zo behoudt je niet alleen je werknemers, maar creëren ze ook waarde voor je bedrijf. En als leider is het jouw taak om ze het gevoel te geven dat zij dus waardevol zijn.

7. Ga mee met veranderingen 

Het is een terugkerend thema, maar niets is zo belangrijk om als goede leider veranderingen te kunnen omarmen. Iets dat in het verleden goed heeft gewerkt, hoeft in de toekomst helemaal niet meer te werken. De kunst is dan om dit los te laten en verder te gaan

8. Cultiveer Learning Agility

Er bestaan vele verschillende definities van Learning Agility, maar zoals hij hier wordt gebruikt: het vermogen om constant manieren te zien hoe en waar je kunt groeien. Om een effectieve leider te zijn, moet je daar ook het initiatief in nemen. Zelfreflectie is hier een belangrijk onderdeel in. Waar kan het beter? Hoe kan ik dit realiseren?

Maar het belangrijkste om te onthouden is dat ook deze eigenschappen zo weer kunnen veranderen. One day you’re in, the next you’re out. Dat geldt meer dan ooit ook voor de benodigde vaardigheden voor leiderschap.

Transformation Day Learning Agility test

 Beeld: Unsplash

 

Waardeer dit blogbericht:
0

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32

Reacties