• Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten van HRzone gevonden worden.
 • Kennisdomeinen
  Kennisdomeinen Toont een lijst met kennisdomeinen op HRzone
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die op HRzone worden gebruikt.
 • Auteurs
  Auteurs Zoek naar uw favoriete auteur op deze site.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier
Laatste berichten
29
juli
0

De Toekomst van HR deel 18 - Hoe re-creëer je het bos van Fontainebleau in de lente?

Geplaatst door op in Opinie

Onze organisatie is groter aan het worden. Om onze ambities waar te maken hebben we een duidelijk gefocuste strategie, meer transparantie en een effectieve structuur nodig. De taal die gebruikt wordt staat vol met termen als "soepel laten lopen", "uitlijnen", "het recht om te winnen", "overlap vermijden", "de troepen informeren", "heldere marsorders voor iedereen" en "de machine oliën", komend uit metaforen over machines en het leger.

Doorgaan met lezen
Hits: 68
29
juli
0

Onderzoek arbodienstverlening in Nederland 2014 - deel 2

Geplaatst door op in Nieuws

Deel 2 van de artikelenreeks over het onderzoek naar arbodienstverlening in Nederland gaat onder meer in op de leegloop bij grote arbodiensten, de waarde van het eigen regie model, de doorbraak van duurzame inzetbaarheid en het MKB als ondergeschoven kindje in arboland.

Doorgaan met lezen
Getagged in: ARBO Inzetbaarheid
Hits: 54
28
juli
0

Bevlogenheid, hoe het werkt

Geplaatst door op in Opinie

Op de vraag hoe bevlogenheid ontstaat kunnen we een kort antwoord geven: uit de juiste balans tussen wat energie vraagt in het werk en wat energie geeft. Wat energie vraagt wordt ook wel aangeduid met 'taakeisen' en wat energie geeft met 'energiebronnen'. De balans tussen taakeisen en energiebronnen speelt de hoofdrol in de werking van bevlogenheid.

Doorgaan met lezen
Hits: 269
28
juli
0

Tien manieren om toptalent te binden bij fusie en overname

Geplaatst door op in Artikelen

Het behoud van toptalent is een van de grootste zorgen bij fusie en overname. De meeste organisaties hebben geen idee hoe ze onder deze omstandigheden het vluchtgedrag van hun beste medewerkers kunnen indammen. Terwijl er hele goede mogelijkheden zijn voor hr om toptalent juist te binden bij een fusie of overname. Tien aanbevelingen voor hr bij fusie en overname.

Doorgaan met lezen
Hits: 395
25
juli
0

Ruilhandel: Een exemplaar van 'Talent en leiderschap ontwikkelen? Onzin!' voor een recensie

Geplaatst door op in Nieuws

Regelmatig worden managementboeken ter beschikking gesteld in ruil voor het schrijven van een recensie. Richard van der Lee schreef het boek 'Talent en leiderschap ontwikkelen? Onzin!' en stelt drie exemplaren ter beschikking voor het schrijven van recensies.

Doorgaan met lezen
Hits: 174
24
juli
0

Ongewenste intimiteiten en het failliet van Zwarte Piet

Geplaatst door op in Opinie

Vorig week schreef ik over gewenste intimiteiten op het werk. Dat is een leuk onderwerp, de aaibaarheid spat ervan af. Aan de andere kant van hetzelfde continuüm bevinden zich de ongewenste intimiteiten, die zijn minder lollig. Ik was in totaal zo'n vijftien jaar vertrouwenspersoon in verschillende organisaties en ongewenst gedrag komt overal voor. 

Doorgaan met lezen
Getagged in: Cultuur Diversiteit
Hits: 264
23
juli
0

Duurzame inzetbaarheid vraagt om sociale innovatie

Geplaatst door op in Artikelen

Hoe kunnen bedrijven een nieuwe slag maken op het gebied van duurzame inzetbaarheid en sociale innovatie? Door het potentieel van hun medewerkers beter te benutten. Door de social intrapreneurs, mensen die bedrijven van binnenuit willen verduurzamen, de ruimte te geven. Op expeditie te laten gaan. Het avontuur aan te laten. Wie gaat er mee?

Doorgaan met lezen
Getagged in: Innovatie Inzetbaarheid
Hits: 188
23
juli
0
Geplaatst door op in Artikelen

In ons vorige artikel hebben we gesproken over psychologisch kapitaal (PsyCap); psychologische capaciteiten die zorgen voor betere prestaties, hoger welbevinden en beter omgaan met stress. PsyCap heeft als voordeel dat deze capaciteiten train- en meetbaar zijn. In deze blog gaan we aan de slag met de eerste PsyCap: optimisme.

Doorgaan met lezen
Getagged in: Leren Vitaliteit
Hits: 542
22
juli
0

Kan HR tegen de hitte in de keuken?

Geplaatst door op in Opinie

Metaforen zijn gevaarlijk, maar toch probeer ik voor deze blog koken te gebruiken als inspiratie en een beetje als een metafoor voor hr en de impact van hr op organisaties.

Doorgaan met lezen
Getagged in: Innovatie Leren
Hits: 176
22
juli
0
Geplaatst door op in Artikelen

Denken en doen moet je gescheiden houden. Je moet eerst denken en dan pas doen. Denken moet boven doen worden geplaatst. Sinds de Amerikaanse ingenieur Frederick Taylor deze vondsten aan het begin van de vorige eeuw als leidende principes van modern management lanceerde, weten we niet beter dan dat het zo is.

Doorgaan met lezen
Hits: 641