08
juli

Zes voordelen van het gebruik van het openbaar vervoer

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3141
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Ik ben een fervent gebruiker van het openbaar vervoer. In de afgelopen jaren ben ik meer en meer de voordelen gaan inzien. Naast het besparen van geld en dat het milieuvriendelijk is, geef ik hierbij zes belangrijke voordelen:

1. Het is een goede training in wendbaarheid

In de afgelopen drie jaar reisde ik het meest tussen ons huis in Zeist en mijn kantoor in Amsterdam-Zuid. Ons huis ligt op ongeveer drie kilometer van het treinstation, of tien kilometer als ik via station Utrecht reis. Ik kan lopen, fietsen of de bus nemen (mijn favoriet is buslijn 50). Vanuit Utrecht kan je rechtstreeks naar station Amsterdam-Zuid, of via station Amsterdam-Amstel en dan neemt u de metro (lijn 51 naar Westwijk). Het goede nieuws is: Er zijn opties. Het slechte nieuws is: vooral in tijden van storingen is het zeer moeilijk om te bepalen welke optie de beste is. In de loop der jaren heb ik behoorlijk wat impliciete kennis opgebouwd over wat de beste manier om te reizen is onder welke omstandigheden. Dit draagt bij aan mijn wendbaarheid. Als een trein vertraging heeft, schakel ik snel over naar plan B en ren ik naar perron 18, waar ik instap op een andere trein voordat de massa er is (als ze de trein ooit halen). Helaas helpt deze kennis me alleen bij de reis van Zeist naar Amsterdam-Zuid.

2. Je ziet en ontmoet mensen

Wanneer je in een auto zit, ontmoet je soms andere mensen in andere auto's, maar ze zijn vaak agressief ("Ga van mijn weghelft"). Bij het reizen met het openbaar vervoer zie je honderden andere mensen, en niet alleen mannen in pak. Soms zijn zij ook agressief ("Dit is mijn deur!"), maar de meeste van hen zijn dat niet. Ze kijken op hun smartphone, lezen een boek of zijn bezig op hun laptop.

3. Het verhoogt mijn mindfulness

Er is voldoende tijd voor meditatie in bus of trein. Het ergste dat je kan overkomen is dat je je eindbestemming mist (of je koffer, dus mediteer met je ogen open).

4. Ik win een hoop tijd

De reistijden tussen reizen met de auto en reizen met het openbaar vervoer zijn niet te vergelijken. Als je een auto bestuurt, kun je niets anders doen dan rijden. Sommige mensen zeggen dat ze in de auto zeer productief zijn, omdat ze voortdurend bellen. Dit kan wel zo zijn, maar telefoneren tijdens het rijden is zeer gevaarlijk. Dus zelfs als de reistijd met het openbaar vervoer vijftig procent langer is dan met de auto, kan de productieve tijd in de trein en bus een stuk hoger zijn.

5. Reistijd is geweldige denktijd

Ik heb tijd nodig om na te denken en meestal kan ik reizen en denken combineren. Dit kan het beste als ik reis met de trein en het slechtste tijdens een korte vliegreis.

6. Het houdt je fit

Je beweegt veel wanneer je reist met het openbaar vervoer, of je het nu wilt of niet. Als je voldoende beweging inbouwt bij het woon- en werkverkeer, hoef je niet naar de sportschool te gaan, en dat scheelt weer tijd.

Deze Blog Post is een vertaling van de blog post 6 advantages of using public transport, op 17 mei 2014 gepubliceerd op de HR blog van Tom Haak.

Vertaling: Eline Timmermans

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Cultuur Het Nieuwe Werken

Tom is the founder and director of the HR Trend Institute. He is also partner at Crunchrapps.com, a SAAS solution for workforce analytics. He has more than 30 years experience in international HR. He led HR Globally in ARCADIS, until April 2014. Prior to ARCADIS he worked for multinationals as Philips Electronics, KPMG and Aon Risk Services. He is interested in HR trends and innovations, that can increase the impact of HR.


Specialties: HR architecture, recruitment, executive development, management development, talent management, International HR strategies, knowledge management, internal communication, executive compensation, performance management, HR innovations- en trends, people analytics


linkedin hover 32twitter hover 32about me-icon


 

Reacties