17
mrt

Waar zijn de ‘Antifragilista’?

Geplaatst door op in Opinie
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 3345
 • 0 reactie
 • Afdrukken

Vorig jaar las ik Antifragiel van Nassim Taleb. Ik vond dit een indrukwekkend boek met veel stof tot nadenken. Ik had het graag eerder gelezen, maar Taleb schreef het jammer genoeg pas in 2012. Antifragiel is een nieuw woord dat is uitgevonden door de auteur. 'Sommige zaken hebben baat bij schokken; ze gedijen en groeien wanneer ze worden blootgesteld aan turbulentie, willekeur, wanorde en stress en ze houden van avontuur, risico en onzekerheid'.

Om te groeien en te bloeien, zullen organisaties meer profiteren van mensen met antifragile kenmerken ('Antifragilista').

Enkele manieren waarop je je antifragile kwaliteiten kunt ontwikkelen.

 1. Leer verschillende talen; je scoort nog eens extra punten als je Chinees spreekt.
 2. Reis, woon en werk in verschillende landen.
 3. Zorg dat je beschikt over verschillende vaardigheden en specialiseer je niet te vroeg. Zorg er bovendien voor dat je een aantal dingen kunt waar altijd vraag naar is zoals koken, autorijden en schrijven.
 4. Experimenteer, leer met vallen en opstaan, en wees vooral niet bang om fouten te maken.
 5. Wissel regelmatig van baan (intern of extern). Je verbreedt je horizon door nieuwe kansen en het vergroot je mogelijkheden in de toekomst.
 6. Start je eigen onderneming. Er is altijd behoefte aan ondernemers en er gaat niets boven echte ervaring.
 7. Investeer in je vrienden en in je netwerk. Een sterk wereldwijd netwerk waar je op kunt rekenen zorgt ervoor dat je meer onafhankelijk bent en het maakt je waardevol.
 8. Zorg ervoor dat je niet te afhankelijk bent van materiële zaken. Hoe minder je bezit, hoe minder financiële verplichtingen je hebt en dus hoe meer antifragiel je wordt. Als je ergens werkt, moet het gevoel overheersen dat je er werkt omdat je het leuk vindt, niet omdat je geen andere keuze hebt.
 9. Als je risico's neemt, zorg er dan voor dat de consequenties niet zo groot zijn als het mislukt, maar dat de impact wel aanzienlijk is als je slaagt.
 10. Lees het boek en haal er je eigen lessen uit. Ik hoor er graag meer over, want ik ben ervan overtuigd dat ik nog niet alles heb begrepen.

Deze blog is een vertaling van We need more "Antifragilista" op 10 augustus 2013 gepubliceerd op de HR blog van Tom Haak.

Vertaling: Eline Timmermans

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Diversiteit HRD Innovatie

Tom is the founder and director of the HR Trend Institute. He is also partner at Crunchrapps.com, a SAAS solution for workforce analytics. He has more than 30 years experience in international HR. He led HR Globally in ARCADIS, until April 2014. Prior to ARCADIS he worked for multinationals as Philips Electronics, KPMG and Aon Risk Services. He is interested in HR trends and innovations, that can increase the impact of HR.


Specialties: HR architecture, recruitment, executive development, management development, talent management, International HR strategies, knowledge management, internal communication, executive compensation, performance management, HR innovations- en trends, people analytics


linkedin hover 32twitter hover 32about me-icon