13
aug

Verandering van perspectief doet zien

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4391
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Sleur sluipt soms ongemerkt in een team. Het effect daarvan valt pas op als er een jonge medewerker binnenkomt. Het gericht inzetten van jong talent in kennisorganisaties vitaliseert.

"We geven elkaar eerlijke feedback wanneer ons iets niet aanstaat. Maar ook het geven van een compliment gaan we niet uit de weg. Het gaat gewoon lekker met dit team, niets aan veranderen", aldus Sjaak, reeds zeventien jaar werkzaam op de ict-afdeling van een grote verzekeraar. Er wordt instemmend geknikt. Mooi, de training teambuilding hebben we ook weer afgevinkt, zo denkt het ict-team.

Traineeship

Tót kersverse young professional Maaike de heren van ict een blik in de spiegel gunt. Maaike is 25 jaar en is sinds een half jaar het werkende leven in gestapt. Ze volgt een traineeship bij YSE, een organisatie die jong toptalent door middel van traineeships ontwikkelt. In twee jaar voert ze vier verschillende managementopdrachten uit bij diverse klanten. Ook werkt ze één dag in de week aan haar eigen ontwikkeling door het volgen van trainingen, coaching en interne opdrachten. Sinds twee weken werkt Maaike aan een samenwerkingsopdracht bij een grote verzekeraar, op de ict-afdeling.

Opdrachtgeefster Janine weet wel waarom ze young professionals als Maaike tijdelijk op haar afdeling inzet. "Met de komst van een young professional komt er direct energie en enthousiasme onze afdeling op. Dit werkt aanstekelijk voor iedereen. Daar waar je met een groep mensen zit die soms al wat langer bij een organisatie zitten, of die al wat ouder zijn, is er weinig wil tot verandering.

Kennismigratie

Collega Erwin is er door de positieve ervaringen van Jeanine van overtuigd geraakt wat de waarde van young professionals kan zijn. Inmiddels heeft ook hij ervaring met het inzetten van een young professional in zijn team. "Investeren in jong talent in onze organisatie is op dit moment cruciaal. We kampen met een hoge mate van kennismigratie. Ons personeelsbestand is sterk verouderd en met het aankomende vertrek van een grote groep medewerkers gaat ook veel waardevolle kennis verloren. We kunnen dit ondervangen door oud en jong samen te laten werken en de kennis die bij de oude medewerkers zit over te brengen op de jongere medewerkers."

Feedback

Maaike reageert vol verbazing maar in alle rust op Sjaaks tevredenheid. "Zulke goede feedback geven we elkaar hier niet. We spreken elkaar niet vaak direct aan op verbeterpunten. Toch hoor ik in de wandelgangen vaak genoeg geklaag over wat er hier allemaal niet goed gaat. Nu zitten we in een setting waarbij we het kunnen bespreken en zegt iedereen dat het perfect gaat." De ict'ers kijken verbaasd. Is dit nou werkelijk die aardige nieuwe Maaike die dit in de groep durft te gooien?

Verantwoordelijkheid

"Young Professionals tonen lef en zijn niet bang om fouten te maken. Zie het voorbeeld van de teambuildingstraining, waarbij Maaike de heren een spiegel voorhoudt", reageert Jeanine al terugblikkend op de teambuilding.

Blik in de spiegel

Erwin geeft aan dat er een grote verantwoordelijkheid bij de manager ligt voor het laten slagen van de inzet van een young professional. "Als manager moet je goed kunnen inspelen op de snelheid en eerlijkheid van de young professional. Mijn team is dit niet gewend en is er ook nog niet altijd van gediend. Het is niet zo dat elke feedback, ook al is het eerlijk en goed bedoeld, in goede aarde valt. Het pijlen van reacties van mijn teamleden is super belangrijk. Ik wil ervoor zorgen dat we het gesprek aangaan over de ingebrachte punten door de young professional. Als dit slaagt, ondervinden mijn team en ik veel profijt van de eerlijkheid en assertiviteit. De kritische blik van de young professionals zet ons allemaal aan tot nadenken. De gang van zaken die wij voor normaal zijn gaan aan zien, zijn misschien wel helemaal niet zo normaal."

Zeker, dat is de nieuwe Maaike. Collega Toon is de eerste die zijn mond open doet. "Jongens, Maaike heeft een punt. We werken al zo lang samen, en toch is ons team niet meer goed op elkaar ingespeeld." De discussie wordt geopend, het team gaat aan de slag. Wat één blik in de spiegel niet los kan maken...

Waardeer dit blogbericht:

Anneke Hendriks is young professional bij Kirkman Company, powered by YSE. YSE is dé organisatie die traineeships organiseert voor ondernemende high potentials met lef bij de organisaties Kirkman Company, Kadaster, AMC, Allianz en Simac, LUMC. Meer informatie over YSE Program is te vinden op www.yseprogram.com, @YSE_Program en de YSE Program pagina op LinkedIn en Facebook. Heb je vragen over Anneke's ervaring over YSE? Neem gerust contact op via .

Reacties