The Beatles: het meest succesvolle team ooit?

Steve Jobs zei het al. Wie het perfecte team wil samenstellen, moet naar The Beatles kijken. 'Are you a John or a Paul?' is al sinds de jaren zestig een veelgehoorde vraag op feestjes. Voor wie met personeelsbeleid te maken heeft is die vraag niet alleen amusant, maar ook hartstikke relevant. De vier muzikanten die begin jaren zestig doorbraken met de hit ‘Love me do’, bleken een gouden combinatie te zijn. Maar hoe komen we erachter waar die gouden combinatie precies in zat? Door heel goed naar gedrag te kijken,” zegt Nicolas Pop, directeur van Fitch.
De kracht van de combinatie
Wie was de drijvende kracht achter The Beatles? Wie schreef de beste nummers, waar zat de echte vonk? Het heeft geen zin die vraag te stellen. Geen van de vier was zonder de andere drie ooit zo groot als ze waren tijdens de jaren zestig. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr. De band was het levende voorbeeld van een som die meer is dan de verschillende delen. De vonk zat hem in de combinatie.
'Met de Fitch Methode, een psychologisch en linguïstisch ordeningsmodel dat werd ontwikkeld aan de Universiteit Utrecht, kunnen we de rollen die mensen ten opzichte van elkaar innemen goed in beeld brengen.' Pop bestudeerde de rollen van The Beatles op basis van een uitgebreide lijst gedragskenmerken. Toen hij deze lijst vertaalde in de Fitch Methode begreep hij waarom dit ene ‘team’ nu juist zo goed bleek te werken.
John Lennon en Paul McCartney
In The Beatles wordt het vrije spel van de creativiteit steeds weer aangegaan door de wisselwerking tussen de eigenzinnige John en de enthousiaste Paul. John die authentiek, ironisch en soms haast rauw was, tegenover de positieve, kleurrijke Paul, de man die zo goed de gevoelige snaar wist te raken. Samen schreven ze meer dan honderdtachtig nummers.
George Harrison
Naast dat vrije spel van John en Paul stond George: de ‘stille Beatle’. George putte uit de inspiratiestroom van de andere twee, maar volgde zijn eigen pad. Hij was bijvoorbeeld degene die zich onderdompelde in de cultuur en muziek van India, en de anderen op die manier weer meenam in zijn inspiratie. Hij was meer teruggetrokken dan John en Paul en kon helemaal opgaan in waar hij mee bezig was. Zo dreunde hij eens drie dagen achter elkaar zonder te stoppen het Hare Krishnamantra op.
Ringo Starr
'He wasn’t even the best drummer in The Beatles,' schijnt John Lennon ooit gekscherend over Ringo Starr te hebben gezegd. Maar dat is ook precies waar Ringo’s kracht lag. Hij hoefde niet het meest geïnspireerde of creatieve bandlid te zijn. Hij hield de groep samen, hij relativeerde problemen, hij bracht vrolijkheid in de band.
The Beatles op de werkvloer
Maar hoe zijn die verschillende rollen nu naar een team op de werkvloer te transformeren? 'De kracht van The Beatles zat hem in het feit dat alle varianten van menselijk gedrag in de band vertegenwoordigd waren,' stelt Pop. 'De Fitch Methode verdeelt gedrag onder in vier kwadranten. En wat blijkt? Elke Beatle staat voor een ander kwadrant in het model. John vertegenwoordigt de autonomie, Paul de extraversie. George staat voor taakgerichtheid en Ringo voor de samenwerking.' Het is dus niet zo vreemd dat Paul McCartney ooit opmerkte: 'We waren als de vier hoeken van een vierkant. Haalde je een van die hoeken weg, dan stortte het in elkaar.'
Wie naar het ideale team zoekt moet naar The Beatles kijken. De oude wijsheid blijkt daadwerkelijk hout te snijden. 'Het loont om echt goed naar de verdeling van die vier kwadranten in het team te kijken,” stelt Pop. “Alleen dan kun je die balans vinden waar iedereen die een team moet samenstellen uiteindelijk naar op zoek is.'
Are you a John or a Paul? Doe de Beatle-analyse en ontdek jouw rol in het meest succesvolle team aller tijden.