18
sept

Outplacement: slim investeren in goed vertrek

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 7118
  • 1 reactie
  • Afdrukken

Zegt de directeur tegen de HR-manager: Wat als we investeren in onze mensen en ze gaan daarna weg? Zegt de HR-manager: Wat als we het niet doen en ze blijven? Het is een tegeltjeswijsheid geworden in HR-land, maar daarmee niet minder waar. Wie niet investeert in zijn mensen roept de problemen over zichzelf af. Dat geldt óók voor de begeleiding van medewerkers die de organisatie verlaten. Outplacement, helemaal terug op de HR-agenda, is in veel gevallen een slimme investering in de toekomst.

Minder kans op conflicten en verzuim

Menig bedrijf moet in het huidige economische tij flink aanpoten om het hoofd boven water te houden. Organisaties beraden zich op hun diensten en producten. Bedrijven en instellingen nemen hierbij vaak noodgedwongen afscheid van één of meer werknemers. Outplacement is dan vaak de beste oplossing. Of het nu gaat om boventalligheid of om een situatie waarin een medewerker nieuwe wegen wil inslaan: in beide gevallen kan outplacement dit proces versnellen en vergemakkelijken. Daarbij verdienen de kosten van outplacement zich op meerdere manieren terug. De ervaring leert dat het vinden van een nieuwe werkplek met de inzet van outplacement vaak binnen zes maanden lukt. Tegelijkertijd verkleint outplacement de kans op conflicten en verzuim. En, ook niet onbelangrijk, het aanbieden van outplacement getuigt van goed werkgeverschap. Je draagt er aan bij dat een medewerker weer goed terechtkomt.

Extra prikkels

Met de Wet Werk en Zekerheid, die per 1 juli 2015 ingaat, wordt outplacement alleen maar interessanter. De rechter verleent dan geen ontslag meer vanwege disfunctioneren als je onvoldoende hebt geïnvesteerd in de scholing van de medewerker. Ook moet je medewerkers die langer dan twee jaar in dienst zijn geweest bij ontslag voortaan een transitievergoeding betalen. Investeringen die op een eerder moment al zijn gedaan in trajecten van werk naar werk kunnen dan mogelijk verrekenend worden. Hiermee komen er opnieuw extra prikkels om outplacement in te zetten.

Whitepaper investeren in nieuw werk loont!

Alles weten over het belang en de meerwaarde van outplacement anno 2014? Download het white paper: Investeren in nieuw werk loont!

Waardeer dit blogbericht:

Petra van de Goorbergh is directeur van OVAL, de brancheorganisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan. 


linkedin hover 32

Reacties