15
okt

Nieuwe ideeën voor je loopbaan

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4876
  • 0 reactie
  • Afdrukken

"De toekomst is voor hen die geloven in de schoonheid van hun dromen" - Eleanor Roosevelt, politiek leider en echtgenote van Franklin D. Roosevelt

Beschouw je loopbaan als een van de grootste en mooiste creatieve uitdagingen in je leven. Met je creativiteit kun je ook op dat gebied nieuwe kansen ontdekken. Dat vraagt vaak wel om anders denken. Overigens besef je vaak pas de noodzaak tot anders denken wanneer je je eigen denken onderzoekt. Dus dan stel je jezelf bijvoorbeeld de vraag wat je aannames zijn over je loopbaan of over de toekomst van je loopbaan.

Ik geef in enkele voorbeelden aan hoe het creatieve proces van anders denken over je loopbaan je tot nieuwe ideeën en nieuwe kansen kan brengen.

Wat is je loopbaan?

Wat is je huidige opvatting over wat een loopbaan eigenlijk is? De beperkende gedachte is vaak: pas wanneer ik een stapje hoger kom, ben ik in mijn loopbaan verder gekomen. Dat kan veel frustraties opleveren als de doorgang naar boven is belemmerd door iemand die er nog jaren zal zitten. Vind dan met je creativiteit andere, meer kansrijke invalshoeken.

Zo is een bevrijdende gedachte: mijn loopbaan is de aaneenschakeling van de werkervaringen die ik heb. Je loopbaan kan zich dus ontwikkelen in dezelfde functie, in een overstap naar een functie op hetzelfde niveau, of op een hiërarchisch ander niveau. Dan gaat het in je loopbaan niet om een 'stap hoger' maar om een 'stap verder'. Verder in je groei, verder in de ontwikkeling van je talenten en vermogens. Als je er zo over denkt, tonen zich ineens veel meer kansen.

Je loopbaan in de vorm van een verhaal

Als we over onze loopbaan spreken, dan hebben we het doorgaans over functies, beroepen en ervaringen. Om tot nieuwe inzichten en ideeën te komen zou je je loopbaan ook eens kunnen beschrijven in de vorm van een verhaal of een beeld. Denk aan je loopbaan als een tuin waarin jij de tuinman bent. Stel je loopbaan eens voor als een reis, een missie, een zoektocht of trektocht. Dat kan je verrassende nieuwe inzichten opleveren. Beschrijf je het als een zoektocht, dan moet je jezelf immers vragen stellen als: waar ben ik in mijn werk eigenlijk naar op zoek? Wat heb ik reeds gevonden? Zoek ik eigenlijk wel op de juiste plekken?

Met het beschrijven van een beeld voor je loopbaan kun je ook op een andere wijze duidelijk maken wat je gevoelens zijn over je huidige werksituatie. Zo beschreef een professional die al geruime tijd bij een groot bedrijf werkte zijn loopbaan eens als het gaan van de ene naar de
andere kamer in een luxueus kasteel. Echter, zo gaf hij aan, de poort naar buiten kon hij niet meer vinden. Een prachtig beeld waarin hij aangaf wat hem dwarszat: hij ervoer dat hij met gouden ketenen aan het bedrijf vastzat en dat benauwde hem. Pas toen hem dat duidelijk was, kon hij een verandering in gang zetten.

Toekomstige mogelijkheden visualiseren

Met je creativiteit kun je nieuwe toekomstige mogelijkheden voor je loopbaan visualiseren. Het voordeel hiervan is dat je bewuster bezig bent een gewenste toekomst te creëren en het weerhoudt je van te eenzijdig denken over hoe je loopbaan zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Beschrijf daarvoor twee volstrekt verschillende toekomsten voor jezelf in je werk over vijf jaar vanaf nu. Tracht je een zo rijk mogelijke voorstelling van elk van die contrasterende toekomsten te maken. Wat voor werk doe je? In welke organisatie? Met wie werk je samen? Hoeveel vrijheid ervaar je in je werk? Wat verdien je? Hoe voelt je werk aan? Geniet je van je werk? Je kunt deze twee dromen van je toekomst uitschrijven, maar je kunt het natuurlijk ook op een andere manier weergeven, zoals in een tekening of in een mindmap. Vraag je vervolgens naar welke van deze toekomsten je hart uitgaat. Heb je daarmee een voorkeur bepaald, vraag je dan af wat een korte termijn actie kan zijn die je in gang kunt zetten om je verlangde toekomst een stapje dichterbij te brengen.

Gebruik jouw Persoonlijk Ontwikkelingsgesprek

Wanneer je in een organisatie werkt waar je jaarlijks een persoonlijk ontwikkelingsgesprek (POP-gesprek) hebt, gebruik dat dan intensief. Vraag je af: hoe kan ik mijn POP-gesprek gebruiken om mijn gewenste toekomst te realiseren? Hoe kan ik mijn creativiteit daarvoor inzetten?
De wind die ons de toekomst brengt, kunnen we immers niet bepalen. Wat we wél kunnen bepalen is de stand van onze zeilen. Dat bepaalt waar we uiteindelijk uitkomen. Onderweg daarnaartoe hebben we al onze creativiteit nodig om koers te kunnen houden. Daar is echter onze creativiteit vooral voor bedoeld. Om in tijden van grote uitdagingen ons te helpen onze doelen te bereiken.

TIP:

Tracht eens met je creativiteit een CV op te stellen dat een geheel andere vorm heeft. Je zou kunnen denken aan een cv in de vorm van:

  • een verhaal waarin jij de hoofdpersoon bent die avonturen meemaakt;
  • een videopresentatie waarin je op verschillende locaties (bijvoorbeeld bij eerdere werkgevers) vertelt wat je gedaan hebt en wat je ervan hebt geleerd;
  • een powerpointpresentatie, waarbij elke slide (met veel kleuren en foto's) een passage is in je loopbaan. Die kun je aan veel mensen mailen.
 

Meer lezen? Download het gratis eBook van Jeff Gaspersz volop praktische tips voor meer innovatiekracht op: www.kansdenken.nl

Waardeer dit blogbericht:
0

Prof.dr. Jeff Gaspersz is als hoogleraar innovatie verbonden aan Nyenrode Business Universiteit. Hij verzorgde voor ruim 250 organisaties presentaties en masterclasses over het versterken van innovatiekracht en het vinden en benutten van nieuwe kansen. Jeff schreef 28 boeken over vernieuwingsprocessen. Zijn meest recente boek is Dagelijks Innoveren, versterken van innovatiekracht in 5 stappen (Idea Seeding Books, 2013). Blogs en downloads op zijn website: www.jeffgaspersz.nl 

Reacties