22
juli

Kan HR tegen de hitte in de keuken?

Geplaatst door op in Opinie
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2265
 • 0 reactie
 • Afdrukken

Metaforen zijn gevaarlijk, maar toch probeer ik voor deze blog koken te gebruiken als inspiratie en een beetje als een metafoor voor hr en de impact van hr op organisaties.

Ingrediënt nummer 1: El Bulli - Cooking in progress (film van Gereon Wetzel, 2010)

Ik zag deze documentaire een paar jaar geleden terwijl ik op grote hoogte vloog, dus het kan zijn dat mijn geheugen me een beetje in de steek laat. Deze documentaire volgde de chef-kok van het beroemde restaurant El Bulli (inmiddels gesloten) en zijn team, gedurende een periode van een jaar. Elk jaar was het restaurant zes maanden gesloten. In die zes maanden werkte het creatieve team aan nieuwe recepten. Dit gebeurde nauwkeurig en methodisch. Wat als we A en B mengen? Zou dit werken? Als niet A bij B past, hoe zit het dan met A en C? Alle bevindingen werden genoteerd. Als A en C samen leken te werken, werd D toegevoegd. Ze gingen zeer systemisch te werk, maar het was ook een erg creatief proces, in mijn herinnering. Aan het einde van de zes maanden, waren er ongeveer twintig nieuwe gerechten. Wanneer het je lukte om een tafel bij El Bulli te reserveren, kreeg je op een avond veel kleine gerechten voorgeschoteld . Op dag één van het nieuwe seizoen begonnen met achttien "oude" gerechten en twee van de nieuwe. In de documentaire zie je de koks vragen aan de ober, die een van de nieuwe gerechten heeft uitgeserveerd en de keuken binnenkomt: 'Wat vonden ze ervan? Wat zeiden ze?' Op basis van de feedback van klanten, pasten de koks het gerecht aan of haalden ze het van het menu af.

Steekwoorden: creatief, systematisch, experimenteren, geen compromissen, teamwork.

Ingrediënt nummer 2: Foodpairing.com

Foodpairing zegt: Niet alle restaurants kunnen werken zoals El Bulli, en kunnen zich veroorloven een half jaar dicht te gaan. Wij zullen het werk van El Bulli voor andere restaurants doen. Met chemische analyse als de basis doet Foodpairing El Bulli-achtige experimenten. Op de website van Foodpairing, kunt u vinden welke ingrediënten goed passen bij andere ingrediënten. Foodpairing wordt gesponsord door grote levensmiddelenproducenten. U kunt bijvoorbeeld ook vinden wat het past best bij Heinz tomatenketchup, een ingrediënt dat absoluut nooit werd gebruikt in El Bulli.

Ingrediënt nummer 3: Vind je eigen eten in het Vondelpark

Enkele oud-collega's gingen naar een afscheidsfeest in een restaurant in Amsterdam (ik meen me te herinneren van Ron Blaauw), en met de chef-kok gingen ze erop uit in het Vondelpark om de groenten voor hun maaltijd te zoeken. Met deze groenten (en kruiden en bessen etc.) bereidde de chef-kok een zeer smakelijke maaltijd.

Enkele gedachten geïnspireerd door El Bulli, Foodpairing en Ron Blaauw:

 • De ingrediënten zijn belangrijk, maar uiteindelijk gaat het om de interactie tussen de ingrediënten en de juiste mix.
 • De chef-kok is belangrijk, maar koken is teamwork.
 • Experimenteren is essentieel, geen goede recepten en geen grote maaltijden zonder experimenten.
 • De El Bulli-aanpak is niet voor iedereen weggelegd. Veel restaurants zouden beter van Foodpairing gebruik kunnen maken dan te experimenteren in hun eigen keuken.
 • Samen koken kan leuk zijn. Wanneer u onderdeel bent van het scheppingsproces, smaakt de maaltijd een stuk beter.
 • Foodpairing.com is geen restaurant. Ze geven suggesties voor ingrediënten, maar de chef-kok moet een keuze maken en koken in keuken van het restaurant.

Opdracht

Denk na over de volgende vragen:

 1. Welke lessen kan hr trekken uit het bovenstaande?
 2. Waar ziet u hr in uw organisatie?
 3. Is hr een deel van het team van de chef-kok en koken zij een fantastische maaltijd?
 4. Wat zijn de belangrijkste hr-ingrediënten en wie maakt de beste maaltijd met de beschikbare ingrediënten?
 5. Waar is de Foodpairing.com voor hr-ingrediënten?

Deze Blog Post is een vertaling van de blog post Can HR stand the heat in the kitchen?, op 29 juni 2014 gepubliceerd op de HR blog van Tom Haak.

Vertaling: Eline Timmermans

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Innovatie Leren

Tom is the founder and director of the HR Trend Institute. He is also partner at Crunchrapps.com, a SAAS solution for workforce analytics. He has more than 30 years experience in international HR. He led HR Globally in ARCADIS, until April 2014. Prior to ARCADIS he worked for multinationals as Philips Electronics, KPMG and Aon Risk Services. He is interested in HR trends and innovations, that can increase the impact of HR.


Specialties: HR architecture, recruitment, executive development, management development, talent management, International HR strategies, knowledge management, internal communication, executive compensation, performance management, HR innovations- en trends, people analytics


linkedin hover 32twitter hover 32about me-icon


 

Reacties