10
sept

HR Kennisparade: gedeelde kennis is wel degelijk vermenigvuldigd

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 5727
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Op 25 augustus 2015 kom ik op de HR Kennisparade in Utrecht terecht. So what, denk je misschien, net als alle andere 500 deelnemende professionals. Ware het niet dat ik als Belg geen enkele link heb met de organisatoren, noch met een van de deelnemende bedrijven. Hierbij een impressie van deze dag.

Op 20 augustus trekt een tweet van @HRD2DAY (Opleiden Ontwikkelen) mijn aandacht. Het kondigt deze ICM HR Kennisparade aan. Als HR liefhebber zie ik een mogelijkheid om mijn perspectieven te verbreden. Met een mail kun je toegangskaarten bemachtigen. Tijdens mijn ik-slaap-nog-half-Twitter-ontbijt, schiet ik meteen wakker. Het volgende ogenblik richt ik een mail aan HRZoneNL. Zij beslissen namelijk over de ticketverdeling. Gespannen als een klein kind, kijk ik uit naar hun antwoord. Een vreugdesprong verraadt een dag later dat ik mijn ticket binnen heb. YES! Als ik een bedankje aan HR Zone stuur, polsen ze mijn interesse om mijn verhaal te delen. Graag!

Mijn professionele zoektocht

Sinds een tiental jaren vertoef ik in het werkterrein 'HR management'. Vanuit een administratieve kennismaking, verdiep ik me gaandeweg in verschillende HR gerelateerde projecten. Als coach ondersteun ik mensen met een handicap in hun zoektocht naar een plek op de arbeidsmarkt. Als consultant creëer ik hiervoor ruimte bij potentiële werkgevers. Als coördinator stap ik in de rol van bedenker en organisator van acties die kortgeschoolde jongeren samen brengt met werkgevers. Als facilitator deel ik mijn kennis met arbeidsbemiddelaars en reik ik hen tools aan voor een meer commerciële aanpak om deze doelgroepen naar werk te begeleiden.

De HR Kennisparade als lichtpunt

Vandaag ben ik zelf werkzoekende. In een fase waarbij elke sollicitatiebrief steevast wordt gevolgd door een afwijzingsbrief. Ik kom aan de andere kant van de lijn te staan. Middenin een confronterende realiteit. De HR Kennisparade biedt mij een lichtpunt op mijn moeilijke zoektocht. Het voelt aan als alsof het een ingang zal bieden tot een nieuw toekomstperspectief. Alleen zie ik dan nog niet meteen het hoe.

Leren door te doen

De workshop 'Leren door te doen', voelt als de perfecte start. En dat het zo is, blijkt al snel. Na een korte inleiding over communicatie tussen mensen, wordt ons duidelijk dat we het komende uur onze comfortzone zullen verlaten. De trainster Sabine Mastwijk van Outing Holland reikt ons een blinddoek aan. Onze lichaamstaal wordt uitgeschakeld. We lopen samen het gebouw uit en worden uitgenodigd onszelf te blinddoeken. In een treintje worden we overgeleverd aan het onbekende. Er vormt zich een ongemakkelijk geroezemoes. We zijn een beetje afwachtend over wat ons te wachten staat. Sabine leidt ons de ruimte in. Ze informeert of de duisternis voor iemand beklemmend werkt. Eén iemand haakt al af na de inleiding en iemand anders verlaat alsnog de ruimte na het stellen van de vraag. Hoewel ik mezelf ook niet helemaal op mijn gemak voel, zie ik vooral een interessante uitdaging liggen. Het aangeboden concept past me als een oude jas. En ik beslis te blijven.

Delen in het donker

In een eerste oefening roept de trainster ons op om trio's te vormen. Letterlijk tasten we elkaar zoekend af, om elkaar te vinden, te ontmoeten en te leren kennen. Enkel onze stem informeert de ander wie we zijn. De eerste indruk gaan we delen. Geen visuele indruk. Geen vooroordelen die ons misleiden. Alleen het tactiele en onze stem verraadt wie we zijn. Vreemd om iemand zó te ontmoeten. Zo heerlijk basic.

Na elke oefening delen we onze ervaring. En het is gek wat het met elk van ons doet. De inzichten zijn bijzonder. Eerder volgde of leidde ik ervaringsgerichte trainingen. Maar nooit voelde het zo ‘ik’. Wellicht speelt mijn fascinatie voor blinden mee en mijn omgang met hen als coach. Het gevoel blijft hangen. En werkt de hele dag door.

Banden smeden

Tijdens de middagpauze raak ik in gesprek met iemand die ik van de ochtendkoffie ken. Terwijl we onze ervaringen delen, komen er nog twee dames bij. Het verlegt onze focus. Het blijft wel delen, maar het wordt delen vanuit het donker. De eerste dame staat er wat verloren bij. Misschien voelt ze zich buiten spel gezet, en gaat ze ervan uit dat wij elkaar al eerder kennen. Maar het betreft enkel het effect van de workshop in het donker. Het smeedt duidelijk diepere banden, die als buitenstaander moeilijk zijn te bevatten.

De kracht van het Geven

Mijn traject vervolgt zich met een lezing van Jos Burgers ‘De kracht van het Geven’. Hij laat ons weten niet de meest interactieve persoon te zijn. In het delen van zijn passie, vergeet hij soms zijn publiek. Hij vertelt me niet veel nieuws, maar zijn onemanshow is hilarisch. Zijn humor werkt aanstekelijk en zijn uitspraken zijn inspirerend. Vanuit mijn insteek als werkzoekende, pik ik toch enkele waardevolle elementen op. Maar achteraf is niet dát wat me bij blijft. Wel zijn wervelende energie en zijn ‘wet van Snuf’, genoemd naar zijn hond. Het omschrijft: ‘Alles wat je geeft, krijg je (ooit) terug’. Beide elementen bevestigen mij in mijn levensleuze: ‘Delen om te vermenigvuldigen’. Het is ook de kerngedachte waarop de HR Kennisparade is gebaseerd.

Mijn talenten doorontwikkelen

De dag sluit ik af met een workshop ‘Talenten in jouw organisatie doorontwikkelen’. Opnieuw laat ik me vooral inspireren vanuit mijn statuut als werkzoekende. En opnieuw blijven geen inzichten plakken. Wel de stimulans van ICM-trainster Liesbeth Heuts om vooral mijn eigen enthousiasme te blijven beleven. En de reactie van een deelnemer die bevestigend reageert. Want ze voelt hoe het positief inwerkt op haar eigen energie.

Een waardevol puzzelstuk voor mijn toekomst

Om mijn wervelend enthousiasme wat te bekoelen, sluit ik af met een ijsje. En ik krijg gezelschap: een man uit het donker. Samen deelden we het ontmoetingsmoment uit deze workshop. En beiden uiten we nu onze wens iets te doen met deze ervaring. Hij wil het ruimte geven binnen zijn recent opgestarte bedrijf ‘De buitenbocht’. Ik wil het ervaringsgericht leren inpassen in mijn plannen om een onderneming te starten rond change management. Veranderingen lopen als een rode draad door mijn leven. Genoeg tools om straks met de klant te delen. Alleen mis ik nog een toegang om mijn bedrijf geloofwaardig in de markt te zetten. In een daaropvolgende brainstorm, zie ik plots het licht. Mijn sparringpartner reikt me zomaar deze toegang aan. Het ijsje koelt af, maar het gesprek zorgt opnieuw voor energie. Trillend van opwinding en met een rood ICM-boekje vol plannen, besef ik dat ik op de kiem van mijn eigen onderneming sta.

Wil je mijn professionele ontwikkelingen volgen? Dan verwijs ik jouw graag naar mijn blog.

Beeld: gratisography

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: HRD Leren Motivatie

Ria Van Gucht start haar professionele loopbaan in de creatieve sector. Vanuit haar aangeboren liefde voor mensen, studeert ze vervolgens (arbeids)psychologie. Ze zoekt van daaruit haar weg en neemt rollen op als coach, facilitator en projectleider. Telkens ligt de nadruk op veranderingsprocessen, diversiteit op de werkvloer en ervaringsgericht leren. Haar netwerk strekt zich bijgevolg uit van werkzoekenden tot arbeidsbemiddelaars en werkgevers/ondernemers.


Vandaag noemt Ria Van Gucht zichzelf ‘een ondernemer in progress’. In een zoektocht naar werk, komt ze namelijk op een kruispunt. En daar voelt het ondernemerschap als de beste weg om haar ervaring en kwaliteiten samen te brengen. Het hele (veranderings)proces van Ria kun je trouwens lezen op haar blog. Ze start deze op 1 juli 2015, net met bedoeling om haar weg te zoeken naar zelfstandigheid. Op dat moment vermoedt ze niet dat ze, met een deelname aan het ICM evenement ‘HR Kennisparade’ (25 augustus 2015), haar zevenmijlslaarzen zou aantrekken.


linkedin hover 32 twitter hover 32