04
okt

Het voorspel, moet dat ook?

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3403
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Mijn eerste ervaring met outplacement was mijn kortstondige dienstverband als bonenplukker in Zuidwest Brabant. Een kist leverde 6,50 op en als ik een dag vlijtig doorplukte, zo had ik uitgerekend, was dat voldoende voor de inkopen van het eindexamenfeest. Het viel me erg tegen, de dag duurde lang en de kisten kwamen maar niet vol. Dat betekende dat ik er een dag plukken aan vast moest knopen. Toen ik mij de volgende dag meldde, was het veld leeg. Overijverige plukkers waren de vorige dag véél langer doorgegaan dan ik en daarmee was ik ontslagen. Wegens gebrek aan werk.

Signalen voor ontslag

Zo'n ontslag kun je natuurlijk aan zien komen: als er geen werk meer is, is er geen baan meer. Ik wil het deze blog hebben over signalen die aan het ontslag vooraf gaan. Kun je het zien aankomen of niet?

Mijn vorige kantoor lag in Amsterdam Zuidoost. Ik haalde regelmatig roti bij een piepkleine toko in winkelcentrum Holendrecht. Ik bestelde bij de eigenaar, die de bestelling op een papiertje schreef. Dat papiertje moest ik aan zijn vrouw geven, die twee meter verderop zat bij een kassa. De vrouw bestudeerde het papiertje, noemde een bedrag en als ik dat had betaald, zette zij een stempel op het papiertje. Ik bracht het terug naar de man, die bracht het naar de keuken en zo werd mijn bestelling in behandeling genomen. Dat kan efficiënter: met een beetje kassa zouden de vrouw en het kladblok het veld kunnen ruimen.

Er zijn genoeg banen die niet direct iets toevoegen aan het eindresultaat. Als jij zo'n baan hebt, zit je in ieder geval in de gevarenzone. Dus denk kritisch na: ben jij een onmisbare schakel voor het eindprodukt van jouw bedrijf? Zo niet, wat ga je daar aan doen? Behalve bedrijfseconomische redenen (geen werk van voorbeeld 1, en: werk kan efficienter van voorbeeld 2), kan het ook gebeuren dat je ontslagen wordt doordat je er niet meer bij hoort.

Hier zijn belangrijke en eigenlijk overduidelijke signalen dat je buiten de boot gaat vallen:

  1. Veranderingen bij mensen die jou eigenlijk neutraal moeten behandelen: Als de receptionist(e) je opeens anders gaat begroeten, formeler of juist heel lief (medelijdend). Dit betekent altijd dat er over jou geroddeld is bij het verlaten van het pand.
  2. Geen of minder uitnodigingen voor externe bezoeken: "We kunnen ten slotte niet met een hele delegatie komen". Daar ben je het mee eens. Maar dat verklaart niet waarom juist jij er niet bij bent. Jij bent toch de topverkoper/inhoudsdeskundige, etc.? Zorg dat je altijd precies weet waarom jij er niet bij bent. Zodat je kunt zorgen dat je er de volgende keer weer bij bent.
  3. Je mist nieuwe ontwikkelingen: Je neemt niet deel aan stuurgroepen/innovatiegroepen/de projecten van de toekomst. Zorg dat je altijd aan tafel zit als het gaat over de toekomst.
  4. Je wordt gepushed om deel te nemen aan overbodige projecten: Met anderen woorden, je zou energie gaan steken in activiteiten waar het bedrijf het geld niet mee verdient (of voor de nonprofit: niet op afgerekend wordt). Niet doen. Zorg dat je betrokken raakt bij projecten die met vernieuwing en/of met declarabiliteit te maken hebben.
  5. Geen opleiding: Stel het is 1981. Je bent secretaresse. Twee collega's krijgen een opleiding tekstverwerken want dat zit er aan te komen. Jij niet. Wat zegt dat? Wie vliegt er uit bij de volgende automatiseringsgolf? Betrek dit simpele voorbeeld op je eigen werksituatie. Wees dit voor door te weten welke ontwikkelingen er zijn en komen.
  6. Functioneringsgesprek wordt overgeslagen: Hoe vaak heb ik wel niet gehoord van outplacement kandidaten dat ze heel goed beoordeeld waren (in 2008) en dan opeens (maar dat is dan in 2012) deugt er niets meer van. Die drie niet gehouden functioneringsgesprekken waren alle drie een signaal dat de tevredenheid niet 100% was. In 2008 had je er meer aan kunnen doen dan in 2012.

Een heel andere categorie van redenen voor outplacement zijn redenen die uit jezelf voortkomen. Je verliest je baan omdat je er simpelweg niet langer past. Je bent ooit begonnen bij deze organisatie, gaandeweg heb je ontdekt waar je goed in bent en dat ben je steeds meer gaan doen. Zoveel, dat je andere mogelijkheden niet meer zag waardoor je ontwikkeling is blijven steken. Kijk eens kritisch naar jezelf en vraag je af of dit nog wel is wat je wilt. Wat heeft het werk eigenlijk met je talenten gedaan? Ben je misschien bepaalde ervaringen uit de weg gegaan? Volgende keer ga ik daarover verder.

Ik ben benieuwd of er iemand is die nog meer signalen kan opnoemen die het naderende ontslag voorspellen. Reacties en aanvullingen worden dan ook enorm op prijs gesteld.

Waardeer dit blogbericht:

Outplacementbegeleiding voor werkzoekenden. Coaching voor ondernemers en leidinggevenden. En therapie voor wie dat nodig heeft. Als psycholoog help ik jou om werk te vinden of beter te worden in het werk dat je doet. Tenslotte verzorg ik ieder jaar een aantal trainingen, lezingen en workshops over het onderwerp 'werk'.


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties