10
juli

Het dubbeltje dat een kwartje werd

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3513
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Als je voor een dubbeltje geboren wordt, word je nooit een kwartje. Deze gedachte is niet ver verwijderd van een andere klassieker: 'Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.' Het zijn zogenaamde belemmerende gedachten uit het verleden. Je doet jezelf en anderen te kort wanneer je op deze manier tegen jezelf en je omgeving aankijkt. En belangrijker; veel werkgevers verlangen dat je voor het kwartje gaat. Dat je je potentieel benut.

Generatie Y heeft veel minder last van deze nationale erfenis. Bovendien zijn dubbeltjes en kwartjes een non-issue geworden in het euro-tijdperk. Daar waar het gaat om je potentieel benutten is dat pure winst. In het boek 'De generatie Einstein' laten Jeroen Boschma en Inez Groen zien dat generatie Y zelfbewust, positief gestemd en sociaal vaardig is. Daardoor is een klimaat ontstaan waarin het veel eenvoudiger is om de kwaliteiten die je in huis hebt ook daadwerkelijk in te zetten. Jongeren zoeken primair voldoening in hun werk en een werkgever die ze daarbij helpt wordt veel meer gewaardeerd dan een werkgever die stuurt op de hoogte van het salaris. Zie het onderzoek door het iOpener Institute uit 2012

Dankzij de wetenschappers die zich bezig houden met de positieve psychologie is aangetoond dat het benutten van je potentieel gerelateerd is aan de mate waarin je geluk in je leven kunt beïnvloeden. En dat geldt niet alleen voor jongeren. Sonya Lyubomirsky, professor aan de universiteit van Californië, ontdekte dat de mate waarin we ons gelukkig voelen voor vijftig procent wordt bepaald door genetische aanleg. Deze aanleg voor geluk bepaalt in grote mate hoe gelukkig we ons daadwerkelijk voelen. Opvallend genoeg wordt slechts tien procent verklaard door de verschillen in omstandigheden. Uiterlijke schoonheid, een goede gezondheid en rijkdom bijvoorbeeld zijn hooguit tijdelijk van invloed en dan ook nog met een beperkt effect, legt Lyubomirksy uit in haar boek 'The How of Happiness'. De resterende veertig procent blijkt beïnvloedbaar en veranderbaar te zijn door ons gedrag, onze gedachten en onze mindset. Het onderzoek naar werkgeluk dat wordt uitgevoerd door iOpener Institute uit Oxford (www.iopenerinstitute.com) ligt in het verlengde van dat van Lyubomirksy. Mensen die het meest gelukkig zijn in hun werk benutten hun potentieel veertig procent beter dan de mensen die het minst gelukkig zijn in hun werk. Werk blijkt daarmee een prima context om te ontdekken en te ontwikkelen waar je goed in bent.

Terug naar die oud-Hollandse uitdrukking. Deze volkswijsheid leert ons eigenlijk: laat die zestig procent maar onbenut en stel je tevreden met een dubbeltje. Dat is toch eindeloos jammer. Volgens mij is veertig procent van een kwartje namelijk precies een dubbeltje. Het geluk wordt je dus eigenlijk in de schoot geworpen: het dubbeltje blijkt al een kwartje te zijn. Dat geldt voor jongeren maar ook voor de generatie daarboven.

Waardeer dit blogbericht:
0

Wim is zowel visionair als realist. Denker en doener.. Dit betekent dat hij een sterk vermogen heeft om resultaten te boeken en tegelijkertijd mensen te verbinden en relaties te versterken. Dit doet hij op een inspirerende manier die anderen uitnodigt het beste van zichzelf te geven.
De woorden van Desmond Tutu kleuren Wim's aanpak: 'I need you to be you so I can be me'. Wim ziet dit als de basis om zijn potentieel te benutten en zich gelukkig in zijn werk te voelen en gunt dat van harte ook anderen.
Na zijn rechtenstudie werkte Wim 10 jaar als jurist en mediator. Hij onderhandelde met management en vakorganisaties om ingewikkelde arbeidsverhoudingen te ontrafelen. Het was dan ook niet moeilijk om de overstap naar de rol van facilitator en consultant te maken. Zijn wens om met mensen te werken op een dieper niveau dan het logische en rationele maakte dat hij deze overstap maakte.
Wim is auteur van twee boeken: één over MVO (2010) en één over het DNA van organisaties (2011). Het laatste verkent Het Nieuwe Werken en de impact hiervan op arbeidsverhoudingen. Hij vind het prachtig om met anderen ideeën te verkennen en te realiseren dus organiseerde hij met steun van een EU-fonds het congres 'Change before you have to' The Global Village experience in het kader van het nieuwe werken. In 2011 organiseerde hij het eerste Ubuntu leiderschapscongres en in 2012 en 2013 het relatie-event Groeien doe je in het groen

Reacties