24
juni

Drie hr modellen om af te schaffen

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 6331
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Er zijn veel hr-modellen die hun nut bewezen hebben in de afgelopen jaren, maar het is nu tijd om van een paar afscheid te nemen. Ik begin alvast met de drie belangrijkste.

 

1. De piramide als een metafoor voor organisaties

 Piramide model

 

Als je mensen vraagt om een organisatie te tekenen, schetsen ze negen van de tien keer een piramide of een afgeleide van de piramide. De meeste organogrammen zien er van een afstandje uit als piramiden. Zullen we de piramide afschaffen? Andere basisvormen zijn veel beter bruikbaar. Bovendien is het de vraag of het nodig is om een organisatie statisch te tekenen.

2. De Deming-cyclus die bijna nooit een cyclus is

Model van Deming

 

Niets mis met de Deming-cyclus. Het probleem is dat het vaak niet gebruikt wordt op deze cirkelvormige manier. De cirkel wordt een lijn, met drie elementen: Plan, doe, check en dan verder met doe, check, doe, check en ga zo maar door. Het bijstellen van plannen wordt als negatief ervaren.
Een ander probleem is dat er teveel tijd wordt besteed aan het plannen en het controleren en niet voldoende tijd aan het daadwerkelijk doen.

3. Dave Ulrichs hr model

Model van Ulrich

 

Dave Ulrich presenteerde ooit een hr-model aan de wereld. Dit model werd omarmd door de hr-gemeenschap. Ulrich stelde dat voor een goed hr-team vier rollen nodig zijn: administratief deskundigen, employee champions, change agents en strategische partners. De hr-leiders van de wereld kregen slechts een beperkt deel van de boodschap mee: Hr heeft een strategische partner nodig. De andere noodzakelijke rollen werden vaak verwaarloosd en in veel organisaties is het resultaat rommelig: geen van de rollen die Ulrich beschreef, wordt uitgevoerd op wereldniveau.

Deze Blog Post is een vertaling van de blog post Three (HR) models to get rid of, op 7 juni 2014 gepubliceerd op de HR blog van Tom Haak.

Vertaling: Eline Timmermans

Waardeer dit blogbericht:
0

Tom is the founder and director of the HR Trend Institute. He is also partner at Crunchrapps.com, a SAAS solution for workforce analytics. He has more than 30 years experience in international HR. He led HR Globally in ARCADIS, until April 2014. Prior to ARCADIS he worked for multinationals as Philips Electronics, KPMG and Aon Risk Services. He is interested in HR trends and innovations, that can increase the impact of HR.


Specialties: HR architecture, recruitment, executive development, management development, talent management, International HR strategies, knowledge management, internal communication, executive compensation, performance management, HR innovations- en trends, people analytics


linkedin hover 32twitter hover 32about me-icon


 

Reacties