29
juli

De Toekomst van HR deel 18 - Hoe re-creëer je het bos van Fontainebleau in de lente?

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2111
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Onze organisatie is groter aan het worden. Om onze ambities waar te maken hebben we een duidelijk gefocuste strategie, meer transparantie en een effectieve structuur nodig. De taal die gebruikt wordt staat vol met termen als "soepel laten lopen", "uitlijnen", "het recht om te winnen", "overlap vermijden", "de troepen informeren", "heldere marsorders voor iedereen" en "de machine oliën", komend uit metaforen over machines en het leger.

Vorig weekend kwam ik, via David Hain, een korte speech van Sumantra Ghoshal tegen op Youtube. Deze is opgenomen op het World Economic Forum en is genaamd "The Smell of the Place". De video is minstens 10 jaar oud, maar nog steeds erg inspirerend. Het thema is verandermanagement. Hoe verander je een organisatie door de context om mensen heen te veranderen? Wat is de "geur van jouw organisatie"? Ghoshal beschrijft hoe hij zich gedraagt en voelt als hij gedurende de zomer in Calcutta is (erg heet en vochtig), en als hij in het bos van Fontainebleau rondloopt in de lente. Zijn vraag: hoe kun je het bos van Fontainebleau re-creëren in jouw organisatie? Hij beschrijft de geur van grote organisaties die het hebben over beperkingen, compliance, control en contracten.

Hij pleit voor een transitie.

  • Geen beperkingen, maar uitdagingen.
  • Geen compliance, maar zelfdiscipline.
  • Geen control, maar support.
  • Geen contracten, maar vertrouwen.

Ik mailde de link naar de video naar verschillende mensen en kreeg positieve reacties, wat erg bemoedigend was. Mensen zijn het eens met de boodschap van Ghoshal. Weer een dilemma om te kraken. Kun je een duidelijke focus in je strategie, meer transparantie en een effectieve strategie creëren, en tegelijkertijd je organisatie laten ruiken naar het bos van Fontainebleau in de lente? Kunnen we overgaan van metaforen over machines en het leger naar metaforen over een bos en de natuur?

Deze blog post is een vertaling van de blog post 'The Future of HR, part 18: Creating the Fontainebleau forest in spring...', op 23 maart 2013 gepubliceerd op de HR blog van Tom Haak.

Vertaling: Michael Voeten.

 

 

Waardeer dit blogbericht:
0

Tom is the founder and director of the HR Trend Institute. He is also partner at Crunchrapps.com, a SAAS solution for workforce analytics. He has more than 30 years experience in international HR. He led HR Globally in ARCADIS, until April 2014. Prior to ARCADIS he worked for multinationals as Philips Electronics, KPMG and Aon Risk Services. He is interested in HR trends and innovations, that can increase the impact of HR.


Specialties: HR architecture, recruitment, executive development, management development, talent management, International HR strategies, knowledge management, internal communication, executive compensation, performance management, HR innovations- en trends, people analytics


linkedin hover 32twitter hover 32about me-icon


 

Reacties