18
mrt

De rol van HR in 2014

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2853
  • 0 reactie
  • Afdrukken

In december 2013 plaatste ik een blogpost met de titel "De toekomst van HR deel 5 - 13 rollen voor HR in 2014". Om de lat nog wat hoger te leggen, bespreek ik in deze blogpost nog 10 extra rollen die HR in organisaties in kan nemen.

1. 'De Schoonmaker' 

Uw organisatie is vol met dingen die eigenlijk niet meer nodig zijn. Formulieren. Processen. Mensen. HR kan de rol van de schoonmaker spelen. Begin met een schone lei, en bepaal wat je echt niet kan missen.

2. 'De Gamer'

2014 wordt het jaar van de gamification. HR kan hier zijn voordeel mee doen. Er zijn veel HR-processen waar gamification kan helpen om de effectiviteit (en de aantrekkelijkheid) te verbeteren: werving, selectie , training , performance management om maar enkele te noemen.

3. 'De Bewaker van de waarden' 

Organisaties zijn meer en meer door waarden gedreven. In mijn organisatie zijn de gepubliceerde kernwaarden integriteit , klantgerichtheid , samenwerking en duurzaamheid. Sterke waarden , die moeten worden gevoed en verdedigd. HR-leiders moeten rolmodellen zijn die door hun gedrag laten zien dat de kernwaarden voor hun belangrijk zijn.

4. 'De Verhalenverteller' 

2014 Wordt ook het jaar van het vertellen van verhalen. Door middel van verhalen kunnen we leren over de ambities van het bedrijf. Door middel van verhalen kunnen we leren wat de waarden werkelijk betekenen. Via verhalen kunnen we de organisatie verbinden met de omgeving. HR kan de grote verhalenverteller worden.

5. 'De Uitdager' 

We hebben mensen nodig die de top durven uit te dagen.Groepsdenken zien we maar al te vaak. De plannen zijn altijd ambitieus en die zullen altijd leiden tot meer groei. Niemand wil de spelbreker zijn. Niemand wil worden gezien als een blokker. Dit is waar HR zijn onafhankelijkheid kan laten zien , en waar anderen volgers zijn zal HR de uitdaging aan moeten gaan.

6. 'De Koning van de Duurzaamheid' 

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. HR kan een leidende rol spelen. Wat kan HR doen om de organisatie duurzamer te maken? Stoppen met leaseauto's. Mensen aannemen die dicht bij het kantoor wonen. Mensen leren hoe effectief virtueel te vergaderen enz.

7. 'De Remmer' 

Alles moet snel snel snel gaan. Morgen? Nee, vandaag! Iemand moet af en toe op de rem gaan staan en dat is een goede rol voor HR. Niet een blokker, maar een remmer.

8. 'De Vernieuwer'

HR wordt niet vaak geassocieerd met innovatie. Helaas. Er is veel ruimte voor vernieuwing en innovatie in HR. Bent u tevreden met uw selectiemethoden? Bent u tevreden over uw ontwikkelingsprogramma's en de manier waarop de voortgang wordt gemeten? Met uw bonus programma? Zet een ​​stap terug , zet je hoed als innovator op en kijk hoe u kunt komen met iets werkelijk nieuws.

9. 'De Risiconemer'


Durft HR wat risico's te nemen? Durft u te pleiten voor het aannemen van de kandidaat die niet aan het profiel voldoet , maar die net iets extra brengt? Durft u de high potential in een senior positie te zetten, wetend dat zij nog heel veel moet leren? Heeft u een trainingsprogramma dat anders is dan wat vergelijkbare organisaties bieden? Durft u salarissen te betalen die onder de mediaan van de markt liggen, omdat uw bedrijf zoveel meer te bieden heeft?

10. 'De Reflector'


Er is nooit genoeg tijd voor reflectie. Aan het einde van de jaarlijkse teamsessie op de hei wordt gezegd: "We moeten vaker de tijd nemen om te reflecteren", maar terug op kantoor gebeurt het niet. HR kan de promotor zijn van reflectie. Neem dagelijks tijd voor persoonlijke reflectie en neem tijd voor reflectie aan het begin en einde van uw teamsessies. Neem tijd voor reflectie in het management team , en niet alleen aan het eind van de bijeenkomst als iedereen naar huis wil.

Deze blogpost verscheen op 28 december 2013 in het Engels op de blog van Tom Haak met als titel "10 roles for HR in 2014".

Vertaling: Tom Haak

Waardeer dit blogbericht:
0

Tom is the founder and director of the HR Trend Institute. He is also partner at Crunchrapps.com, a SAAS solution for workforce analytics. He has more than 30 years experience in international HR. He led HR Globally in ARCADIS, until April 2014. Prior to ARCADIS he worked for multinationals as Philips Electronics, KPMG and Aon Risk Services. He is interested in HR trends and innovations, that can increase the impact of HR.


Specialties: HR architecture, recruitment, executive development, management development, talent management, International HR strategies, knowledge management, internal communication, executive compensation, performance management, HR innovations- en trends, people analytics


linkedin hover 32twitter hover 32about me-icon


 

Reacties