27
mei

8 eenvoudige stappen voor een goede hr–strategie

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3917
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Veel hr-teams vinden het moeilijk om een hr-strategie voor hun organisatie, team of afdeling op te stellen.
In deze blog beschrijf ik in acht eenvoudige stappen hoe je een zo'n strategie kunt opstellen.

1. Begrijp de strategie van je organisatie.

Praat met je baas en andere leden van het managementteam. Op papier ziet de strategie er altijd mooi uit; het wordt een stuk sprekender als je aan mensen vraagt wat voor hen de meest urgente zaken zijn om aan te pakken.

2. Bepaal de vereiste capaciteiten en de benodigde cultuur.

Probeer, met de output van 1, om de capaciteiten die moeten worden versterkt en de cultuur die nodig is om de strategie uit te voeren, te bepalen. Definieer capaciteiten niet te smal. Het kan gaan om leiderschap, om commerciële, technische of organisatorische capaciteiten. Wanneer de lijst klaar is, ga dan terug naar je stakeholders en collega's. Zijn ze het met je eens? Hebben ze aanvullende suggesties?

3. Maak een snelle gap-analyse.

Kijkend naar de gewenste capaciteiten en cultuur: Wat zijn de grootste verschillen met de huidige situatie?
Je kunt de gegevens gebruiken uit het medewerkersonderzoek, de assessmentcenters en andere bronnen, en je kunt ook luisteren naar mensen die je organisatie goed kennen (leveranciers, partners, klanten). Als je klaar bent, maak dan een lijst met prioriteiten. Waar kun je het grootste effect te bereiken met, bij voorkeur, de minste inspanning?

4. Kijk naar trends op het gebied van mens en organisatie, regionaal en mondiaal.

Wat gebeurt er buiten? Wat zijn kansen en bedreigingen? Wat doen andere bedrijven? Kun je de trends die je ziet extrapoleren, om na te gaan wat er mogelijk gaat gebeuren tijdens de looptijd van het strategische plan?

5. Praat met je collega's in andere stafafdelingen.

De meeste issues vereisen een multidisciplinaire aanpak. IT en communicatie zijn bijna altijd betrokken. Ook het juridische team, de financiële afdeling, het strategieteam en andere afdelingen kunnen een bijdrage leveren. Verzamel hun standpunten en kijk waar het zinvol is om samen te werken.

6. Gebruik je kennis van hr.

Wat zijn de meest effectieve interventies die kunnen bijdragen om de belangrijkste punten aan te pakken?
Als hr-professional heb je een breed scala aan hr- interventies tot je beschikking: recruitment, training, ontwikkeling, compensation & benefits, organizational design, talentmanagement, performance management, en ga zo maar door.

Het kan helpen een matrix te maken: de issues op de ene as, en de mogelijke hr-interventies op de andere as. Welke hokjes kruis je aan? Als je alle hokjes aankruist, heb je geen plan. Maak een duidelijke keuze. Wat zijn de interventies waar je de grootste impact van verwacht?

7. Maak een planning en kostenberekening.

Dit is een duidelijke stap die geen verdere uitleg nodig heeft. Vergeet niet om de verantwoordelijkheden per project duidelijk toewijzen. Bepaal ook hoe je de voortgang gaat bewaken.

8. Communiceer en bespreek het plan.

Bespreek je conceptplan met het managementteam, hr-team, externe partners en andere belanghebbenden.
Controleer of je in staat bent om een helder verhaal te vertellen. Pas het plan daar waar nodig aan.

Na deze 8 stappen kun je met implementatie beginnen. Zorg dat je goed op de hoogte blijft van wat er binnen en buiten de organisatie gebeurt. Het plan zal regelmatig moeten worden aangepast.

Deze blog post is een vertaling van de blog post '8 simple steps to define a sound HR strategy', op 22 februari 2014 gepubliceerd op de HR blog van Tom Haak.


Vertaling: Google Translate en Tom Haak

Waardeer dit blogbericht:

Tom is the founder and director of the HR Trend Institute. He is also partner at Crunchrapps.com, a SAAS solution for workforce analytics. He has more than 30 years experience in international HR. He led HR Globally in ARCADIS, until April 2014. Prior to ARCADIS he worked for multinationals as Philips Electronics, KPMG and Aon Risk Services. He is interested in HR trends and innovations, that can increase the impact of HR.


Specialties: HR architecture, recruitment, executive development, management development, talent management, International HR strategies, knowledge management, internal communication, executive compensation, performance management, HR innovations- en trends, people analytics


linkedin hover 32twitter hover 32about me-icon


 

Reacties