29
apr

7 condities die helpen om innovatief te zijn in HR

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2328
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Ik sprak met een jonge HR ondernemer, op zoek naar venture capital. Een van zijn vragen was: wat is er nodig om innovatief te zijn in HR? Tijdens het gesprek maakten we een lijst met zeven voorwaarden die mij hebben geholpen.

1. De omvang van de organisatie
In mijn ervaring is de omvang van de organisatie van belang. Als de organisatie te klein is, is er geen noodzaak voor HR, laat staan innovatief HR. Als de organisatie te groot is, worden innovaties vaak gedood door democratie en bureaucratie .

2. Een baas die je de vrijheid geeft
Het helpt enorm als je een baas hebt die je veel ruimte en vrijheid geeft. Die vertrouwt op je professionaliteit en integriteit, en die niet de behoefte voelt om je precies vertellen wat je moet doen.

3. Een productmanagement aanpak
Toen ik werkte met productmanagers bij Philips Electronics, heb ik een belangrijke les geleerd: vraag nooit aan klanten wat ze willen. Natuurlijk moet je trends volgen. Begrijpen waar je klanten wakker van liggen. Met alle stakeholders praten. Maar het is de taak van de product manager om alle ingrediënten te gebruiken om een effectief/innovatief/mooi/onverwacht programma of product te ontwerpen. Van architecten kun je hetzelfde leren: het is dodelijk als je alle schetsen en tekeningen met je klant moet overleggen.

4. Kleine stafafdelingen
Als er veel stafafdelingen zijn, is dat niet bevorderlijk voor innovatie. In veel grotere organisaties is de staf traditioneel georganiseerd. Je hebt Strategie, Finance, Legal, HR , Communicatie, IT en soms extra teams als Knowledge Management en, erger nog, Speciale Projecten.
De meeste grote issues vereisen een multidisciplinaire aanpak. De stafafdelingen moeten samenwerken om de issues aan te pakken, maar dat is niet gemakkelijk. Het is meer gebruikelijk dat ieder afdeling een terrein claimt en dat met verve verdedigt.

5. Een klein team met gelijkgestemde mensen
Innovatie is altijd teamwork. Je hebt een team van mensen nodig die elkaar goed aanvoelen, maar die complementair zijn in vaardigheden, aanpak en het netwerk waarop ze een beroep kunnen doen.

6. Partners die bereid zijn om met je mee te reizen
Het is belangrijk om partners buiten de organisatie te hebben die bereid zijn mee te reizen naar vaak onbekende bestemming. Die bereid zijn om te investeren en die bereid zijn om hun beste mensen op het project te zetten.

7. Geld
Last but not least: het helpt om een aantal fondsen beschikbaar te hebben. Bij mijn huidige werkgever, ARCADIS, zijn we erg blij dat onze grootste aandeelhouder, de Stichting Lovinklaan, bereid is om een aantal innovatieve HR-programma's te financieren.

Wat ook belangrijk is, is de ruimte om te experimenteren. Rapid prototyping is de manier om met grote snelheid te leren en te innoveren. Ik heb minder ervaring met deze aanpak , maar rapid prototyping moet waarschijnlijk nummer acht zijn op de lijst.

Deze blog post is een vertaling van de blog post '7 conditions that help to be innovative in HR', op 15 februari 2014 gepubliceerd op de HR blog The Future of HR van Tom Haak.

Vertaling: Google Translate en Tom Haak

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: HRD Innovatie

Tom is the founder and director of the HR Trend Institute. He is also partner at Crunchrapps.com, a SAAS solution for workforce analytics. He has more than 30 years experience in international HR. He led HR Globally in ARCADIS, until April 2014. Prior to ARCADIS he worked for multinationals as Philips Electronics, KPMG and Aon Risk Services. He is interested in HR trends and innovations, that can increase the impact of HR.


Specialties: HR architecture, recruitment, executive development, management development, talent management, International HR strategies, knowledge management, internal communication, executive compensation, performance management, HR innovations- en trends, people analytics


linkedin hover 32twitter hover 32about me-icon


 

Reacties