16
sept

4 Overwegingen voor je volgende carrièrestap in hr

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3832
  • 1 reactie
  • Afdrukken

Kort geleden had ik een gesprek met een jonge hr-professional. Ze had ongeveer drie jaar ervaring en dacht na over een volgende stap. Als onderdeel van dit proces sprak ze een paar senior hr-professionals over hun visie.

Wat was mijn advies aan haar? Eerst heb ik haar gewezen op mijn blog post '12 dingen om te leren als je een carrière wil in hr'. Deze lijst is nog steeds geldig en als je een groot deel van de lijst kunt afvinken, kom je een heel eind. Daarnaast spraken we over de volgende vier punten:

1. Specialiseer

In de toekomst zullen de meeste mensen die binnen hr werken, specialisten zijn. Specialisten in werving, training, arbeidsvoorwaarden, in community management, talentmanagement en ga zo maar door. De hr-generalisten zullen in de minderheid zijn. De echte generalisten (soms ook wel aangeduid als hr business partners) zullen werken op hoog niveau in organisaties. Sommigen zullen een achtergrond in hr hebben; anderen hebben een meer operationele zakelijke achtergrond.

2. Kies de organisatie waarvoor je wilt werken grondig

Organisaties die in beweging zijn, hebben daarbij de voorkeur als je een carrière in hr ambieert. Opwaarts bewegen is altijd het beste. Wanneer een organisatie groeit, zullen tal van mogelijkheden ontstaan. Je baas zal het erg druk hebben en blij zijn om te delegeren. Neerwaarts bewegen is tweede keus, maar jonge hr-professionals kunnen veel leren in organisaties die te kampen hebben met inkrimping en herstructurering.

3. Selecteer je nieuwe baas zorgvuldig

Je baas is degene die veel invloed kan hebben op je carrière. Misschien nog belangrijker dan het kiezen van de juiste organisatie, is het kiezen van de juiste baas. Er is geen website met De Beste Bazen, in ieder geval, nog niet, maar dat zal niet lang meer duren. Vraag eens rond en google. Bereid je gesprek goed voor. En als blijkt dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt: aarzel niet en ga verder!

4.Netwerk

De kracht en de diversiteit van je netwerk zijn belangrijk voor je carrière. Via je netwerk zullen zich nieuwe mogelijkheden voordoen. Tijdens het selectieproces zal je netwerk ook worden beoordeeld.

We bespraken ook andere zaken zoals: Geef toeval een kans, denk internationaal, denk groot en denk buiten het hr-vak.
Een spannende carrière in hr ligt voor het grijpen, vooral als je hard werkt en bereid bent om wat risico te nemen. Succes!

Deze blog post is een vertaling van de blog post '4 considerations before your next career step in HR', op 23 augustus 2014 gepubliceerd op de HR blog van Tom Haak.

Vertaling: Eline Timmermans

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: HRD Loopbaanontwikkeling

Tom is the founder and director of the HR Trend Institute. He is also partner at Crunchrapps.com, a SAAS solution for workforce analytics. He has more than 30 years experience in international HR. He led HR Globally in ARCADIS, until April 2014. Prior to ARCADIS he worked for multinationals as Philips Electronics, KPMG and Aon Risk Services. He is interested in HR trends and innovations, that can increase the impact of HR.


Specialties: HR architecture, recruitment, executive development, management development, talent management, International HR strategies, knowledge management, internal communication, executive compensation, performance management, HR innovations- en trends, people analytics


linkedin hover 32twitter hover 32about me-icon


 

Reacties