05
aug

4 elementen van een minimalistisch HR

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2372
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Stel dat je een nieuwe hr-job hebt in een omvangrijke organisatie. De contouren van het strategisch plan zijn er. Zoals altijd is het belangrijkste element groei: groei van de bestaande klanten, groei door het betreden van een aantal nieuwe markten, groei door een slimme toevoeging van diensten of producten aan de portefeuille, en de afdeling E-commerce zal moeten groeien. 

De sleutel is het delen van kennis en vaardigheden. Leiderschap moet worden versterkt in een omgeving waar ondernemerschap schaars is.

Opdracht: Verdeel 100 punten over maximaal vijf hr-interventies waarmee je begint. Je hebt een schone lei. Hr-services zijn enige tijd geleden uitbesteed, daarover hoeft u zich geen zorgen te maken. Wat is uw keuze?

Hieronder mijn keuze zoals ik die vandaag zou maken; die van morgen zal ongetwijfeld anders zijn.

1. Huur een aantal nieuwe mensen in.

Ik zou 50 punten reserveren om een aantal nieuwe mensen in belangrijke gebieden in te huren. De meest effectieve interventie is nog steeds nieuwe mensen werven. Misschien heb ik meer dan drie maanden nodig om te bepalen waar, maar vaak heb je niet eens zoveel tijd nodig. Een deel van de 50 punten zal ik gebruiken om sommige werknemers te stimuleren om verder te kijken.

2. Benoem een organisatorische curator

De organisatorische curator is een nieuwe rol. Een vrije speler in de organisatie. Een connector, die reist, gesprekken voert en verbindt. De curator heeft de vrijheid om kleine experimenten beginnen om de organisatie te verbeteren. Ik geef 15 punten aan de curator en 15 punten aan de experimenten. Deze punten zullen snel terugverdiend zijn.

3. Installeer en stimuleer een interne sociale media tool (Yammer, Google+)

De kracht van een interne sociale media tool kan niet voldoende worden benadrukt. De implementatie zal enige tijd duren, maar wanneer het gebruik aanslaat, zal veel onbenut potentieel worden aangeboord. Hopelijk zijn 10 punten genoeg!

4. Ontwerp en installeer een strenge selectieprocedure

Een A-level werknemer is vijf tot tien keer zo productief als een gemiddelde werknemer. Investeringen in de procedure worden zeer snel terugverdiend. Mijn laatste 10 punten gaan hier naartoe. De vraag is hoe selecteer jij? Het maken van uitgebreide werk- en competentieprofielen heeft geen zin. Intelligentie is nog steeds een goede indicator. Daarnaast zou ik op zoek gaan naar een manier om te meten hoe iemand samenwerkt en hoe de waarden matchen met die van de organisatie.

Hoe zou jij je punten verdelen? Ik ben benieuwd!

P.S. Later bedacht ik: waar is hr-analytics? Neem ik aan dat dat goed geregeld is? Zou hr-analytics niet nummer 1 op de lijst moeten zijn? Als het hr service centrum goede analytics levert, prima. Zo niet, dan zou ik 20 punten van recruitment afnemen en investeren in hr analytics.

Deze Blog Post is een vertaling van de blog post 4 elements of a minimalistic hr, op 1 juni 2014 gepubliceerd op de HR blog van Tom Haak.

Vertaling: Eline Timmermans

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: HRD Innovatie Management

Tom is the founder and director of the HR Trend Institute. He is also partner at Crunchrapps.com, a SAAS solution for workforce analytics. He has more than 30 years experience in international HR. He led HR Globally in ARCADIS, until April 2014. Prior to ARCADIS he worked for multinationals as Philips Electronics, KPMG and Aon Risk Services. He is interested in HR trends and innovations, that can increase the impact of HR.


Specialties: HR architecture, recruitment, executive development, management development, talent management, International HR strategies, knowledge management, internal communication, executive compensation, performance management, HR innovations- en trends, people analytics


linkedin hover 32twitter hover 32about me-icon


 

Reacties