15
apr

12 dingen om te leren als je een carrière wil in HR

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4694
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Als je een carrière wil in HR, denk dan goed keer na. Het HR- landschap zal in de komende jaren drastisch veranderen. De generalisten zullen voor een groot deel verdwijnen, en het meeste HR werk zal voor specialisten zijn. Als je, hopelijk na zorgvuldige overwegingen, nog steeds kiest voor een carrière in HR, wat kun je dan het beste leren?

Hieronder een eerste lijstje, dat houd je wel een tijdje bezig (geen garantie voor succes). 
De HR Basics heb ik niet opgenomen, ik neem aan dat je die beheerst.

1. Chinees

De toekomst van het werk ligt in het oosten. Als je Chinees hebt geleerd, is dat een groot pluspunt. Taalvaardigheid is sowieso belangrijk. We hadden eens een stagiaire die vijf of zes talen sprak. In no-time ging vrijwel alle internationale communicatie via haar, wij waren bijna niet meer nodig.

2. De instrumenten voor samenwerking

Samenwerking is vandaag en zal belangrijk zijn in de toekomst. Zorg ervoor dat je alle samenwerkingstools onder de knie hebt. Zoals het opzetten en leiden van virtuele vergaderingen, het ontwerpen van virtuele werkplekken en inzicht in culturele verschillen.

3. Netwerken

Je waarde wordt grotendeels bepaald door de waarde van je netwerk. Je netwerk in de organisatie waar je werkt, en ook daarbuiten. Als een probleem moet worden opgelost, ben je dan in staat in je netwerk snel mensen te vinden die kunnen helpen het probleem op te lossen? Netwerken kun je leren, en het opbouwen en onderhouden van een netwerk kost tijd.

4. Luisteren

Luisteren is waarschijnlijk de meest belangrijke communicatievaardigheid, en ook de moeilijkste. Als je goed kunt luisteren, gaan mensen graag met je om, want er is een groot gebrek aan goede luisteraars.

5. Antifragility

Voor een uitleg van het begrip 'Antifragile' verwijs ik naar mijn blogpost : 'Global Collaboration, deel 5 : We hebben meer antifragilista nodig'. Antifragile is een nieuw woord uitgevonden door Taleb. 'Sommige dingen kunnen profiteren van schokken; ze gedijen en groeien wanneer ze worden blootgesteld aan volatiliteit, willekeur, wanorde, stressoren, liefde, avontuur, risico en onzekerheid'. Om te kunnen groeien en om meer internationaal te worden, zullen organisaties profiteren van mensen met antifragile kenmerken ('Antifragilista').

6. Sociale Media

Om succesvol te zijn in HR, en in feite in elke leiderschapsrol, moet je goed overweg kunnen met sociale media. Vandaag zijn het Yammer, Twitter Facebook, Instagram en Snapchat. Morgen zal het social media landschap anders zijn, en je moet in de voorhoede aanwezig zijn om anderen te kunnen helpen.

7. Een brede kennis van zaken

Een brede kennis van zaken is vereist voor iedere HR-professional. Het gaat niet om HR, maar om je organisatie en hoe HR kan bijdragen. Maar al te vaak neemt HR HR als uitgangspunt, en niet de behoeften van de organisatie.

8. Financiën

HR en Finance groeien dichter bij elkaar. HR kan nog veel leren van de aanpak en instrumenten van Finance. De relevante informatie uit een grote berg data halen vereist specifieke vaardigheden. Talentmanagement blijft belangrijk in de komende jaren. Talentmanagement gaat over identificatie en ontwikkeling, maar ook heel veel over meten en analyseren. Waar is het talent? Hoe wordt talent uitgedaagd? Hoe maken we de uitdagingen en de vaardigheden en wensen van het talent passend?

9. Het bouwen van een team

Het gaat nooit over jou alleen, maar altijd over jou en je team. Ben je in staat om een ​​sterk team te bouwen? Werken mensen graag met jou? Ben je in staat nieuw talent aan te trekken en te ontwikkelen?

10. Het vertellen van verhalen (Storytelling)

Storytelling wordt steeds belangrijker. Als je een plan hebt, ben je dan in staat om een verhaal te vertellen dat anderen overtuigt? Als je een team leidt, is je verhaal dan zo overtuigend dat het team met je mee op reis gaat naar onbekend terrein?

11. Ontwerpen

HR-professionals moeten HR-architecten zijn. Met je arsenaal aan HR-instrumenten moet je in staat zijn die interventies te kiezen die met de minste inspanning het grootste resultaat bereiken. Je moet ook oplossingen ontwerpen die te repliceren zijn, en die door anderen aantrekkelijk worden gevonden.

12. Reizen

Je kunt weinig leren over andere culturen als je in eigen land blijft. Reis als je kunt. Word wereldburger.

Deze blog post is een vertaling van de blog post '12 things to learn if you want a career in HR', op 18 januari 2014 gepubliceerd op de HR blog The Future of HR van Tom Haak.

Vertaling: Google Translate en Tom Haak

Waardeer dit blogbericht:
0

Tom is the founder and director of the HR Trend Institute. He is also partner at Crunchrapps.com, a SAAS solution for workforce analytics. He has more than 30 years experience in international HR. He led HR Globally in ARCADIS, until April 2014. Prior to ARCADIS he worked for multinationals as Philips Electronics, KPMG and Aon Risk Services. He is interested in HR trends and innovations, that can increase the impact of HR.


Specialties: HR architecture, recruitment, executive development, management development, talent management, International HR strategies, knowledge management, internal communication, executive compensation, performance management, HR innovations- en trends, people analytics


linkedin hover 32twitter hover 32about me-icon


 

Reacties